Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A lélegzetelállító sarki fény

Sarki fény Izlandon

Sarki fény Izlandon

A leglátványosabb, a legszebb és egyben a legromatikusabb természeti jelenség, amelyet az égbolton megfigyelhetünk, kétség kívül a sarki fény látványa. Évente több ezren látogatnak el északra, hogy megtekintsék ezt az elbűvölő, színes jelenséget.

Hogy mi is az a sarki fény?

Valójában egy fényjelenségről van szó, amely 80-100 km-es magasságban keletkezik a sarkvidékeken, köszönhetően a légkörbe behatoló töltött részecséknek. Teljesen természetes jelenségről van szó, ugyanis ezek a töltött részecskék túlnyomóan a Napból származnak. Leggyakrabban zöld vagy pirosas színű, esetenként lila, vagy sárga színben tündököl. A sarki fényt az éjszakai égbolton láthatjuk, mint egy gyorsan hullámzó és színváltó fénysugarat vagy ívet.

Hol látható a sarki fényt?

Az általános szabály szerint minél északabbra utazunk, annál nagyobb eséllyel figyelhetjük meg a sarki fényt. Ezért ideális helyszínnek mondható a Spitzbergák. E mágneses jelenség legtöbb rajongója azonban Finnországba, Svédországba, Norvégiába és Izlandra utazik. Izland az egyik olyan hely, melynek szinte tetszőleges pontjáról megfigyelhető. A legvarázslatosabb látványban, amit a sarki fény nyújthat Grönlandról merülhetünk el igazán, ez nem mindenki számára elérhető az utazás magas költségei miatt.

Sarki fény a norvég fjordok felett

Sarki fény a norvég fjordok felett

Mikor érdemes útra kelni?

A legalkalmasabb időszakot október és március közé tehetjük. Ideális körülmények esetén hetente többször is látható a sarki fény, viszont ez csak a legészakibb részekre igaz. Alacsonyabban fekvő helyszíneken igazán különleges élményben lehet részünk. Ezért az indulás előtt érdemes áttanulmányozni az aktuális előfordulás előrejelzését, hogy tudjuk, mire számíthatunk.

Pár tipp az útra a sarki fényhez

Ne felejtsd el időben lefoglalni a repülőjegyeket, hogy márciusban, amikor a legtöbb érdeklődő utazik a sarkkör felé, nehogy lemaradj róla. Hasonlóképpen járj el a szállással is, mert több mint valószinű, hogy több napot fogsz a helyszínen tölteni, hogy egészen biztosan tanúja lehess ennek a gyönyörű jelenségnek. Ennek megfelelően igényel egy kis türelmet és kitartást a sarki fény csodálatos látványa, viszont vitathatatlan, hogy megéri. nem hiszed? Próbáld csak ki egyszer, és érteni fogod, mire gondolunk...

Kirkjufell és a sarki fény, Izland

Kirkjufell és a sarki fény, Izland

2017.11.16. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.