Könnyed csúcstúra a Magas-Tátrában

Szlovákia, Magas - Tátra

Utazás és szállásleírás

Adatok betöltése folyamatban...
Kis türelmet

Értékelés

A szállás még nem rendelkezik értékeléssel 0,0 / 5
Invia

Könnyed csúcstúra a Magas-Tátrában

Időpont ID száma: Megnézem

Rövid leírás

Egy igazán CSÚCS túra. A kényelmesebb kirándulók is bátran választhatják ezt az utazást, hiszen akik nem vesznek részt az Elülső-Szoliszkó csúcstámadásán, nekik nem kell különösebb nehézséggel számolniuk. Az autóbuszunktól a tavat érintve az ülőszékes felvonóig kb. 1,5 km-t gyalogolnak, jelentősebb szintemelkedés nélkül.

Szlovákiában 2022. április 6-án a beutazással kapcsolatos minden korábbi korlátozást feloldottak!

Tudnivalók az autóbuszos utazásról:
- autóbuszainkat a közegészségügyi helyzetben előírt higiéniai szabályok betratásával közlekedtetjük,
- az autóbuszok szakszerű fertőtlenítése a közösen használt felületek több alkalommal történő áttörlését, fertőtlenítését jelenti,
- kérjük, saját és utastársaik egészségének megóvása érdekében az utazáson csak abban az esetben vegyenek részt, ha egészségesek.

A nevezetességek látogatása a helyi egészségügyi előírások betartása szerint lehetséges.

Szlovákiában nemrég nyílt egy újabb attrakció, a TÁTRA TORONY. Aki szeretne a lenyűgöző hegyek látványában gyönyörködni, feltétlenül jöjjön velünk erre a túrára. A tenger szint felett 1367 méteren álló, 53 méter magas torony az eddigi legmagasabb Európában. Különleges építészeti megoldásával lehetővé teszi a páratlan panorámát és a Tátra megismerését.
Jöjjenek velünk, gyönyörködjünk együtt a Tátra elbűvölő szépségében!

Indulás 06:00 órakor Budapestről, a Hősök teréről. Folyamatos utazás Szlovákián keresztül egy technikai szünettel, érkezés mai túránk kiindulópontjára, Csorbató településre a délelőtti órákban. A parkolóból elindulva körüljárják a Tátra egyik legszebb tavaként számon tartott Csorbai-tó egy részét, majd együtt felsétálunk a település síközpontjában található négyszemélyes, ülőszékes felvonó alsó állomásához (1350 m), majd a felvonóval felmegyünk annak felső, a Szoliszkó menedékház (1830 m) mellett található állomásáig. A felvonón utazva gyönyörű panoráma nyílik az előttünk kitáruló Malompataki-völgyre, valamint az annak középső részén található Fátyol-vízesésre, amely a Tátra egyik legszebb vízesése.

A felvonót magunk mögött hagyva a magashegyi, sziklás terepen szerpentinező nem túl hosszú, de azért igényes hegyoldalon elindulunk az Elülső-Szoliszkó (2117 m) csúcsa felé, amely a Magas-Tátra hét olyan csúcsának egyike, amelyre jelzett turistaút vezet. A menedékháztól a csúcsig vezető út átlagos erőnléttel kb. 1 órát vesz igénybe, ezért a nehézségért viszont bőséges kárpótlást nyújt a csúcsról elénk táruló gyönyörű panoráma. Nem csak a Tátra környező, szebbnél-szebb csúcsait, így pl. a Krivánt, a Szoliszkó- és Bástya-gerincet láthatjuk innen teljes panorámájában, de felülről nézhetünk le a felvonóból már látott Fátyol-vízesésre. Aki még nem járt a Magas-Tátra csúcsain, de szeretné átélni egy valódi csúcstúra élményét, és ehhez érez magában kellő erőt és elszántságot, az keresve sem tud ennél jobbat választani.

A csúcsról a felfelé megtett úton jutunk vissza a menedékházhoz, ahol tartunk egy rövid pihenőt, majd egyéni döntést követően gyalog vagy felvonóval jutunk vissza a településre. Akik nem ijednek meg egy kis térderősítő túrától, azokkal a kék jelzésű turistaúton gyalogosan megyünk le a tóhoz. Eleinte a széles sípálya nyugati szélén vezet a kövekkel kirakott út, majd a sípálya kanyarulatában utunk az egykori felvonó nyomvonala mentén érkezik meg a Csorbai-tó északi partjára.

A programot azoknak is ajánljuk, akik nem szeretnének részt venni a "csúcstúrán az Elülső-Szoliszkó csúcsra". Páratlan panorámával töltődhetnek fel, hiszen így is használhatják az ülőszékes felvonót a Szoliszkó menedékházig, majd ugyanezzel a felvonóval térhetnek vissza. Ezt követően pedig fakultatív programként (azok is, akik a csúcstámadás programot választották) egyénileg lehetőség nyílik felmenni a nyár elején megnyitott Tátra-toronyba, amely a Lombkorona-tanösvény kilátótornyához hasonló, fából ácsolt hatalmas kilátótorony Csorbai-tó közelében. Ezt követően rövid szabad program a településen, majd haza indulunk, Budapestre várhatóan a késő esti órákban érkezünk.

Túratávolságok:
Szoliszkó menedékház – Elülső-Szoliszkó csúcs oda-vissza 2 km, szintkülönbség 295 méter fel és le.
Szoliszkó menedékház – Csorbai-tó 3,6 km, szintkülönbség 470 méter lefelé.

Várható költségek:
Ülőszékes felvonó a Szoliszkó menedékházhoz – felnőtteknek oda-vissza 14 €, fel 13 €, (nyugdíjasoknak oda-vissza 13 €, fel 11 €, – 2021-es árak).
Fakultatív ebéd a menedékházban (igény szerint kb. 5-15 €/fő).
Tátra-torony: felnőtt 13 €, gyerek (3-15 évig), diák, nyugdíjas: 8,50 €.

Túra nehézsége: 3-as nehézségű, vagyis olyan túra, amely átlagos erőnléttel teljesíthető, nem tartalmaz jelentős távot és szintkülönbséget. A menedékháztól menedékházig vezető csúcstúra nem nehéz, de némi kitartás, lépésbiztonság és szédülésmentesség szükséges. Akik lefelé is gyalogolni szeretnének, azokra viszonylag nagy szintkülönbség vár a nem túl jelentős távon, amely jó kondíciót igényel. Ezt a túrát magashegyi, sziklás terepen biztonsággal mozgó utasainknak ajánljuk. Az ilyen terepen való túrázás megfelelő felszerelést (hátizsák, túrabakancs vagy túracipő, esetleg edzőcipő, de utcai cipő nem megfelelő!), koncentrációt és odafigyelést igényel. Aki megszokta a használatukat, azoknak a túrabotok segítséget jelenthetnek. Felhívjuk a figyelmet, hogy nem megfelelő öltözet esetén túravezetőnk eltanácsolja Önöket a kirándulástól és alternatív útvonalat/programot javasol.

Az ár tartalmazza

Utazás autóbusszal

Az ár nem tartalmazza

Betegség-, baleset-, poggyászbiztosítás, programok költségei
Várható költségek:
Szlovák Tátra belépő: kb. 5 Euro/fő
Ülőszékes felvonó a Szoliszkó menedékházhoz – felnőtteknek oda-vissza 14 €, fel 13 €, (nyugdíjasoknak oda-vissza 13 €, fel 11 €, – 2021-es árak).
Fakultatív ebéd a menedékházban (igény szerint kb. 5-15 €/fő).
Tátra-torony: felnőtt 13 €, gyerek (3-15 évig), diák, nyugdíjas: 8,50 €.
Minimális létszám: 30 fő.


Utazásszervező

Vivaldi Travel Kft. Cégjegyzékszám: 01-09-695646

Nem találja a minden szempontból tökéletes utazást?
Segítek a választásban! Hívjon minket: +36 1 501 5611

Ildikó, utazási szakértő