Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Búvárkodás a Vörös-tengerben – Egyiptom

Búvárkodás a korallok között

Búvárkodás a korallok között

Egyiptom és a Vörös-tenger izgalmas és kivételes páros. Felsorolni is nehéz mi mindent tartogat bolygónk ezen lenyűgöző szeglete. Ahogy felidézem magamban egyiptomi utazásaim emlékét, szinte érzem a finom ételek ízét a számban, látom lelki szemeim előtt a csodás piramisokat és hallom a Vörös-tenger halk, nyugtató morajlását. Itt még a nap is máshogy süt, valahogy fényesebb, csábítóbb, kalandra hívóbb, akárcsak a titkokat rejtő hullámok.

Fedezd fel a Vörös-tengert

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel a Vörös-tengert

Ahogy előttem már megannyian, úgy én is azonnal beleszerettem a Vörös-tenger kékségébe. Egyértelmű volt, hogy a félelmeim ellenére hajóra kell szállnom és alá kell merülnöm a mélységbe. Szerencsére erre az ország üdülőhelyeinek hála bőven volt és a mai napig van is lehetőség, természetesen szakképzett oktatók segítségével.

Búvárkodásra fel!

Merüléssel egybekötött oktatás

Merüléssel egybekötött oktatás

A Vörös-tenger színes élővilága annyira hívogató, hogy még a búvárkodáshoz kedvet kevésbé érzőket is képes megigézni. Persze rengeteg tapasztalt és kevésbé rutinos búvárkodó elsőszámú célpontja Egyiptom. Ennek oka, hogy itt minden adott a biztonságos és élményekkel teli merüléshez. Plusz pont, hogy „minden sarkon” találni búvárközpontot, ahol tapasztalt személyzet és felszerelés-kölcsönzési lehetőség mellett oktatásban szintén részesülhetünk. Ezen tanfolyamok a kezdők és a haladók számára is elérhetők.

A Vörös-tengerben való búvárkodás mellett szól még, hogy egész évben kellemes a vízhőmérséklet. Télen 20 °C, míg nyáron 30 °C körül mozog. Továbbá a vízalatti látótávolság az akár 40 métert is elérheti. Így tökéletesen alkalmas a korallzátonyokban gazdag tengeri világ megcsodálására.

Láttad már az idei szezon legjobb egyiptomi ajánlatait?

A Vörös-tengerben a búvárkodás többféle változata közül választhatunk. Lehetőség van sznorkelezésre (palack nélkül, légzőpipával, szemüveggel és uszonnyal), scuba divingra és szabadtüdős merülésre.

A scuba diving, vagyis könnyűbúvárkodás esetén (a teljesség igénye nélkül) neoprén ruhára, uszonyra, búvárszemüvegre, nyomáscsökkentőre, palackra és légzőcsőre mindenképp szükség van. Az öltözéknek hála több méter mélyre lemerülhetünk, miközben gyönyörködhetünk a tenger sokszínű élővilágában.

Hol érdemes merülni?

Marsa Alam, úszás dugonggal

Marsa Alam, úszás dugonggal

A Vörös-tenger egyiptomi szakasza majdhogynem teljes egészében rendelkezik az élménydús búvárkodáshoz szükséges adottságokkal. De természetesen minden térsége egy picit más.

Hurghada - a megunhatatlan klasszikus

Ez is érdekelhet:

Hurghada - a megunhatatlan klasszikus

A leglátogatottabb üdülőhelyek, mint Hurghada, Sharm El Sheikh és Marsa Alam mind elsőrangú választás lehet ebből a szempontból nézve is. Igaz, ez utóbbi, tehát Marsa Alam talán egy picit kiemelkedik a sorból. Az egykori halászfalu mára a búvárok kedvelt paradicsoma lett, köszönhetően rendkívül változatos élővilágának. Ha szerencsések vagyunk itt a különféle halak és korallzátonyok mellett még akár delfineket, cápákat és dugongokat (tengeri tehenek) is láthatunk.

Merülés a korallzátonynál

Merülés a korallzátonynál

Marsa Alam városából több csodás merülőhely is könnyedén elérhető. Ezek közül Ras Samadai-n találkozhatunk legnagyobb valószínűséggel delfinekkel. Ezzel szemben Elphinstone a cápákkal való merülés színhelye, amely elsősorban tapasztalt búvároknak ajánlott. A kezdők számára Abu Dabbab javasolt, ahol tengeri teknősökkel és a békés dugongokkal kerülhetünk közelebbi kapcsolatba.

További lehetőség az 1993-ban elsüllyedt Hamada roncs megcsodálása is.

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Akit kifejezetten a hullámsírban fekvő hajók érdekelnek, azoknak a Hurghadától északra fekvő Shaab Abu Nuhas felkeresését ajánlom.

SS Thistlegorm hajóroncs, Egyiptom

SS Thistlegorm hajóroncs, Egyiptom

További hajóroncsok tekintetében az SS Thistlegorm ugyancsak izgalmas látnivalónak számít. Ezzel máris áttértem Sharm El Sheikh kedvelt merülőhelyeire, hiszen az említett, 1841-ben elsüllyedt brit hajó a Sínai-félszigetnél fekszik.

Irány Sharm El Sheikh!

Aki esetleg az éjszakai merüléssel kacérkodna, annak érdemes kipróbálnia a Shark Bay-t, ahol színes élővilág fogadja. Kezdők számára pedig a Turtle Bay lehet kitűnő választás. Legyünk kezdők, vagy haladók egy biztos, a Ras Mohammed Nemzeti Park területén való merüléssel garantáltan nem lőhetünk mellé.

Forrás: https://www.invia.hu/blog/buvarkodas-az-egyiptomi-marsa-alam-nal/

2021.05.23. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.