Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kávézós úticélok: 5 nyaralási tipp a kávé körül

Nyaralás a kávé illatával

Nyaralás a kávé illatával Shutterstock

Gondolkodtál már azon egy illatos reggeli kávé mellett, hogy honnan származhatnak azok a mágikus szemek, melyek lendületet adnak az új naphoz? A tengerentúli felfedezéseknek és az új korszak során a gyarmatosításoknak köszönhetően a kávé termesztése Afrikából továbbterjedt Kelet-Ázsia, Közép és Dél-Amerika országaiba. Az idő elteltével így vált a kávé a világon rendkívül fontos, sokunk számára egyenesen nélkülözhetetlen termékké.

Etiópia

Az etióp kávébabok átvizsgálása

Az etióp kávébabok átvizsgálása Shutterstock

A kávé bölcsője a Dél-Afrikai Etiópia. Eredetileg a szabadon nőtt kávéültetvényeken található kávébabbal az Arab félszigetről származó gazdag kereskedők már a 6. században is üzleteltek. Az Arabica kávét itt körülbelül 1000 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik. A legtöbb zöld ültetvény az ország délnyugati részén látható. Ugyanígy a Mago Nemzeti Parkban is, amely a Mursi törzs otthona, és ahol a nők alsó ajkát egy agyagtányér díszíti. Az afrikai vadvilág, az őslakos törzsek, az élő népszokások és az ókori Habes fennmaradt építészete mind erőteljes élményeket kínál az Etiópiai utazás során.

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Ez is érdekelhet:

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Brazília

A brazil kávé pörkölése

A brazil kávé pörkölése Shutterstock

A világ legnagyobb kávétermelője a Dél-Amerikai Brazília. Elsőosztályú Arabica és Robusta kávét termesztenek itt. Add át magad a helyi kávékultúrának és kóstold meg a cafezinho-t Sao Paulo-ban vagy a táncos Rio de Janeiro-ban. Egy pohár erős, ízletes kávé, szó szerint minden egyes lépésnél hívogatni fog. Egy cafezinho-ra való meghívás tulajdonképpen a nálunk használatos Hogy vagy kérdés?-nek felel meg. A kávéültetvények szabadon nőnek az Amazóniai esőerdőkben. Az Igazú Nemzeti Parkban található, lélegzetállító vízesésekhez tartó utazás során láthatod őket.

Kóstolj bele Brazíliai csodáiba

Kolumbia

A frissen őrölt kolumbiai kávé

A frissen őrölt kolumbiai kávé Shutterstock

Az Eje Cafetero térségben található kávéültetvények, és a Dél-Amerikai Kolumbia önmagában is híres turisztikai célpont. 1900 méteres tengerszint feletti magasságban található a festői Salento városa. A kávéfarmok tulajdonosai örömmel tárják fel a kávébab útját egészen annak elültetéstől kezdve a bögrédben való megjelenésig. A közeli festői Cocora völgyben való túra, a buja zöld dombokkal, rétekkel és a 60 méter magas viaszpálmákkal hatalmas élményt nyújt az érintetlen természet szerelmeseinek. A legszerencsésebbek a ködös erdőben tapírt, pumát vagy pápaszemes medvét is láthatnak, az eget pedig itt a kondorkeselyűk uralják.

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Ez is érdekelhet:

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Vietnám

Vietnámi kávé elkészítése

Vietnámi kávé elkészítése Shutterstock

A 19. század, pontosabban a francia gyarmatosítás óta termesztenek kávét Vietnámban. Nagyon erősen és egy jó nagy adag cukorral isszák itt a kávét. Hagyományos módon készítik el úgy, hogy egy Phin-szűrőn át csepegtetik bele egy üvegbe, ahol édes, sűrített tej vár rá. Dak Lak tartományának kávéültetvényein meleg fogadtatásban lehet részed. Az itteni idősebb vietnámi emberek örömmel körbevezetnek. Vietnám, a világ második legnagyobb kávétermesztője, tökéletes úticél a kávé szerelmesei és a szokatlan gasztronómiát kedvelők számára.

Nézd meg vietnami utazásainkat

Indonézia

Az indonéz kávé tradicionális pörkölése

Az indonéz kávé tradicionális pörkölése Shutterstock

Indonézia nagyon szorosan kapcsolódik a kávéhoz, elsősorban az exkluzív cibetkávénak köszönhetően. Az összes kávé közül, az édesnyelvű közönséges pálmasodrónak köszönhetően ez a legdrágább. Az apró kismacska megeszi a kávéültetvények gyümölcsét, majd a gyomor- és bélrendszerén keresztül áthaladva annak jellemző keserűségét elhagyva, egyfajta lágyságot kapva,teljesen khmm... szokatlan formában kerül további feldolgozásra. A falusiak egy halom ürüléket gyűjtenek össze, amit aztán megtisztítanak és feldolgoznak. Ezáltal a világ legdrágább kávéjává válik a Kopi Luwak néven ismert ínyencség. Jakartában, az Indonéz metropoliszban, meg is kóstolhatod valamelyik sítlusos kávézóban. Az ital magas árának azonban sötét oldala is van. Ezeknek a cibetmacskák a tenyésztése célzottan ketrecben történik, ami megkönnyíti az értékes ürülék össuegyűjtését - amikor emellett a kávé mellett döntesz, ezt is támogatod.

Fedezd fel Indonéziát

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.