Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazási trendek 2020-ban

2020

2020 Shutterstock

Az utazás iránti szenvedély, a kellemes tengerpartok, nyüzsgő városok és lenyűgöző természeti kincsek utáni vágyódás mindig állandó, azonban megnyilvánulási formája évről-évre változhat. Felgyorsult, rohanó világunkban szinte minden, így az utazási trendek is folyamatosan formálódnak, ennek tudatában nem meglepő, hogy 2020. elérkeztével nemcsak egy új évtized, hanem egy új utazási szemlélet is szép lassan kezd kibontakozni.

Változó világunk

Az utóbbi időben rendre többet hallani a klímaváltozás okozta problémákról, melyek elkerülhetetlenül érintik a turizmus ágazatát is. Elsőre talán meglepőnek tűnhet: hogyan kapcsolódik össze a melegedő bolygó globális problémája egy olyan csodálatos dologgal, mint az utazás? Sajnos nagyon is van összefüggés a kettő között, hiszen a repülőgéppel való közlekedés és az egyre jelentősebb tömegturizmus lassan ugyan, de hatást gyakorol Földünk ökológiai viszonyaira is. Ennek egyik következménye a kulturális és természeti kincsek elvesztése lehet. Ahhoz, hogy ne csak mi, hanem gyerekeink, unokáink is élvezhessék, láthassák a legcsodálatosabb desztinációkat, paradicsomi tengerpartokat és az UNESCO által védett világörökségi kincseket Nekünk kell több figyelmet fordítanunk bolygónk védelmére. Ez nem csak 2020 egyik legfontosabb utazási trendje, hanem ébredő világunk üzenete is!

Bambuszerdő bejárása környezetbarát módon

Bambuszerdő bejárása környezetbarát módon Shutterstock

Előzd meg a trendeket: a TOP 10 MÉG nem annyira menő úticél

Ez is érdekelhet:

Előzd meg a trendeket: a TOP 10 MÉG nem annyira menő úticél

A tömegturizmus ellensúlyának megtalálása

Tömegturizmus a Vatikánban, Rómában

Tömegturizmus a Vatikánban, Rómában Shutterstock

Ahogy arra előző soraimban már utaltam, a tömegturizmus fokozódó megléte egyre növeli a légitársaságok járatainak mennyiségét (ezzel elősegítve a légszennyezést és az éghajlat felmelegedését), továbbá a világszinten legnépszerűbbnek számító látványosságok lassú, de fokozatos pusztulását is eredményezheti.

Éppen ezért itt az ideje jobb turistává válni, előrelátóbban megtervezni utazásunkat és olyan desztinációkat előtérbe helyezni, melyeket még nem lepett el a tömegturizmus könyörtelen áradata. Persze ezzel most nem azt mondom, hogy ne menj el Rómába és ne nézd meg a Vatikánt... Természetesen, ha ez a szíved vágya, akkor menj el és járd körbe, de ha lehet igyekezz olyan úti célt találni, mely nem oly felkapott és akár vonattal, vagy busszal is könnyedén megközelíthető. Ezzel azon túl, hogy igyekszel megvédeni bolygónkat magadnak is jót teszel, hiszen a kisebb, rejtett desztinációk általában sokkal több izgalmakat és szépségeket rejtenek, főleg azért, mert nem kell megküzdeni több száz, vagy akár több ezer másik turistával a megcsodálásukhoz.

Legyél Te is jobb turista, utazz megfontoltan!

Ez is érdekelhet:

Legyél Te is jobb turista, utazz megfontoltan!

Az előre tervezés fontossága – First minute utak hasznossága

First Minute a legkedvezőbb ajánlatért

First Minute a legkedvezőbb ajánlatért Shutterstock

A tudatosság és előre tervezés fontossága nemcsak a desztináció/úticél kiválasztásában mutatkozik meg, hanem utazásunk megfelelő időben történő lefoglalásában is. Vagyis, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Last Minute akciók vadászatával szemben jobban járunk, ha inkább a First Minute-re helyezzük át a hangsúlyt. Ennek egyik oka, hogy az elmúlt évek tendenciájával szemben napjainkban már nem számíthatunk igazán jelentős árcsökkenésre, ha utolsó pillanatra hagyjuk a döntést. A legjobb helyek már jó előre elkelnek, valamint sok utazásszervező a last minute időszakban már nem leviszi, éppenséggel előfordulhat, hogy tovább emel az árakon. A First Minute további előnye, hogy a tetemes előfoglalási kedvezmény mellett biztosan az általunk preferált desztinációban és pontosan abban a hotelben lesz helyünk, ahova tényleg vágyunk./p>

Tudatosság az öngondoskodásban is – A biztosítás fontossága

Utasbiztosítás a biztonságos utazásunkért

Utasbiztosítás a biztonságos utazásunkért Shutterstock

Ahogy a tudatosság megmutatkozik az előfoglalásban és a tömegek elkerülésében úgy meg kell mutatkozni az öngondoskodásban is. Szerencsére egyre többen ismerik fel az utasbiztosítás megkötésének elengedhetetlen fontosságát. Ez azért is lényeges, mert váratlan helyzetek az életben bármikor adódhatnak, de a megfelelő biztosítás megkötésével könnyebben szállhatunk szembe az esetleges kellemetlenségekkel. Éppen ezért nem szabad sajnálni kifizetni azt a nyaralás árához képest csekély összeget, hiszen a gondtalan utazás tudata minden pénzt megér.

Ismerd meg a legfontosabb érveket az utasbiztosítás mellett!

2020.01.07. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.