Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az olasz konyha rejtelmei

Az olasz konyha

Az olasz konyha

Az itáliai ételek és konyhaművészet világszerte nagy népszerűségnek örvend. Széles körű elterjedtsége és kedveltsége természetesen nem alaptalan, hiszen rendkívül egészséges, könnyen elkészíthető és kellemes ízvilággal rendelkezik.

Külföldiként általában egységes olasz konyháról szoktunk beszélni, pedig ha alaposabban utánajárunk a dolognak, láthatjuk, hogy régiónként valamelyest eltérnek az étkezési és főzési szokások. Ez persze attól is függ, hogy az adott régióban milyen alapanyagok érhetőek el a legkönnyebben, a legjobb minőségben.

Az olasz konyha alkotóelemei

Alapvetően azonban azt elmondhatjuk, hogy az olasz ételek meghatározó alkotóelemei közé tartozik az olíva (olívaolaj és olívabogyó), paradicsom, tengeri só, bazsalikom, rozmaring, parmezán sajt, citrom, tenger gyümölcsei (pl. rákok, különféle halak), friss saláták és zöldségek, na és természetesen a tészta, minden formában és mennyiségben. Az olaszok nem olyan húsimádók, mint mi magyarok, de természetesen azért ők is fogyasztják. Az itáliai húsok közül a különféle sonkák a legelterjedtebbek. Ez a konyha viszonylag könnyű fogásokkal rendelkezik, kevés tejterméket használva (a sajtokat leszámítva), így a laktózérzékenyek és a kényes gyomrúak számára is ideális.

Az olasz konyha alkotóelemei

Az olasz konyha alkotóelemei

A közkedvelt olasz fogások

Az itáliai ételek közül legnagyobb népszerűségnek minden bizonnyal a pizza örvend, mely az elmúlt évszázadban meghódította az egész világot. Ahogy azt már említettem, az olaszok kedvelt fogásai közé tartoznak a különféle egyéb tésztaételek, változatos módokon elkészítve, így a pizza mellett előszeretettel fogyasztják a lasagne-t, penne-t, gnocchi-t és a spagetti-t is.

Olasz pizza

Olasz pizza

A leveseik rendkívül egészségesek és finomak, tele zöldségekkel, melyek közül legismertebb a minestrone.

További kedvelt ételeik közé sorolható a rizottó, panzanella (kenyérsaláta), cannelloni, valamint a különféle sült, illetve grillezett húsok és halak. A tengerpart közelségének és a hagyományos halászatnak hála, a különböző halakból és herkentyűkből készült változatos, ízletes fogásokban is tobzódhatunk.

Panzanella, a hagyományos olasz saláta

Panzanella, a hagyományos olasz saláta

Desszert különlegességek

Természetesen az édesszájúak is megtalálhatják itt kedvenceiket, hiszen az olaszok olyan csodás süteményekkel büszkélkedhetnek, mint a tiramisu, zeppole (fánkféle) és a profiterol – nem beszélve a nyáron minden kis utcát és teret meghódító fagylaltokról.

Igazi olasz tiramisu

Igazi olasz tiramisu

Ízletes étel mellé, mámorító italok

A kiváló ételek mellé ízletes borok is dukálnak, melyek mindegyikében érezni a déli napfény jótékony erejét. Itália vörös- és fehér, valamint habzóborai egyaránt csodásak, így bármelyiket is választjuk, garantáltan elégedettek leszünk.

A borok mellett az olaszoknak van egy tipikus nemzeti italuk, ez pedig nem más, mint a limoncello, mely a Dél-Olaszországban termő citromból készült egyedi likőr. Általában étkezés után, jól lehűtve szokták fogyasztani, mivel elősegíti az emésztést és nagyon finom.

Olasz, házi limoncello

Olasz, házi limoncello

2018.03.23. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.