Elérkezett a szőlő- és az élményszüret ideje!

Hogy hogyan (és hol) lehet ez az időszak nem csak a szőlő, hanem az élmények leszüretelésének is az ideje? Ez a szőlő fajtájától és az ültetvény helyétől is függ, ennek köszönhetően azonban végtelenek a lehetősé­geink, ha szeretnénk a szőlő útját végigkövetni a tőkéktől a borospalackig - közben pedig életre szóló élményekkel gazdagodni.

A toszkán és a bordeaux­i borvidéket ma már senkinek nem kell bemutatni; ha viszont a tőkéktől indulunk, Szlovénia is ideális starthely lehet. Maribor, Szlovénia második legnagyobb városa és környéke borairól, a világ legöregebb, ma is termő szőlőtőkéjéről és az annak tövében található, remek borokat kínáló, Dráva­parti vendéglátóhelyeiről híres. Bármelyik keltené is fel a kíváncsiságunkat, az invia.hu kínálatában megtalálható őszi városlátogatások többségébe könnyűszerrel beilleszthető egy őszi, ízekben, illatokban, színekben és zamatokban gazdag borkóstoló!

Portugáliában palackba zárt nyarat, 20 fok körüli, jellemzően napos őszt találunk – valamint Porto óvárosát, törté­nelmi látnivalókat, az Atlanti-­óceánba torkolló Douro folyót (a valódi portói bor ennek a folyónak a völgyéből származik), a folyó bal oldalán bornegyedet (Vila Nova de Gaia) és a minden érzékszervre (szem, orr, ízlelés) ható kincseket.

Ha viszont a nyári, vízparti, lenge ruhás estéket hoznánk vissza, irány Lanzarote! Egy helyi mondás szerint a sziget maga a megtestesült bor, amelynek (valamint a strandolásnak és a napozásnak) az itteni, Kanári­-szigetekre jellemző száraz, szubtrópusi éghajlat tökéletes feltételeket kínál. Lanzarote borászai kerülik a gépesítést, az ültetéstől a metszésen át a szüretig mindent kézzel csinálnak; ennek köszönhetően a bormú­zeumban a borkészítés olyan ősi eszközeivel ismerkedhetünk meg, amelyeket máshol már évtizedek óta nem használnak.

Vannak olyan helyek is, amelyekről ritkán beszélünk a szőlő, illetve a bor vonatkozásában. A lenyűgöző vízi élő­világgal és ősszel is nyári klímával csábító Egyiptomban a megmű­velhető földek az ország területének csak 15 szá­zalékát teszik ki. Mégis: a Nílus mentén, illetve az oázisokban csemegeszőlőket termesztő szőlészeteket is találunk. Ebben a sivatagi környezetben mézédes és roppanós, ízviláguknak köszönhetően közkedvelt fajtákat termesztenek.

Hasonló a helyzet Jordániában, ahol a kevés megművelhető terület egy jelentős részén olí­vabogyót és szőlőt termelnek. Mindkettő lenyűgöző látványt nyújt: zöld oázisok a jellemzően sivatagi, ilyenkor is 30 fok fölötti hőmérséklettel csalogató tájakon.

Azoknak pedig, akik már inkább a télre és a fehér, meghódítandó hegycsúcsokra gondolnak, a hüttékben ránk váró fűszeres és lelket (is) melengető forralt borokat ajánlanánk. Az Invia kínálatában már megjelentek a változatos és kedvezményes síutak, amelyekre az Invia ütős előleg akciója (www.utoseloleg.hu) ugyanúgy igénybe vehető, mint az őszi városlátogatásokra vagy a trópusi, egzotikus pihenésekre.

Egészségünkre!

Eredeti cikk:GO Utazás

GO Utazás

Megjelent: 2016.11.05.