Irán Irán

 • Elektromos hálózat tulajdonságai

  220/50 Hz

 • Következő figyelmeztetés

  Az elmúlt napokban az iszlám világ számos országában tüntetésekre, tömegdemonstrációkra került sor. A Külügyminisztérium javasolja, hogy a jelentős muzulmán lakossággal bíró országokba, illetve térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, kerüljék a tömegdemonstrációk helyszíneit. Viselkedésükkel és öltözködésükkel pedig tartsák tiszteletbe a helyi szokásokat és hagyományokat. (2006.02.07.)  A Külügyminisztérium javasolja, hogy az Iránba utazó magyar állampolgárok jelentkezzenek be Magyarország teheráni nagykövetségén és a külképviselet munkatársainál hagyják meg azt a címet, telefonszámot, amelyen iráni tartózkodásuk alatt elérhetők. (2006.02.08.)

  Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Isfahán, Siráz, Perszepólisz, Kasán) – európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt.  Egyáltalán nem javasoljuk az ország keleti határvidékének (afgán, pakisztáni határ környék) látogatását, valamint a szárazföldi határátlépést Pakisztánba és Afganisztánba. Szintén kockázatos az iraki határ mentén kb. 10 kilométeres sávban az utazás és tartózkodás.  Zsúfolt helyeken (pl. autóbusz, bevásárlóközpontok, bazárok) nem ritka a zsebtolvajlás. Előfordult, hogy az elővigyázatlan turista válláról motorosok kapták le a táskát. Mindent összevetve azonban a közbiztonság jó, és az értékcikkek, útlevelek biztonsággal tárolhatók a szállodákban, az útlevél helyett elegendő csak fénymásolatot tartani magunknál és esetleges igazoltatáskor elég az illető szállodára hivatkozni.  Néhány esetben előfordult, hogy a turistákat – ellenőrzésre hivatkozva – civil ruhás álrendőrök igazoltatták és a külföldieknél lévő valuta bemutatását kérték, amit nem, vagy csak hiányosan adtak vissza. A civil ruhás rendőrtől bátran kérhető, hogy előbb igazolja magát.

  Öltözködés: A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.  Ramadán (egy hónapos nagyböjt) idején napfelkeltétől napnyugtáig a muzulmánok nem fogyasztanak sem ételt, sem folyadékot és nem dohányoznak. Ezt a szabályt nyilvános helyen a külföldi turistának is be kell tartania. A Ramadán 2005-ben október 5-én kezdődik, majd ezt követően minden évben 11 nappal korábban.