Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A dodók őshazája - Mauritius

Mauritius

Mauritius

A lenyűgöző szépséggel bíró Mauritius egzotikus utazásra csábít. Az Indiai-óceán szigetállama Madagaszkártól nem messze, keleti irányban fekszik. A Mascarenhas-szigetcsoport legnépszerűbb tagjaként igen kedvelt turisztikai célpont, ami elsősorban szemet gyönyörködtető partjainak köszönhető. Ma a sziget a pihentető és egyben izgalmas nyaralásra vágyók tökéletes paradicsoma, egykor azonban a dodók otthonául szolgált.

A dodók története

Mauritius valaha lakatlan volt, így gazdag őserdővel, buja növényzettel és színes állatvilággal rendelkezett. Habár feltehetőleg a 10. század körül arab felfedezők jártak már itt, mégsem ők, hanem a 16. század végén érkező holland telepesek vették birtokba a szigetet. Ezzel megkezdődött az addig viszonylagos elszigeteltségben lévő flóra és fauna átalakulása. Az erdőket ültetvények, a hollandok helyét pedig többek között franciák és angolok vették át. A hirtelen jött változásnak az élővilág látta kárát. Rengeteg faj pusztult ki, így a dodó is, mely mára az emberi kéz okozta rombolás egyik szimbólumává vált. A galambalakúak osztályába tartozó röpképtelen madár viszonylag nagy testmérettel rendelkezett és a földön fészkelt. Vesztét elsősorban az új fajok behurcolása (kutya, disznó, patkány), az élőhelyének eltűnése okozta. Igaz, ez a mára ikonikussá vált faj már nem él (csupán szuvenír képében van jelen a helyiek életében), ugyanakkor még jónéhány rendkívüli állattal találkozhatunk, ha ellátogatunk Mauritiusra. Az őshonos élőlények között szerepel például a Günther-gekkó, a mauritiusi boa, a rózsás galamb, vagy a mauritiusi vércse. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a szigetet körül ölelő tengerben gyönyörű korallzátonyokat, dugongokat és óriásteknősöket is megpillanthatunk.

Az időjárásról

A dodók története

A dodók története

Mauritius éghajlatát szubtrópusi időjárás jellemzi, ennek köszönhetően a 30 °C körüli átlaghőmérsékletű nyár decembertől júniusig tart. Természetesen az itteni tél abszolút eltér az Európában megszokottól, ugyanis ebben az időszakban is kellemesen meleg, 15 és 25 °C közötti időjárás tapasztalható. Mivel a tenger vize egész évben 28 °C körül mozog, így bármikor is utazunk Mauritiusra, mindig élvezhetjük a végtelen kékség nyújtotta örömöket. A sziget trópusi voltának köszönhetően egész évben rendkívül magas a levegő páratartalma. Esőre tulajdonképpen bármikor lehet számítani, de a legtöbb csapadék év elején várható. Fontos tudni, hogy a középső fennsíkon gyakrabban fordul elő esőzés, ezzel szemben a part menti részeken (főleg a keleti és északi részen) kevesebbre lehet számítani. Mauritiuson akkor van a legmelegebb, mikor nálunk tombol a fagy, így tökéletes menedékül szolgál a hideg elől elszökni vágyóknak.

Irány Mauritius!

Mauritius szépségei

A festői csodákkal rendelkező sziget elsősorban a természet, a napozás és a tenger szerelmeseinek mekkája. A partok mentén, bármerre is járunk, pálmafákkal szegélyezett fehér homokos strandokat és  átlátszóan tiszta vizet találunk. Ha a legszebb strandok közül választanom kellene, akkor a sziget északi részén található Trou aus Biches-re szavaznék. Ezen kívül az ugyancsak itt elnyúló Pereybére partszakaszhoz érdemes még elzarándokolni. A szárazföld menti lagúnák, a türkizkék tenger, a gazdag vizi élővilág mind-mind elementáris erővel vonzza az embert. Itt a pihenésen kívül az aktív kikapcsolódásé a főszerep. A kalandosabb lelkűek búvárkodhatnak, részt vehetnek vízalatti scooterokkal való tengeri kiránduláson, de lehetőségük van katamaránnal áthajózni a környező kicsiny szigetekhez is. Szeles időben a szörfösök vehetik birtokba a tengert. Ha a napozáson és vízi élményeken kívül másfajta programra vágynánk, akkor irány a főváros, Port Louis! A Blue Penny Múzeumban őrzött kék és narancssárga mauritiusi bélyegek a világ legértékesebbei, melyeket feltétlenül meg kell tekinteni. A magával ragadó Szent Ludvig katedrális és a Természettudományi Múzeum is kötelezően felkeresendő helynek számítanak. Természetesen Mauritius más részein szintén találunk varázslatos szépséggel bíró helyeket. A La Morne hegyet, a tövében kialakított golfpályával épp úgy fel kell keresni, mint a lélegzetelállító Chamarel-vízesést és a Black River Gorges Nemzeti Parkot, ahol Mauritius növény- és állatvilágával nyílik lehetőségünk közelebbről is megismerkedni.

Amit még tudni kell

Mauritius szépségei

Mauritius szépségei

Egy külföldi nyaralás előtt mindig kellő figyelmet kell fordítani az operatív teendők elvégzésére, ez fokozottan érvényes az egzotikus utaknál, így a Mauritius szigetére való utazásnál is.

Az egészségügyi tudnivalókhoz hozzá tartozik, hogy ezen a meseszép szigeten nem kell tartanunk malária veszélytől. A beutazást megelőző, kötelezően beadandó védőoltás nincs, azonban ajánlott a tetanusz, a hepatitisz A és B, illetve a tífusz elleni oltás. Mauritiuson alapvetően magas színvonalú a kórházi ellátás, ugyanakkor borsos az ára, ezért, és az alapvető biztonságérzet miatt is érdemes indulás előtt megfelelő biztosítást kötni.

Minden egzotikus országba való utazáskor, így ez esetben is igaz, hogy a csapvíz helyett inkább palackozott vizet fogyasszunk, kerüljük a jégkockát és ne együnk hámozatlan gyümölcsöt.

Az országba való beutazás feltétele a hazaérkezéstől számított még minimum 6 hónapig érvényes útlevél megléte. Szerencsére turista célú vízumkötelezettség nincs, így egyhuzamban 90 napig nyugodtan élvezhetjük a sziget trópusi varázsát, anélkül, hogy haza kellene jönnünk.

Az ország hivatalos fizetőeszköze a Mauritiusi rúpia, melyhez a sziget egész területén sűrűn elhelyezett pénzváltókból könnyen hozzájuthatunk. Mivel az árfolyam államilag szabályozott, ezért mindegy, hol váltunk. Habár az itt tartózkodás biztonságos, figyeljünk értékeinkre, használjuk a hotel széfjét és csak annyi pénzt tartsunk magunknál, amennyi feltétlenül szükséges.

Az imént felsorolt dolgok szem előtt tartása saját érdekünk. Fontos tisztában lenni az alapvető szabályokkal, tudnivalókkal. A szigeten élők rendkívül kedvesek, barátságosak és segítőkészek. Az ország teljes területén franciául és angolul is beszélnek, ezért némi nyelvismerettel könnyűszerrel megértethetjük magunkat.

Ami a legfontosabb, Mauritius igazi földi paradicsom, ahol minden adott egy felejthetetlen egzotikus nyaralás eltöltéséhez.

Forrás:

2018.10.24. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.