Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Blog az utazásról, álmodozástól megérkezésig!

A szlovén tengerhez

A szlovén tengerhez

A szlovén tengerhez

A bájos Szlovénia sok mindent magába foglal: magas hegyektől kezdve a kristálytiszta tavakon át a festői falvakig és karsztbarlangokig. A természetes szépségeinek köszönhetően Dél-Európa egyik idegenforgalmi gyöngyszeme. A turistáknak csak egy nagyon kis része választja ezt az országot tengerparti tartózkodás céljából, a legtöbbjüknek Szlovénia csak egy átutazó ország a Horvátország felé vezető úton. Szomorú, nem igaz?

Szlovéniának is megvan a saját tengere. Az országhoz tartozó Adriai-tenger rövid, de gyönyörű partja  mindössze 43 km hosszú, az összes öblöt és földnyúlványt beleértve. Természetesen méretét tekintve nem lehet összehasonlítani a kiterjedt horvát partszakasszal, ez jelenti viszont a fő vonzerejét. A szlovén tengerpart túlnyomórészt sziklás, többnyire mesterséges bejáratokkal és létrákkal lehet a vízbe jutni. Ankaran félszigetén viszont élvezheted a homokos strandokat is.

Belépés a tengerbe, Piran, Szlovénia

Belépés a tengerbe, Piran, Szlovénia

A tengerhez vezető út

Ha autóval szeretnél ide eljutni, akkor érdemes Mariboron majd Ljubljanán keresztül menned, a szlovén tengerpart az A1-es autópályán érhető el a leggyorsabban. A saját járművel való utazás előnye, hogy bármikor és bárhol megállhatsz, és megismerkedhetsz a varázslatos szlovén természettel és a kulturális vagy történelmi látnivalókkal.

Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana, Szlovénia

Ha esetleg a tömegközlekedést választanád, vedd figyelembe, hogy Budapest és Ljubljana között nincs egyenes vonatjárat, viszont busz közlekedik a két város között.

A leghíresebb tengerparti üdülőhelyek Szlovéniában

1. Piran

Piran festői mediterrán városa a szlovén tengerpart legszebb települése. A só, a kultúra, de elsősorban a történelem városa, ezért a legnépszerűbb szlovén üdülőhelyekhez tartozik. A "Szlovén Velence" megnevezést többek között egy középkori falnak, vagy a velencei stílusú épületeinek köszönheti, amelyek még mindig nagyon jó állapotban vannak. Számos étterem, vendéglő és kávézó örömmel fogadja a látogatókat mind a szlovén, mind az olasz ételkülönlegességeikkel, valamint a finom borok kínálata több mint kielégítő.

Piran, Szlovénia

Piran, Szlovénia

2. Portorož strandjai

Piran városának közelében fekszik Portorož kikötője - a legismertebb és legkeresettebb szlovén tengerparti üdülőhely. A csendes városban, amely a szezon alatt éled fel igazán, szinte semmilyen történelmi műemléket nem találsz, kizárólag modern épületeket, szállodákat, kocsmákat, éttermeket és üzleteket. A gyönyörű tengerparti sétány, a számos virágos park, a tenger fokozatos mélyülése és a sportolási lehetőségek teszik ezt az üdülőközpontot egy nagyon vonzó hellyé.

Portorož, Szlovénia

Portorož, Szlovénia

3. Koper kikötővárosa 

Koper tipikus mediterrán légköre (olaszul Capodistria) a nagy ipari övezete ellenére lélegzetelállító, amelyet viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni. A legfontosabb szlovén kikötőt a kétnyelvűség jellemzi, a szlovén mellett a második hivatalos nyelv az olasz. A város tele van ritka történelmi emlékekkel, melyek nagy része a barokk palotákkal körülvett központi tér körül található. A strandok nem itt találhatóak, a fürdőzéshez kijjebb menni a városból.

Koper, Szlovénia

Koper, Szlovénia

4. Izola

Kopetről kb. 7 kilóméterre a sok kis utcából álló és történelmi városközponttal rendelkező Izola. A helyi Parenzano Múzeumban rengeteg ritka régészeti tárgyat tekinthetsz meg, melyeket a városban és annak közelében találtak. Izola leglátogatottabb műemléke kétségtelenül a Besenghi degli Ughi palota kék homlokzatával vagy a gazdagon díszített Városi Palota.

Izola, Szlovénia

Izola, Szlovénia

A turisták elsősorban a tenger és a gyönyörű strandok miatt utaznak Izolba, mivel itt, a Simon-öbölben található a legjobb strand az egész szlovén tengerparton.  Ezen a helyen rengeteg lehetőség nyílik a sportrajongók, valamint az éjszakai élet szerelmesei számára, hiszen a városban számos bár és diszkó található.

Miért válasszuk a szlovén tengerpartot? 

Strandok, amelyek a horvátokkal ellentétben nincsenek tele magyar turistákkal, Magyarországból való jó megközelíthetőség, a festői szépségű tengerparti városok, de különösen a gyönyörű szlovén természet a legfontosabb indokok arra, hogy miért csinálj egy kis változást és a megszokott úticélok helyett a szlovén tengerparton töltsd a nyári vakációt.

Hold-öböl, Strunjan, Szlovénia

Hold-öböl, Strunjan, Szlovénia

2018.07.31. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Felfedeznéd személyesen is? Csak válaszd ki a Te utadat: