Egzotika a tányéron: hagyd, hogy rabul ejtsen a malajziai konyha
A frissítőket kínáló utcai standok telis-tele vannak illatos finomságokkal. A legtöbb étel többnyire túl csípős az európai ízlelőbimbók számára, azonban kérés ellenében a készséges eladók szívesen elkészítik ezeket kicsit enyhébb változatban is. Ne félj az egzotikus elnevezésektől, és kóstold meg a malajziai konyha finomságait.
Az egzotikus Malajzia a hegyvidékes Maláj-félsziget déli, és Borneo szigetének északi részén található. A sűrű esőerdők, a hegyvidékek, a türkizkék színű tenger és az egyedülálló emlékművek együttese sok utazó számára maga a valóra vált álom. A helyi konyha alapjegyeit a trópusi övezetben való elhelyezkedése határozza meg, valamint az indiai a kínai kultúra és a lakosság túlnyomó többségének muzulmán vallása befolyásolja. Ennek megfelelően péládul a sertéshús a tradicionális ételekben nem igazán jellemző.
Hokkien mee
Ha szeretnél belekóstolni Malajzia valódi ízeibe, akkor válaszd a hokkien mee-t. A levesben jó sok tészta és garnélarák található, egy kis chilivel és szójaszósszal fűszerezve biztosan lenyűgöz majd. Adhatsz hozzá sült tojást is. A tészta igény szerint lehet sárga és búzatészta, fehér rizstészta vagy üvegtészta. Kipróbálhatod ezek kombinálását is.
Irány Malajzia: nézd meg legjobb ajánlatainkat!
Nasi lemak
A Nasi lemak elkészítéséhez a rizst kókusztejbe áztatják. Ennek, és a banánlevélben való párolásának köszönhetően isteni illata és íze van. Főtt tojással , salátauborka szeletekkel, szárított szardellával és sambal mártással tálalják. A kiadósabb verziót sültcsirkével, hallal vagy marhahússal szolgálják fel. A húst kókusztejben, chilivel és currypasztával együtt párolják.
Char koay teow
Kóstold meg a hagyományos tojással, zöldséggel, babbal és a tenger gyümölcseivel készült sült tésztát. Szinte minden sarkon találkozhatsz vele, és hát ahány szakács annyiféle recept. A tészta búzából készült, lapos és széles. A szójaszósszal pedig itt aztán igazán nem spórolnak.

Ez is érdekelhet:
Satay
A hurkapálcára szúrt csirke, marha vagy bárányhús- darabokat, forró szénen készítik el neked a piacon. A kurkumától sárgára színezett és földimogyoródarabos édes-savanyú mártással ízesített menü így még a legnagyobb éhséggel is elbánik. A különböző grillezett tintahalakat vagy polipokat a tengerparti standoknál keresd.
Bakuteh
Malajzia lakosságának nem muszlim része örömmel fogyasztja a sertés csontokból készülő húslevest. Az elkészítése néhány napot vesz igénybe, a gyógynövények, a fokhagyma és a fűszerek (fahéj, ánizs, édeskömény és szegfűszeg) pedig nélkülözhetetlenek. A kész leveshez pedig belsőségeket, gombákat, zöldségeket vagy tofut adnak.

Ez is érdekelhet:
Roti canai
A puha, vajas, palacsinta formájú kenyérféle köretként funkcionál a curryhez, vagy a fűszeres zöldséges és húsos raguhoz. Édesen és kókuszlekvárral szolgálják fel. Kellemes reggeli alternatíva, az erős malajziai teával pedig ideális kombináció, de ha soknak érzed, egy kis tejjel lehet rajta lágyítani.
Fedezd fel Malajziát: itt találod a legjobb ajánlatokat!
Ais kacang
A tradicionális ázsiai desszerteket össze is keverheted, tetszőleges mixben is lemérhető. A különböző, gyümölcsös ízesítésű édes zselé-darabok, főtt bab és kukorica, kókusztej variációja, a tetején egy gombóc fagylalttal jobb, mint amilyennek elsőre tűnhet. Ne félj kipróbálni a különböző variációkat és összekombinálni a látszólag nem passzoló darabokat is.

Címke:
Tetszik ez a bejegyzés?
Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.