Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szentpétervár téli mesevilága

Téli Palota

Téli Palota Shutterstock

A téli időszak beköszöntével a természet egy másik arcát mutatja meg nekünk, mely elsőre talán zordnak hat, mégis lenyűgöző szépségeket rejt. Itt Európa szívében szerencsére mi is gyakran részesülünk az évszak áldásából, amely elsősorban a fehérbe burkolózott, hófödte táj képében mutatkozik meg. Ugyanakkor, ha igazán különleges téli mesevilágba kívánkoznánk, Oroszország egyik leglenyűgözőbb nagyvárosát, Szentpétervárt kell felkeresnünk!

Miért pont ide?

Szentpétervár az egyik legcsodálatosabb, különlegesebbnél különlegesebb szépségeket rejtő orosz nagyváros. I. Nagy Péter cár Velence és Amszterdam mintájára alapította, amit egy rendkívül tudatos tervezés előzött meg, ennek köszönheti mai formáját. Így már nem is olyan meglepő, hogy Dosztojevszkij a „világ legmesterségesebb városa” címmel illette. A rendkívüli tervezettségnek hála megannyi széles sugárutat, sétára csábító hatalmas parkot és az egykori cári birodalom nagyságát hirdető fenséges palotát találunk. Mindezek mellet pedig ott láthatjuk a Néva folyót és a számtalan felnyitható hidat, melyek csak tovább fokozzák Szentpétervár egyedi összképét. Nem csoda hát, hogy a városközpont az UNESCO Világörökségi listáján is méltán szerepel.

Észak Velencéje szuper ajánlatokkal vár!

Oroszország második legnagyobb városát most még könnyebben elérhetjük, ugyanis 2019. októberétől egy úgynevezett vízumkönnyítés lépett életbe. Ez az újfajta vízum egyszeri belépéssel, üzleti, illetve turisztikai célú utakhoz igényelhető és egy hónapnyi érvényességen belül 8 nap tartózkodást tesz lehetővé. Elektronikus úton, angol nyelven kérhetjük, azonban legyünk nagyon figyelmesek a kitöltésnél és a nevet pontosan az útmutató szerint írjuk be. Hibás kitöltés esetén érvénytelen lesz a vízum és megtagadják az országba való belépést. Ez a könnyítés kizárólag Szentpétervárra és Leningrád megyére érvényes, vagyis még egy okkal több, hogy végre felfedezzük Szentpétervárt!

(Indulás előtt mindenképpen érdemes a konzuli szolgálat honlapján tájékozódni!)

Szent Izsák-katedrális

Szent Izsák-katedrális Shutterstock

Szentpétervár klasszikus nevezetességei

Elsőre talán azt hihetnénk, hogy Szentpétervár felfedezéséhez biztosan elegendő egy-két nap - ha csak ennyi időnk van, akkor valamire elég is - azonban rengeteg műemlékének és izgalmas nevezetességeinek hála legalább egy hétre való program vár itt.

A város leghíresebb és abszolút kihagyhatatlan látnivalóinak sorában első helyen természetesen a Téli Palota áll. A Néva folyó partján büszkén terpeszkedő impozáns épületegyüttes egyben az Ermitázs múzeum otthona. Mivel a palota tényleg hatalmas, ezért akár több teljes napot is el lehet itt tölteni és még akkor sem biztos, hogy láttuk minden szegletét.

Természetesen a Téli palotán kívül van még mit felfedezni, így a Petrodvorec (Péterhof) abszolút kihagyhatatlan. A Versailles-i palota mintájára készült, szintén Nagy Péter cárt dicséri. Maga az épület is elképesztően szép, azonban a Nagy Vízlépcső, illetve a valóban hatalmas kastélypark az, ami egyedivé varázsolja. Így télen, a hófödte Péterhof talán még lenyűgözőbb látványt nyújt, mint máskor.

Fedezd fel ezt a kincsekben gazdag metropoliszt!

A Péter-Pál-erőd és a falai közt rejtőző ortodox Péter-Pál-székesegyház ugyancsak felkeresésre érdemes, ugyanis itt találjuk az egykori orosz uralkodók végső nyughelyét. Ezen felül a Vérző Megváltó Temploma, a Fabergé Múzeum, a Mikhailovsky kastély és a Katalin Palota szintén kötelezően rajta kell, hogy szerepeljen Szentpétervári bakancslistánkon. A Katalin Palotáról (Jekatyerinyinszkij dvorec) érdemes tudni, hogy nem a belvárosban, hanem Puskin településrészen találjuk. Az egykori tragikus végzetű uralkodócsalád, a Romanov-ház hajdani rezidenciájául szolgált.

Katalin Palota

Katalin Palota Shutterstock

A téli mesevilág csábítása

Ahogy a legtöbb európai nagyváros, úgy Szentpétervár is egész évben ideális úti cél egy izgalmakkal teli városlátogatáshoz. Az igazán különleges élményekre szomjazó utazók számára én mégis ilyenkor, télvíz idején ajánlom leginkább. Persze az orosz tél egy kicsit hidegebb, kicsit zordabb mint, amit itthon megszokhattunk, de pont ebben rejlik szépsége.

Ínyencségek Oroszországból, melyek biztosan felmelegítenek

Ez is érdekelhet:

Ínyencségek Oroszországból, melyek biztosan felmelegítenek

Az igazi orosz életérzést mi más is adhatná vissza, mint a fehér lepelbe burkolózott város semmihez sem fogható látványa?! A csikorgó hidegben egy másik világ elevenedik meg a szemünk előtt, egy olyan téli mesevilág ez, melyet sehol máshol nem találni. Hiszen mi is lehetne különlegesebb, mint átkelni a befagyott Néván, korcsolyázni a hatalmas közparkokban, vagy betérni egy tipikusan orosz vendéglőbe és vodkát szürcsölni. Persze egy csészényi finom, forró orosz fekete teával a kézben magunkba szívni Szentpétervár lüktetését sem mindennapi élmény.

Palace Square

Palace Square Shutterstock

2019.12.18. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.