Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Lappföld, a Mikulás otthona

Santa Claus Village (Mikulásfalva)

Santa Claus Village (Mikulásfalva) Shutterstock

Lappföld egy nem mindennapi úti cél, főleg, ha imádod a havat és a karácsonyt.

A hóba és jégbe burkolódzó csodavilág természeti látnivalói könnyen le tudják venni az embert a lábáról.

Azonban a vidék egyedi természeti jelenségei mellett legfőbb vonzerejét a Mikulás hivatalos otthonának, vagyis Mikulásfalvának köszönheti.

Lappföld, Finnország

Sarki fény, Lappföld

Sarki fény, Lappföld Shutterstock

Az északi sarkkörnél található Lappföld több országon is átnyúló területtel rendelkezik. Első ránézésre talán túl zordnak és hidegnek hathat, ugyanakkor természeti értékekben sem szenved hiányt, meg persze finnországi részén él a Mikulás, ami azért elég nyomós indok a vidék bebarangolására.

A téli időszakban a nagy hó mellett számolni kell a rendkívül rövid nappalokkal. Alig pár óráig van világos, de így legalább több eséllyel lehet sarki fényt látni.

Fedezd fel az idei szezon legjobb ajánlatait Finnországba!

Lappföld központi települése Rovaniemi, ahol érdemes betérni az Arktikum nevet viselő múzeumba. Itt rengeteg információt megtudhatunk a régió kultúrájáról.

A helyi állatvilággal való közelebbi megismerkedésért érdemes ellátogatni a Ranua Vadasparkba, ahol például jegesmedvékkel is lehet találkozni. Igaz az állatkert a várostól egy kicsit odébb található, de mindenképpen megéri felkeresni, különösen azért, mert ez a világ egyik legészakibb állatparkja.

Rovaniemi belvárosában járva a helyi gasztronómia rejtelmeiben való megmerítkezésről sem szabad elfeledkezni. Így mindenképpen kóstold meg az itteni halakból készült fogásokat. A rénszarvashús szintén nagy kedvence a helyieknek. Steakként, hamburgerben húspogácsaként, de kolbászként is fogyasztják. A gombák, az áfonya és a burgonya ugyancsak rendszeresen kerül a tányérra. Italok közül például az északi sör és a borsmenta kakaó emelkedik ki a megszokott ízek közül.

Túrázás kutyaszánon

Túrázás kutyaszánon Shutterstock

A Mikulással való személyes találkozás előtt érdemes egy kis időt fordítani a motoros szán kipróbálására, de a kutyaszánozás, vagy a rénszarvas húzta szánon való utazás is remek móka.

Ha szereted a kutyákat, akkor látogass el egy kutyafarmra, ahol megtanítják a kutyaszán irányítását és egy rövid túrára is el lehet indulni a négylábúakkal. A huskyk szépsége és intelligenciája könnyen felmelegíti az ember szívét ebben a hideg időjárási környezetben.

A lélegzetelállító sarki fény

Ez is érdekelhet:

A lélegzetelállító sarki fény

Irány Mikulásfalva és a Santa Park!

Santa Claus Village

Santa Claus Village Shutterstock

Rovaniemitől alig néhány kilométerre található Santa Claus Village, azaz Joulupukin Pajakylä, magyarul Mikulásfalva. Ez a tematikus élménypark a felnőttekből egy pillanat alatt előhívja a gyermeket. Itt is lehet rénszarvas szánon ülni, szánkózni, át lehet haladni oda-vissza többször a sarkkör hivatalos vonalán és persze be lehet menni a Mikulás műhelyébe. Apró érdekesség, hogy itt található a világ leghosszabb kívánságlistája.

Ha ez mind megvolt, akkor jöhet a Mikulással való hivatalos fotó elkészítése. Persze nem lehet teljes a hangulat a szorgos manók nélkül, akikkel szintén van lehetőség találkozni.

Felnőttek számára extrán izgalmas az itt található iglu, ahol például a Snow Restaurant üzemel. Jég formájú pohárból ihatod az italodat és még szépen megformázott jégszobrokban is lehet gyönyörködni.

Ha Santa Claus Village még nem elégítette volna ki az ember karácsony iránti rajongását, akkor javaslom a Santa Park felkeresését. Santa Claus Village-től autóval pár percnyire, a Rovaniemi irányában található park további felejthetetlen élményekkel kecsegtet. Ugyanis itt kapott helyet a Mikulás irodája, de van manóiskola, manó show és játékgyár is.

Rénszarvas húzta szán

Rénszarvas húzta szán Shutterstock

2022.10.17. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.