Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az egyedi Gibraltár és mókás makákói

Gibraltár

Gibraltár Shutterstock

Ha eleged van az átlagos úticélokból, a sokszor emlegetett helyekből és a könnyen elérhető, klasszikus tengerpartokból, akkor itt az ideje felfedezni Gibraltárt. Persze ez a parányi városállam nemcsak önálló kirándulási célpontként, hanem egy nagyobb spanyolországi nyaralás részeként is tökéletes választás lehet. Ahhoz, hogy igazán kedvet kapj e remek félsziget felfedezéséhez olvass tovább és tudj meg róla többet!

Érdekes információk

 Szabadon élő majmok

 Szabadon élő majmok Shutterstock

Habár Gibraltár első ránézésre egy Spanyolországhoz tartozó félszigetnek tűnhet, valójában nem az. Az egykor arab, majd spanyol uralom alatt lévő térség 1704-ben került az angolok kezére, majd 1830-ban vált angol koronagyarmattá. A mindmáig brit fennhatóság alá tartozó terület rendkívül jelentős stratégiai pontnak számít.

Méreteit tekintve igencsak piciny államról beszélünk, tulajdonképpen egy sziklaszirt, melynek lábánál fellelhetjük az urbanizáció nyomait. E különleges adottságainak hála, Európa egyik legérdekesebb repülőterével is bír: a repülőgépek kifutópályája keresztezi az átlagos közúti forgalmat. Nem meglepő hát, hogy csak meghatározott és igen kevés gépet fogad (pl. angol és marokkói járatokat).

Természetesen a repülőgépen kívül hajóval, Spanyolország felől pedig autóval és busszal is könnyen elérhetjük a vámmentes övezetnek számító Gibraltárt. Ha kocsival érkezünk, mindenképpen tájékozódjunk a parkolási lehetőségekről, ugyanis a városon belül abszolút gyalogosan célszerű közlekedni.

Gibraltár további és talán legfőbb különlegessége, hogy Európában ez az egyetlen olyan hely, ahol az utcán szabadon élő berber majmok közt sétálgathatunk. A mókás, néha talán kissé szemtelen berber makákók jelenléte egy semmihez sem fogható légkört kölcsönöz a helynek. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az állatokat tilos etetni, de szerencsére a puszta jelenlétük is épp elég szórakoztatónak bizonyulhat.

Egyedi látnivalók

Mediterrán-angol életérzés

Mediterrán-angol életérzés Shutterstock

Azért Gibraltár a majmokon és egyedi repülőterén túl mégiscsak hatalmas, 425 méter magas sziklájáról vált híressé. A tekintélyes mészkőszirtet a fitt, vállalkozó szelleműek gyalog is megközelíthetik. Azonban a kevésbé sportosak számára a libegővel (Cable Car) való feljutás lehet a megfelelő választás. Bárhogy is közelítsük meg a csúcsot, a szikla tetejére érve mindenkit ugyanaz a letaglózó panoráma fogad. Nem mindennapi élmény a Gibraltári-szoroson túl látni Afrika partjait.

A szikla a mesés kilátáson felül egyéb programlehetőségeket ugyancsak tartogat: a Szent Mihály barlang, a Második világháborús alagutak és az Üvegkilátó (Skywalk) abszolút kihagyhatatlan. Továbbá fontos tudni, hogy itt található egy természetvédelmi park, az Upper Nature Reserve is.

Ahhoz, hogy minden látnivalót szabadon kiélvezhessünk, szükségünk lesz a Cable Car (a felvonóval való feljutáshoz) és a Walkers jegyek megváltására, valamint a spanyol oldalon megvásárolható Nature Reserve jegyre, ez utóbbi a Szent Mihály barlang megtekintéséhez szükséges.

Továbbá, a Nature Reserve jeggyel a sziklán magasodó Mór kastélyt (Moorish Castle) kívül-belül szintén megcsodálhatjuk. Az eredetileg a 12. századból származó épület különlegessége, hogy már akkor tradicionális mór fürdővel rendelkezett.

Ha úgy érezzük, eleget gyönyörködtünk a szikla nyújtotta szépségekben, akkor mindenképpen járjuk be a város bájos utcáit és adjuk át magunkat a mediterrán-angol létnek. A Main Street fashion üzletei és barátságos éttermei abszolút lenyűgözik az ide érkező turistát. A történelemre éheseknek a Gibraltári Múzeum felkeresését ajánlom, ahol többek közt a már említett mór fürdő másolatát lehet szemügyre venni.

Gibraltár további nevezetességei között szerepel a Garrison Könyvtár és az Alameda Kert. Ha Te is annyira imádod az állatokat, mint én, akkor irány az öböl és a delfinleső kaland! Az igazán szerencsések itt találkozhatnak vadon élő csíkos és palackorrú delfinekkel.

Gibraltár rendkívül piciny méretei ellenére számos izgalmas látnivalót tartogat, ezért mindenképpen megéri felkeresni és maradéktalanul kiélvezni nem mindennapi szépségeit!

2019.08.31. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.