Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Házi kedvenc a fedélzeten

Házi kedvenceinket általában otthon hagyjuk vagy egy kedves ismerősünk, rokonunk gondjaira bízzuk, amíg mi a tengerparton pihenünk. Azonban előfordulhat olyan eset is, hogy nem tudjuk, vagy éppen nem akarjuk kire hagyni társunkat, hanem szeretnénk magunkkal vinni a nyaralásra, hogy közös élményekkel gazdagodjunk. Szerencsére egyre több a kutyabarát szálloda, étterem strand, de ebben az esetben időben gondolnunk kell az utazással kapcsolatos plusz teendőkre is.

Ha autóval vágunk neki az útnak, akkor viszonylag egyszerű dolgunk van. Kényelmes szállítódobozt és megfelelő mennyiségű vizet biztosítsunk kedvencünk számára. Kutyák esetében ügyeljünk arra, hogy minden szükséges oltással rendelkezzen, valamint, hogy a mikrochip megfelelő adatokkal regisztrálva legyen. (Ez a hétköznapi életben is fontos!) Ha pedig elhagyjuk az országot, akkor az állatnak is kell útlevéllel rendelkeznie, ezt az állatorvosunknál kérhetjük, és onnan kezdve kiváltja az oltási könyvet.

Repülőgéppel való utazás alkalmával azonban több teendőnk van. A leglényegesebb, hogy kedvencünknek legyen chip-je, állatútlevele és érvényes veszettség elleni védőoltása. Az első veszettség elleni oltást csak a beadástól számított 21. naptól lehet érvényesnek nevezni. Csak ezek megléte esetén lehet kutyát repülőgépen szállítani. Továbbá szükség van az utazás napjától számított 1 hétnél nem régebbi állatorvosi igazolásra is.

Jegyfoglalásnál fontos bejelenteni az adott légitársaságnál, hogy kedvencünket is magunkkal kívánjuk vinni. Ez azért is lényeges, mert a társaságok korlátozzák a szállítandó állatok számát. Kis testű állat (5 kg-nál nem nehezebb) felvihető magunkkal az utastérbe, azonban az ennél nagyobb méretű kutyákat a poggyásztérben helyezik el. A különböző légitársaságoknak eltérő szabályaik vannak azzal kapcsolatban, hogy maximum mekkora testű állat szállítható.

Bárhogy is utazzunk, kedvencünket megviselheti a szokatlan körülmény, a gazditól való távollét. Ezért feladott poggyászként való utaztatás esetén különösen fontos, hogy szeretett társunknak legyen elég helye a ketrecében, legyen ivóvize és ha lehet valamilyen játéka, vagy pokróca, amit ismer, szeret. Célszerű lehet az utazás előtt enyhe nyugtatót adni neki, hogy könnyebben átvészelhesse az utazás nehézségeit.

Nagyon fontos, hogy utazás előtt időben és kellőképpen tájékozódjunk a pontos információkról. Célszerű az adott ország és légitársaság ide vonatkozó szabályait pontosan követni, a megfelelő okmányokat, egészségügyi dokumentumokat beszerezni és hallgatni az állatorvos tanácsaira. Továbbá tájékozódjunk a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján (http://www.maok.hu).

Ha gondosan és körültekintően járunk el, akkor az utazást könnyűvé és problémamentessé tehetjük kedvencünk és saját magunk számára is.

(A fent említett adatok és információk tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, minden esetben tájékozódjanak a megfelelő szervezeteknél.)

Forrás:

http://www.maok.hu/allatutlevel

http://www.airportal.hu/repulojegy-utazas/kisallat-szallitasa-repulogepen/

http://www.bud.hu/utazas/gy_i_k/-a-name-top-utazassal-kapcsolatos-gyakori-kerdesek-a-12248.html

2017.07.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.