Megnyitás | Vissza a főmenühöz

5 tény Navagio-ról, Zakynthos legszebb strandjáról

Navagio Beach, Zakynthos

Navagio Beach, Zakynthos

A Navagio Beach a görög Zakynthos sziget északnyugati részén található. Ez itt a legismertebb hely, amelyet okkal neveznek a sziget kincsének vagy gyöngyszemének,  melyet a szezon alatt több száz turista látogat meg, hogy megtapasztalják a strand által kínált kalandokat és szórakozást.

1. Kalózhajó

Az első dolog, amit meg kell említenünk, az természetesen a tengerpart története - egyik kedvenc helyünk sem a semmiből jön létre, és ez igaz a Navagio-ra is. Ez a különösen vonzó hely a bűnözői múltjáról és egy régi hajóroncsról is híres, amely folyamatosan emlékeztet minket az itt történt múltbeli eseményekre. A legvadabb legenda szerint a Panagotis nevű csempészhajó, amelnyek a roncsa évtizedek óta a strand egyik ismertetőjegye, az 1980-as években egy óriási viharban süllyedt el. A történet szerint néhány tonna illegális cigarettát és alkoholt szállított, amit a környék lakói azonnal összeszedtek - egy nagy hajó karrierjének vége ellenére a helyi nép legendája örömmel véget ér. Mivel azonban az esemény csak nemrég történt, néhányan a ma is élő hajó legénységéből azt állítják, hogy az egész történet csak egy trükk annak érdekében, hogy több turista utazzon a szigetre és a roncsokat maguk a szigetlakók építették. Bármi is az igazság, a gyakorlatban ez a történet határozottan működik, mivel a strand nagyon népszerű a turisták körében. Minden érdeme azonban nem tulajdonítható a roncsnak, hiszen a partszakasz egy mágikus hely anélkül is.

Hajóroncs a Navagio Beach-en

Hajóroncs a Navagio Beach-en

2. Hajó nélkül oda az élmény 

Mint minden nagyszerű élménynek, eme strand látogatásának is van egy hátulütője - a part autóval nem érhető el. A körülbelül 220 m hosszú öbölben fényes fehér homok és kristálytiszta víz vár mindenkit, viszont 200 méter magas sziklákkal van körbevéve, melyeken lehetetlen átjutni. Az ideális lehetőség részt venni a szervezett kirándulások egyikén, a hajók minden nap minden órájában indulnak. Az út körülbelül 32 euró, de a strandoláson és a fürdésen kívül más érdekes helyeket is magába foglal. Ezek közé tartozik a búvárkodáshoz is ideális Kék-barlang tele élénk mészkőképződményekkel, ezenkívül a kénes Xigia Beach, egy keskeny öbölben gyógyító forrásvízzel.

Csakis hajóval lehet a strandhoz hozzáférni

Csakis hajóval lehet a strandhoz hozzáférni

A tapasztalt,, idegen nyelveken is beszélő turisták akár féláron is utazhatnak, ha meg tudják szervezni a saját utazásukat. Az angol nyelvet minden bizonnyal megértik a helyiek, és a hajó bebiztosításta sem jelent problémát - naponta több kikötőből érkeznek. Porto Vromi festői kikötőjéből kisebb kirándulóhajók indulnak, melyeket a bátrabbak kibérelhetnek saját használatra, valamint Agios Nikolaos vagy Skinari kikötőjéből is van indulás. A fővárosból az utazás körülbelül 45 percet vesz igénybe.

Porto Vromi, Zakynthos

Porto Vromi, Zakynthos

3. Autóval a látványért

Ha továbbra is ragaszkodsz ahhoz, hogy saját kocsival fedezd fel a környéket, nem kell teljesen kihagyndod ezt a területet sem. Autóval ugyan nem tudsz eljutni a tengerpartra, de legalább élvezheted a lélegzetelállító kilátást a sziklák tetejéről. Az út az egész sziklán ki van építve, innen elérheted a tágas parkolót, innen pedig a kilátó egy rövid sétára elérhető. Ha tovább haladsz a sziklák mentén a keskeny ösvényeken, nagyobb nyugalomban is élvezheted a gyönyörű látványt.

Élvezd a kilátást a tenger feletti szikláról

Élvezd a kilátást a tenger feletti szikláról

A viszonylag nehézkes terep miatt nincs rendes buszjárat - a legközelebbi az Anafonitria faluban áll meg,  innen még 5 kilóméter hosszú az út gyalog a szép kilátásig. Egy másik lehetőség a TAXI szolgáltatások igénybe vétele, de készülj fel, hogy nem a legolcsóbb módja itt a közlekedésnek, sőt. A legjobb megoldás tehát egy autó vagy robogó bérlése, amely alacsonyabb áron ugyanúgy elvisz oda ahova csak akarod.

4. Fotósok számára ideális

Erre a bekezdésre különösen figyelj oda, ha te is az instagram modellek/fotósok csoportjába tartozol. Ennél jobb helyet egy irigységet keltő nyaralási fotó készítésére nehezen találni.  Ezt statisztikák is alátámasztják - a kutatás szerint a Navaggio már régóta a legtöbbet fényképezett strand. Egy tökéletes fotóhoz a tengerpartra sem kell menni, gyönyörű képeket 200 méter magasan a kilátóból is lehet készíteni. Ha egy egyéni fotót szeretnél, amin nincs senki a háttérben, akkor reggel vagy késő délután érkezz a partra. Az öböl annyira népszerű a turisták körében, hogy tizenkét óra után a üres helyet szinte lehetetlen találni, ráadásul a profi és az esküvői fotózások is mindennaposak.

Navagio - a világ legtöbbet fényképezett stra

Navagio - a világ legtöbbet fényképezett stra

5. A sziget nem kínál más látnivalókat

Az egész világon a Navagio Beach az egész sziget legérdekesebb vonzerejeként ismert. Az igazság azonban az, hogy jóformán az egyetlen vonzerő is egyben. Az, hogy Zakynthos nem rendelkezik semmilyen emlékművel, sehogyan nincs hatással az itt kipróbálható tevékenységek listájára. A helyi természetileg gazdag vidék túrázásra szólít fel, a strandok a feltöltődésre és lazításra csábítanak, a tengeren a helyiek sok adrelanillal teli vízi sportot  kínálnak. A szokásos tengerparti tevékenységeken kívül egy magas szikláról a mélybe vetheted magad egy kötéllel a lábadon.

Zakynthos természeti szépségei vonzzák a turi

Zakynthos természeti szépségei vonzzák a turi

A Navagio Beach-i fürdésre  ne felejtsd otthon a vízicipőd és a strandtörölköződ, mivel a fehér homok, amely sokkal inkább hasonlít a karib-szigeteki strandokra, mint a görögökre, apró fehéres köveket is bőven tartalmaz, amelyeken azért néha kellemetlen sétálni. Készülj fel hidegebb vízre is a mély tengerfenék miatt, de ez a tény úszás szempontjából tökéletes.

Navagio kavicsos strandja

Navagio kavicsos strandja

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.