Horvátország Horvátország

Pénznem, árak, vásárlások

Horvátországban a kuna (HRK) a pénznem, amely kisebb részeit lipának hívják, de a legtöbb nyaralóhelyen természetesen az egységes pénznemet az eurót (EUR) is elfogadják, amely 100 centből áll.

A nyaralóhelyeken szinte minden sarkon találunk pénzváltót. Pénzt a szállodákban (díjmentesen) vagy a bankban is válthatunk-itt már kevésbé nyereséges, mint a pénzváltókban.A bankok nyitvatartási ideje a szezonban 8:00-19:00, déli szünettel. A szállodák, üzletek, utazási irodák, éttermek, de az autókölcsönzők is elfogadják a a kövekező kártyákat (Dinners Club, VISA, Amercian Exress, EuroCard, MasterCard). A bankautomaták is viszonylag jól megközelíthetőek és minden nemzetközi kártyát elfogadnak.

Horvátországba utazva és ott tartózkodva ne feledkezzünk meg a szükséges financiális plusszköltségről a kisebb kiadásokra, kirándulásokra,az esetleges gyógyszervásárlásra, vagy kisebb orvosi ellátás megtérítésére. Az ajánlott összeg egyheti tartózkodás esetén 100 EUR egy személyre.

Az alapélelmiszerek irányára

Mennyit kell fizetnünk az alapélelmiszerek beszerzésére? Nos, más összeget az üzletben és mást egy étteremben. A vendéglátóipari egységekben a fő szezon idején az árak magasabbak.Összehasonlításképpen íme néhány élelmiszer ára:
Kenyér 1 kg = 4-6 HRK
Tej 1 l = 5 HRK
Joghurt = 3 - 5 HRK
Vaj =12 HRK
Tojás 1db = 1 HRK
Puha szalámi = 40 HRK
Száraz szalámi = 60 - 100 HRK
Paradicsom, paprika = 10 - 15 HRK
Bor = 5 - 10 HRK
Kávé 100g = 5-7 HRK
Ásványvíz 1,5 l = 5 - 7 HRK
Sör = 3 - 5 HRK
Üveg bor 1 l = 10 - 20 HRK

Vásárlás

Főként a turistaközpontokban nyílnak határtalan lehetőségek a vásárlásra, ahol az üzletek egészen az esti órákig nyitva tartanak, szombaton és vasárnap is. A turisataközpontok sétányain főként az esti órákban jelennek meg az árusok, akiktől helyi szuveníreket vásárolhatunk.

A vásárlásra való legjobb hely egész Horvátországban kétségtelenül a piac-nem csupán az árak miatt, hanem magáért az élményért. Minden városban található legalább egy piac, ahol mindig nagy a kínálat friss gyümölcsökből és zöldségekből. Ezen kívül vehetünk kézzel szőtt, vagy horgolt terítőt, hagyományos motívumokkal hímzett takarókat, csipkét, kerámiát, kézzel festett képeket, fából faragott tárgyakat, bőrtáskákat, öveket, pénztárcákat, ezüstékszereket stb. Szintén kedveltek a tengeri fürdőszivacsok, különféle fűszerek, borok és likőrök .Híres piacok találhatóak Pazinban, Vodnjan, Motovun, Buzet nevű városokban, ahol kéthetenként vannak megrendezve, néhol azonban csupán egyszer havonta.

Az élelmiszerek közül a turisták leginkább minőségi olivalolajat visznek haza Horvátországból, valamint helyi juhsajtot, vagy a prsutnak nevezett szárított füstölt sonkát. Mindezt csehországi szinten azonos árban. Mindenképpen érdemes megkóstolni a szőlőből készült párlatot, a körtepálinkát, vagy a növényekből készült boros pálinkát a travaricát.

Tájékoztató árak

kenyér - 5,5 - 6,5 kuna

tej 1l - 4,5 - 5,5 kuna

joghurt - 3 kuna

fagylalt - 3 kuna

ásványvíz - 4,5 - 6,5 kuna

büfé - 19 kuna

pizza - 25 - 55 kuna

sör - 12 - 18 kuna

kávé - 6 - 8 kuna

autúkölcsönzés 1 km - 15 kuna

Kedvencek Bejelentkezés Regisztráció Elérhetőségek

Az Ön értékesítője:


H - P 9.00 - 18.00
06 80 100 200

Nincsenek kedvencek