Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Felkészülés az utazásra, 2. rész

szobanövény növény virág öntözés locsolás

szobanövény növény virág öntözés locsolás

Az előző bejegyzésben említettek mellett van még jó néhány dolog, amelyekre célszerű odafigyelnünk utazás előtt.

Ha sok szobanövényünk van, érdemes őket az utazás napján megöntözni, hogy ne száradjanak ki, mire hazaérünk. Ha hosszabb útra, adott esetben akár 2 hétre megyünk nyaralni, akkor a legjobb, ha megkérjük valamelyik szomszédunkat, ismerősünket vagy családtagunkat, hogy gondoskodjon növényeinkről, míg mi távol vagyunk.

Indulás előtt érdemes hagyni egy kis időt, hogy kapkodás helyett legyen időnk alaposan körbenézni: kivinni a szemetet, kiüríteni a hűtőből minden olyan dolgot, ami rövid idő alatt megromolhat és később gondot okozhat. Otthonunk elhagyásakor figyeljünk oda, hogy minden csapot elzárjunk, és minden gázforrást kikapcsoljunk. A téli időszakban érdemes lehet kicsit levenni a fűtést, hogy ne fűtsük túl feleslegesen otthonunkat, amíg mi távol vagyunk, nyáron pedig ellenőrizzük, biztos minden ablakot becsuktunk, és ha bojler biztosítja számunkra a meleg vizet, akár azt is kikapcsolhatjuk, ha hosszabb időre távozunk. Ha van védelmi rendszerünk (betörésbiztos redőnyök, kamera, riasztó, stb.), akkor ezek megfelelő működéséről is gondoskodjunk.

Egy hosszabb utazás esetén fontos gondoskodnunk négylábú családtagjainkról is, főleg, ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk a nyaralásra magunkkal vinni őket. Az interneten könnyen találhatunk több olyan macska- és kutyapanziót, melyek hosszabb időre is igénybevehetőek, és nem csak „szállást”, hanem képzést, társaságot, foglalkozásokat is biztosítanak kedvenceiknek. Akad olyan macskaszálló, ahol webkamerán keresztül bármikor meg tudjuk nézni, hogy a cicánk épp mit csinál. Abban az esetben, ha olyan városban, vagy településen élünk, ahol a közelben nincs ilyen jellegű szolgáltatás, akkor kereshetünk olyan családtagot, barátot, ismerőst, aki már elutazásunk előtt elkísér minket párszor sétálni, átjön hozzánk, hogy megszokja és megismerje a kutyánkat vagy a macskánkat, és megtanulja, hogyan tudja a legjobban gondját viselni.  

házi kedvenc állat kutya macska gondoskodás

házi kedvenc állat kutya macska gondoskodás

Az indulás előtt nagyon fontos leellenőrizni a személyigazolvány, útlevél lejáratának dátumát is. Ügyeljünk arra, hogy az igazolványunk az utazástól számított 6 hónapig legalább érvényes legyen. Ezt sok ország szigorúan megköveteli. Ha mégis figyelmen kívül hagyjuk, és csak a reptéri check in-nél derül ki, hogy lejárt az okmányunk,  se essünk nagyon kétségbe. Próbáljuk meg egy nappal későbbre átrakatni a repülőjegyünket és beszéljünk a szállodával, ugyanis a központi okmányirodában egy nap alatt el tudjuk intézni útlevelünk meghosszabbítását. Esetleges feledékenységünknek viszont meg kell fizetnünk az árát, hiszen 50 000Ft felárért, de 24 órán belül elkészítik útlevelünket.

személyigazolvány útlevél útiokmány ellenörzé

személyigazolvány útlevél útiokmány ellenörzé

Az utazásbiztosítás is legalább olyan fontos, mint a fent említett dolgok. Estleges poggyász elvesztés vagy megbetegedés során nagyon sok időt, energiát és kellemetlen percet spórolhatunk meg magunknak, ha megfelelő biztosítással rendelkezünk. Az utazási iroda munkatársai a nyaralás megtervezése során segítenek a megfelelő biztosítás kiválasztásában is.

Amint azt láthatjuk, egy utazásra felkészülni nem kis feladat. Sok előkészületet, tervezést és gondolkodást igényel. Azonban még a legalaposabb felkészülés mellett is előfordulhat, hogy otthon felejtjük a kedvenc cipőnket, vagy a legdögösebb koktélruhánkat – ideális esetben viszont olyan élmények várnak, amiknek köszönhetően aztán minderről a pillanat törtésze alatt feledkezünk meg, és adjuk át magunkat a nap simogatásának, a tenger hűsítő habjainak és a ránk váró kalandoknak!

tengerpart utazás szórakozás kikapcsolódás

tengerpart utazás szórakozás kikapcsolódás

 

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.