Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A napfényes Szicília csillagtúrára hív

Taormina

Taormina Shutterstock

A Földközi-tenger legnagyobb szigete, Szicília páratlan élményeket tartogató úti cél. Mediterrán éghajlata és napsütéses óráinak magas száma miatt gyakran csak a „Nap szigeteként” hivatkoznak rá. Az itt található csodás természet, illetve a rendkívül gazdag történelmi és kulturális értékek egyvelege csak további okot ad a sziget felkeresésére. Olaszország legdélebbi pontjának megismerése különleges és emlékezetes élményekkel kecsegtet. Kár lenne elszalasztani!

Catania és az Etna

Catania és az Etna

Catania és az Etna Shutterstock

Szicília felfedezéséhez érdemes egy települést bázisul választani, ahonnan könnyen és kényelmesen elérhetők a sziget legjelentősebb látnivalói. Így Catanai egyetemi városként nagyszerű kiinduló pont lehet. Annál is inkább, mert remek szálláslehetőségein túl olyan izgalmas látnivalókkal kecsegtet, mint az Archeológiai Park, az Egyetem tér és a 13. században épült Ursino-kastély (Castello Ursino). Na meg ott van még többek között a főtéren (Piazza del Duomo) álló Elefánt-kút és a Szent Ágota-katedrális (Basilica Cattedrale Sant’Agata) is. Elvitathatatlan tény, hogy a város megannyi szépséges műemléket és izgalmas épületet tartogat, amelyek közül nehéz mindegyiket felkeresni, de az említetteken túl, azért a Teatro Romanot és Piazza dell’Universita tér mellett álló Amfiteátrumot mindenképpen célszerű felvenni a listánkra. Catania megismerését pedig mi mással is lehetne a legtökéletesebben zárni, mint a Piazza Carlo Alberto téren található bolhapiac rejtelmeiben való elmerüléssel?!

Szicíliai körutazásainkért kattints!

Az életteli Catania szomszédságában magasodó Etna vulkán testközelből való megismerése feledhetetlen pillanatokkal szolgál. Idegenvezető társaságában csoportosan, autóbusszal 2000 méteres magasságig kényelmesen fel lehet rá menni. Innen nemcsak meseszép panoráma tárul az ember szeme elé, de még a vulkán formakincsével is van lehetőség testközelből ismerkedni.

Savoca falucska és Taormina

Savoca falu

Savoca falu Shutterstock

A mai napig aktív tűzhányót magunk mögött hagyva ajánlott Savoca képeslapra illő falucskája felé venni az irányt. A település arról vált híressé, hogy itt forgatták a Keresztapa című film egyes jeleneteit. Savoca macskaköves utcáin járva a klasszikus szicíliai életérzés, a vidéki báj és egy semmihez sem fogható hangulat ragadja meg az embert. Ebbe az édes kis faluba lehetetlenség nem beleszeretni. A sziget északkeleti szegletében található Savoca utcáin való barangolás közepette a Castello di Pentefur kastélyt, illetve a St. Nicoló templomot kötelező megcsodálni. A páratlan nevezetességekben való elmélyülést követően ideje végre az ízlelőbimbóinkat is kényeztetni. Ehhez a helyi ízekben való eltévelyedés adja a tökéletes opciót.

A festői Cinque Terre

Ez is érdekelhet:

A festői Cinque Terre

Savoca bájos településének tüzetes megismerése után irány a páratlan hangulatú Taormina! Szicílián minden utcasarok valami egyedit tartogat, de Taormina kiemelkedik mind közül. Semmihez sem fogható varázsával, különlegességével megkoronázza itteni tartózkodásunkat. A város főteréről lehengerlő kilátás nyílik a tengerre és az Etnára. Nem véletlen, hogy Csontváry Kosztka Tivadar több ízben is megfestette Taormina eszményi szépségét.

Siracusa és Noto

Noto

Noto Shutterstock

Természetesen Siracusa sem maradhat ki olaszországi utazásunk célállomásai sorából. A város a sziget délkeleti partján terül el, amelyet anno a korinthoszi görögök alapítottak. Siracusa mai történelmi belvárosa UNESCO által védett helyszín, bejárása különleges emlékeket hagy maga után. Legjelentősebb látnivalói között szerepel a római amfiteátrum, Apollón temploma, a Katedrális és a Santa Lucia bazilika. Felfedező utunkat tovább folytatva a közelben található Noto településre érkezünk, amely ugyancsak fontos Világörökségi helyszín. Noto barokk stílusú városkája megigézi a kíváncsi utazót. Egyediségének egyik oka, hogy a 17. században egy földrengést követően szinte teljesen újjáépítették, ezzel a város elnyerte máig fennmaradt megjelenését.

Szardínia Téged is elvarázsol

Ez is érdekelhet:

Szardínia Téged is elvarázsol

A kihagyhatatlan Palermo

Palermo, Cattedrale di Palermo

Palermo, Cattedrale di Palermo Shutterstock

Szicília csodás helyei közül a fent említettek abszolút bakancslistások, így, ha csak pár napra érkezünk a szigetre, akkor érdemes elsőnek azokat végig járni. Ha ezt követően marad még időnk és persze energiánk a további városlátogatásra, akkor Palermora érdemes még egy napot szánni. Miért? Szicília gazdasági központjaként Palermo igazán életteli, valamint megannyi épülettel dicsekedhet. Legfőbb látványosságai közé tartozik többek között a Santa Maria dello Spasimo templom, a Teatro Massimo színház, a Normann palota és a San Cataldo templom.

Olasz körutazásainkért kattints!

Érdemes még egy sétát tenni a város tengerpartján és élvezettel hallgatni a tenger morajlását. A végtelennek ható sós kékségben való gyönyörködést követően, utunk zárásaként feltétlenül térjünk be egy bárba vagy egy hangulatos olasz étterembe. Hiszen mi is lehetne tökéletesebb, mint egy tál finom, klasszikus szicíliai étellel zárni utazásunkat?!

 

2021.02.03. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.