Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazási élmény Karácsonyra? - IGEN!

Karácsonyi utazás

Karácsonyi utazás Shutterstock

Ha fogalmad sincs, milyen karácsonyi ajándékkal kedveskedj párodnak vagy a családodnak, akkor ne gondolkozz tovább! Hiszen az utazás élményénél jobb meglepetést aligha adhatnál. Na jó, egy picit talán az elfogultság is beszél belőlem, de valóban felejthetetlen a karácsonyt egy izgalmas külföldi városban tölteni! Mutatom is, hogy hol:

Isztambul, Törökország

Kék mecset, Isztambul, Törökország

Kék mecset, Isztambul, Törökország Shutterstock

Törökország kulturális központja ideális választás, ha egy egyedi városnézésre vágysz, és csak néhány nappal szeretnéd kiszínezni az ünnepi időszakot. Itt egyértelműen az aktív kikapcsolódásé a főszerep, hiszen történelmi kuriózumokban Isztambul tényleg nem szenved hiányt. Sőt, ami azt illeti annyi felfedezésre váró híres épületet, vásárlásra késztető keleti bazársort és finom fogásokat kínáló éttermet rejt, hogy nem győzünk közülük választani.

Isztambul varázslatos látnivalói

Ez is érdekelhet:

Isztambul varázslatos látnivalói

Szeretném leszögezni, hogy Isztambulban bármennyi időt el lehet tölteni, de akár két-három napba is beleférhet legfontosabb nevezetességeinek felkeresése. Így a Sultanahmet negyedben található Kék mecset (másnéven Ahmed szultán dzsámija), a mellette magasodó Hagia Sophia, az Elsüllyedt Palota vagy a Bazilika Ciszterna, továbbá az egykori Oszmán Birodalom adminisztratív központja, a Topkapı palota kötelező látnivaló. A történelmi központ dombjáról leereszkedve még egy rendkívül nagy érdeklődésnek örvendő helyet találunk a Nagy Bazár képében. A világ egyik legnagyobb fedett bazárjának színes forgatagában belekóstolhatunk a török életérzésbe. Isztambult nem hagyhatjuk el anélkül, hogy ne hajóztunk volna egyet a Boszporuszon, ne próbáltuk volna ki a tradicionális török fürdőt, a hammamot és ne csodáltuk volna meg az ámulatba ejtő Dolmabahce Palotát.

Nézd meg legjobb isztambuli ajánlatainkat!

Larnaca, Ciprus

Ciprus, Larnaka, tengerparti erőd

Ciprus, Larnaka, tengerparti erőd Shutterstock

Ciprus szigetének déli, görög felén található Larnaca városa ugyancsak közkedvelt úticél. Igaz, csodás strandjait az ilyenkor már hűvös tengervíz miatt csak a parton sétálva tudjuk élvezni, de ez a tény ne tántorítson el felkeresésétől. Az ilyenkor is remek, 20°C körüli hőmérséklet ideális körülményeket teremt a város nevezetességeinek és a környék szépségének felfedezéséhez.

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Ez is érdekelhet:

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Larnaca első számú látnivalói közt olyan izgalmas épületeket találni, mint a Szent Lázár templom, a Tengerparti erőd, vagy a Hala Sultan Tekke mecset, mely a muszlimok számára fontos zarándokhely. Persze maga az óvárosi rész, tipikusan görög megjelenésével, jellegzetes tavernáival szintén csábítja az embert. Egyedi szépségei közül mindenképpen ki kell emeljem a Hala Sultan Tekke közelében fekvő Sós-tavat, mely flamingóktól válik élettelivé. Larnaca-ban járva a különösen ínycsiklandó görög ételek folyamatos ízlelgetése abszolút elengedhetetlen részét kell, hogy képezze utazásunknak.

A legjobb ciprusi utazásokért kattints ide!

Valletta, Málta

Málta, Valletta óváros

Málta, Valletta óváros Shutterstock

Málta fővárosa telis-tele van lenyűgöző látnivalóval, eldugott kis utcákkal, romantikus kávézókkal és különleges, zárt balkonú régi házakkal. Az aprócska ékszerdoboz erődfallal körbevett területe (óvárosa) az UNESCO Világörökség részét képezi. Ennek megfelelően egyediségében garantáltan nem fogunk csalódni. Ha igazán gazdag történelemmel rendelkező úticélra vágyunk, akkor Valletta az egyik legtökéletesebb választás, akár extra rövid: 2, de akár 3-4 napos utazáshoz is. A fantasztikus erődöket, szökőkutakat és katedrálisokat rejtő várost gyalogosan érdemes felfedezni, így szívhatjuk legjobban magunkba megkapó szépségét és elragadó atmoszféráját.

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ez is érdekelhet:

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Megannyi érdekes látnivalója közül az egykori Máltai Parlament székhelyéül szolgáló Nagymesterek Palotáját, a gazdag díszítettségű Szent János-társkatedrálist és a Nemzeti Régészeti Múzeumot mindenképpen keressük fel. A könnyed sétára csábító, abszolút páratlan élménnyel kecsegtető Felső Barrakka kertek és a Gardjola kertek szemet gyönyörködtető panorámát egyaránt kínálnak. A barokk stílusú óvárosban andalogva az embert elfogja valami nagyon is ismerős és lélekmelengető érzés, ami miatt könnyű szívünkbe zárni.

A legtöbb máltai ajánlat egy helyen!

Szicília, Olaszország

Olaszország, Szicília, Taormina

Olaszország, Szicília, Taormina Shutterstock

Elsőre talán kissé meglepő lehet Szicília nevét látni a listán, pedig Olaszország legdélebben fekvő térsége még télvíz idején is - sőt talán klasszikus városlátogatáshoz decemberben főleg - ideális úticélul szolgál. Itália amúgy is varázslatos, bármely évszakban keressük is fel. Az ilyenkor is kellemes, 15°C körüli időjárása tökéletes alkalmat teremt városainak és izgalmas nevezetességeinek feltérképezéséhez.

Szicília = Maffia?

Ez is érdekelhet:

Szicília = Maffia?

Mielőtt még bemutatnám bámulatos látnivalóit, fontosnak tartom leszögezni, hogy Szicília a régi berögzült sztereotípiákkal ellentétben egy rendkívül biztonságos és abszolút turistabarát desztináció, ahol a helyiek szívélyesen fogadnak. Ehhez, és a maffia tagadhatatlan létezéséhez kapcsolódó izgalmas tény, hogy a Hollywood-i maffiafilmek sorából kiemelkedő A keresztapa című filmtrilógiának egyes jeleneteit Szicíliában vették fel. Így Savoca falu és az itt álló Bar Vitelli hatalmas népszerűségnek örvend. Persze nem csak ezért, hanem a rendkívül gazdag történelmi és művészeti értékek miatt szintén megéri néhány napot a szigeten tölteni. Ha minden látványosságot nem is tudunk felkeresni, a fővárost, Palermot mindenképpen ejtsük útba. Itt Európa egyik legrégebbi királyi palotáját, a Palazzo dei Normanni-t, a gyönyörű panorámával is kecsegtető palermói székesegyházat és a Catacombe dei Cappuccini-t, vagyis a Kapucinus katakombákat semmiképpen sem szabad kihagyni. Ezen felül Agrigento régészeti kincsei, a Valle dei Templi és az UNESCO világörökségi védelem alatt álló Siracusa történelmi belvárosa szintén megér egy látogatást. Szicíliában, ahogy Olaszországban bárhol, a könnyed séták és a nagyobb lélegzetvételű városlátogatások után jólesik beülni egy Trattoria-ba megkóstolni mindent, ami csak belénk fér, az itteni ínyencséggel, a Cannoli-val az élen.</p#

Nézz körül a legjobb szicíliai utazások között!

Párizs, Franciaország

Karácsonyi romantikázás Párizsban

Karácsonyi romantikázás Párizsban Shutterstock

Karácsonyi romantikázás Párizsban? - azt hiszem ez sokunk balancslistáján szerepel! A francia főváros neve amúgy is egyet jelent a szerelemmel, romanikus andalgással és a felejthetetlen boldogsággal. Ha ezt még megfűszerezi a fényárban úszó belváros és a Champs-Elysées sugárúton felállított karácsonyi vásár csillogó forgataga, akkor az maga a valóra vált álom.

Párizs, szerelem

Ez is érdekelhet:

Párizs, szerelem

Párizst különben is lehetetlenség nem szeretni, pláne karácsony idején. Habár ilyenkor még csillogóbb, még vonzóbb, azért klasszikus látnivalóiról ekkor sem szabad megfeledkezni. Ennek megfelelően az Eiffel-toronynak, a világ egyik legismertebb múzeumának a Louvre-nak, a Sacré-Cœur Székesegyháznak és a Diadalívnek (Arc de Triomphe) a megtekintése egyértelműen kötelező. Sajnos a Notre-Dame-székesegyház az ismert tűzvész miatt jelenleg nem a legpompássabb állapotában van, ugyanakkor érdemes legalább kívülről megcsodálni. Igaz, ha a Szajna mentén indulunk hosszabb sétára, akkor ez automatikus része lesz programunknak. Ha pedig már Párizsban járunk, mindenképpen keressük fel a híres Versailles-i kastélyt is. Az első világháborút lezáró békeszerződés aláírásának helyszíne a fővárostól alig 25 kilométer távolságra fekszik, így akár tömegközlekedéssel, autóval, vagy taxival könnyen megközelíthető. A kastély csodás kertje, ódon falai és hatalmas tükörterme pompázatos látvánnyal szolgál. Páratlan, tipikusan francia szépsége megkoronázza a karácsonyi időszak amúgy is kivételes hangulatát.

Fedezd fel kedvezményes párizsi ajánlatainkat!

2019.12.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.