Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel az arab konyha kicseit!

Az arab konyha specialitásai


Az arab konyha pikáns fűszerekkel és ínycsiklandóan édes ízekkel kényeztet. A múltban az arab ételek fő alkotóeleme a hús volt, de manapság már számos vegetáriánus fogással is találkozhatunk. A következőkben eláruljuk, hogy a klasszikus humusz és kuszkusz mellett, mely további arab finomságok megkóstolása kihagyhatatlan a nyaralás alatt!

ÁttekintésFőételekItalokTörténelemElőételekLevesekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés

A sokoldalú kuszkusztól, a darálthúsos fogásokon át, egészen az édes baklaváig: az arab konyhát a változatosság jellemezi. A sokszínűség nem meglepő, hiszen az arab specialitások a Közel-Kelettől kezdve, egészen az Észak-Afrikai (Marokkótól-Egyiptomig) partvidékig megtalálhatók. Így számos országban élvezhetjük az arab konyha ételeit.

Az olyan klasszikusok, mint a pita, a humusz és a savanyú olajbogyó minden arab országban elterjedtek. Ugyanakkor vannak, az egyes régiókra jellemző, specifikus étkek, amelyeket érdemes felfedezni. Példának okáért egy tunéziai nyaraláson más típusú fogásokkal találkozhatunk, mint egy Marokkóba tett utazás alkalmával. 

Az olyan nagyvárosokban, mint az Egyesült Arab Emírségekbeli Dubai-ban az arab specialitások mellett nemzetközi ételeket is kóstolhatunk. De kár lenne a nyugati fogásokat választani és kihagyni az olyan hagyományos helyi finomságokat, mint például a falafel. Persze, csak óvatosan az új ízekkel, hiszen az arab konyha hagyományosan intenzív, nagyon csípős fűszereket használ

A desszertek rendkívül édesek, ezzel kompenzálva a főételek tüzes jellegét. Az arab konyha tradicionális édességei között datolyát, mandulát, pisztáciát, illetve cukros tejtermékeket is találunk.

Az arab konyha története

India és az arab országok közötti, hosszú múltra visszatekintő kereskedelmi kapcsolatoknak hála, az egzotikus és intenzív fűszerek már egészen korán bekerültek az arab gasztronómia elemei közé. Már évszázadokkal ezelőtt is hangsúlyt fektettek az ételek változatosságára és a tányéron való tetszetős megjelenésére. Az arabok a mai napig szeretettel készítik ételeiket és gusztusosan tálalják azokat.

A világ arab országai között egyrészt sok a különbség, másrészt van egy közös kapocs is: az iszlám vallás. Ezért nem meglepő, hogy az arab fogások alapanyagai között sertéshússal biztosan nem találkozunk. Ez a török konyhával megegyező vonás. 

Az arab étkek között, a tengerparti régiókat leszámítva, viszonylag kevés halétel szerepel. Ennek oka, hogy a halak szállítás közben túl gyorsan megromlanak a túlnyomórészt kopár, sivatagi tájon. Az arab ételek alkotóelemei között azonban gyakran találunk csicseriborsót, lencsét, babot és olyan fűszereket, mint a fahéj, a kurkuma és a sáfrány. Ezek az alapanyagok a vegetáriánus és a vegán ételekben egyaránt megjelennek, így a húsmentesen étkezők is találhatnak valami finomat az arab specialitások között. A turisták által kedvelt arab és más észak-afrikai országokban viszont nem ritka a galamb és a csirke, mint alapanyag.

Jó tudni: Észak-Afrikában az adagok általában igen bőségesek. Tunéziában például a kuszkuszból óriás mennyiséget főznek. Ennek tudatában érdemes a diétánkat a nyaralás előttre vagy utánra időzíteni, ha nemcsak a napsütést, hanem a helyi ételeket is szeretnénk teljes mértékben kiélvezni. 

Arab előételek

Az arab országokban az előételek sorozatát "mezze"-nek nevezik. A kifejezés a főétel előtt felszolgált, színes falatkákat takarja. Általában a mezze részét képezi egy kis adag paradicsomból, petrezselyemből és hagymából készült saláta is.

Pácolt olajbogyó (vegetáriánus)

Az olajbogyót általában az adott országra jellemző módon készítik el. Az egyik lehetséges változat: citromlé, olívaolaj és különböző fűszerek keverékében való pácolásÁltalánosságban elmondható, hogy az olajbogyó fűszerezéséhez köményt, kakukkfűvet, sót, borsot használnak. Illetve sokszor ízesítik a bogyókat egy különleges, pikáns fűszermártással, az ají-val.

Tabbouleh (vegetáriánus)

A tabbouleh eredetileg Szíria, valamint Libanon területéről származik, de mára az összes arab országban elterjedt. Elkészítése során a bulgurhoz hagymát, paradicsomot, friss mentát és petrezselymet kevernek, majd fűszerekkel gazdagítják. A tabbouleh-t általában a "mezze" részeként, hidegen tálalják. Remek frissítő a különösen forró napokon.

Humusz (vegetáriánus)

Az arab országokban vitatott, hogy a népszerű csicseriborsó krém eredetileg honnan származik. Egy dolog azonban biztos: a humusz klasszikus előétel és kedvelt köret, amelyet húsok mellé szolgálnak fel. A humusz pürésített csicseriborsóból és szezámkrémből, valamint olívaolajból és fűszerekből áll. Régiótól függően egy kevés citromlé is kerülhet bele.

Brik (vegetáriánus / hal alapú)

A Brik (vagy burek) a tunéziai konyha kedvelt előétele, amellyel nem lehet hibázni. Úgynevezett filo tésztából készül, amelyet sajttal, petrezselyemmel, tojással vagy tonhallal töltenek meg. A töltelék elemeitől függően a brik egyaránt készülhet vegetáriánusoknak és halimádóknak is. 

Mechouia saláta (vegetáriánus / hal alapú)

A mechouia saláta tunéziai specialitás, amelynek fő összetevője a sült paprika és a paradicsom. A zöldségeket finomra aprítják, majd korianderrel, köménnyel, fokhagymával és hagymával fűszerezik. Citromlé és pikáns fűszerek, valamint olívaolaj is kerül még bele. Ízlés szerint kapribogyót vagy tonhalat adnak hozzá.

Mahshi (vegetáriánus / hús)

A mahshit a humuszhoz hasonlóan köretként vagy előételként fogyasztják. Általában a szőlőlevelet, a paprikát vagy a padlizsánt főt rizzsel megtöltik és megsütik. A rizshez gyakran darálthúst is kevernek és így töltik bele a zöldségbe. A mahshi az egyiptomi konyha jellegzetes étele. A rizzsel töltött zöldség remek választás vegetáriánusok számára, de akár sült hús mellé, köretként is ideális. 

Chubz (vegetáriánus / hús)

A "Chubz" szó szerinti fordításban "kenyeret" jelent, de általában az arab konyha papírvékony, sült lapos kenyerét értjük alatta. A nyers tésztát kerek korongra teszik és addig sütik, amíg jellegzetes sötét foltok jelennek meg rajta. A kenyeret önmagában vagy hússal töltve is fogyasztják. Jemenben népszerű töltelékként folyékony tojás, vaj, méz és hús keverékét teszik bele. 

Levesek és egytálételek

Az arab fogások között rengeteg egytálétel is szerepel. Ezek gyakran vegetáriánus finomságok, amelyek erőt adnak egy izgalmakkal teli naphoz. 

Shakshuka (vegetáriánus)

A shakshuka paradicsomból, paprikából, fokhagymából és hagymából, valamint szezonális zöldségekből áll. Tavasszal például babot adnak hozzá, de burgonya is gyakran kerül az ételbe. A shakshuka elsősorban Tunéziában és a Közel-Keleten népszerű. A shakshuka mellé általában kenyeret fogyasztanak, amit előszeretettel bele is tunkolnak.

Tajine (vegetáriánus / hal / hús)

A "Tajine" szó egyszerre jelenti magát az ételt és azt a jellegzetes edényt is, amiben készül. Ez az étek elsősorban Marokkóban, Algériában és Tunéziában elterjedt. A tajine elkészítéséhez a húst/halat és a zöldségeket az azonos nevű edényben alacsony hőfokon, több órán át, a saját levében párolják. A főzésnél fontos, hogy a hosszabb elkészítési időt igénylő hozzávalókat az edény közepére helyezik, a többi alapanyagot pedig köré rendezik. 

Étkezési szokás: A tajine elkészültekor a családtagok és az esetleges vacsoravendégek nem külön tányérra szednek maguknak, hanem mindenki az edényből egyszerre eszik. 

Főételek

Az arab főételek ugyancsak egyediek és változatosak. Vannak köztük vegetáriánus finomságok és különleges ünnepek alkalmával készülő húsos fogások is. 

Koshari (vegetáriánus)

A Koshari szó nagyjából azt jelenti, hogy "keverék" - és pontosan erről szól ez az étel, amely főként az egyiptomi konyhában jelenik meg. Rizs, tészta, bab és csicseriborsó színes egyvelege, amelyet ecetes-paradicsomos mártással bolondítanak meg. Egykor a "szegény ember ételének" tartották, ma már inkább az arab konyha klasszikusának számít - ráadásul vegán!

Kuszkusz (vegetáriánus/húsos)

Az észak-afrikai gasztronómiában aligha lehet megkerülni a kuszkuszt, amely tulajdonképpen egy gabonaféle. Ugyanakkor a kuszkusz egy ételféleséget is jelöl, amely durvára őrölt durumbúzából, burgonyából, sárgarépából, paradicsomból és cukkiniből készül. Gyakran gazdagítják még csirkével vagy bárányhússal. Tunéziában paradicsomszószt is adnak hozzá. 

Keppe Naie (húsos / vegetáriánus változat)

Ezt a jellegzetes, húsgombócra emlékeztető fogást előételként is fogyasztják. Elkészítéséhez a marha vagy bárány húsát apróra vágják és hagymával, fűszerekkel, citromlével alaposan összekeverik, majd gombócokat formálnak belőle. Ezt követően néhány órán át hűtőben pihentetik. Tálalás előtt felszeletelik és hidegen fogyasztják.  

Tipp: Vegetáriánus változatában hús helyett bulgurt használnak.

Falafel (vegetáriánus)

A falafel golyók pürésített csicseriborsóból vagy babból, olajban kisütve készülnek. A falafel finom ízvilágáról többek között a fokhagyma, a kömény, a koriander, a petrezselyem és cayenne-i bors gondoskodik. Régiótól és ízléstől függően bulgurt és kaprot is adhatnak hozzá.

Mutabal (vegetáriánus)

A szíriai konyha hagyományos étele, de Libanonban is igen elterjedt. Hasonlít a humuszra, ám intenzívebb a fűszerezése, illetve olívaolajjal kevert, pürésített padlizsánból készül. Az őrölt szezámmagból készült tahini szintén a mutabal fontos összetevője.

Massaf (húsos)

A massaf az arab konyha egyik ünnepi étele, amelynek a központi eleme az egészben megsütött bárány. Grillezés után a húst joghurtba mártják és megfőzik. Leggyakrabban bulgurral vagy rizzsel tálalják. 

Jó tudni: A massafot általában csak ünnepi alkalmakkor szolgálják fel, mivel a bárány drága, különleges alapanyagnak számít.

Arab desszertek

Amennyire fűszeres az előétel és a főétel, olyan édes a desszert! - Az araboknál többé-kevésbé ez a szabály. A sütemények túlnyomó része nagyon édes, leggyakoribb alapanyaguk a datolya és a mandula. Az arab édességek nagyon finomak, ezért érdemes a hasunkban az étkezések közben helyet hagyni nekik. 

Baklava (vegetáriánus)

A baklava az arab konyha hagyományos süteménye. A leveles tésztához nagyon hasonló tésztából készül, amelynek a hozzávalói liszt, olaj, víz és só. A töltelékhez a legtöbb arab édes szirupba kevert pisztáciát, mandulát vagy diót választ.

Muhallabia (vegetáriánus)

A Muhallabia rizslisztből, tejből, cukorból és őrölt mandulából készült tejpuding. Hidegen és melegen egyaránt nagyon finom, és igény szerint pisztáciával még tovább bolondítható.

Le-ge-matt (vegetáriánus)

Sült édességre vágytok? Akkor a le-ge-matt egyszerűen kihagyhatatlan. Ez az arab specialitás tejből, sóból és joghurtból áll. A kisütött golyókat általában mézzel édesítik.

Datolya- banán desszert (vegetáriánus)

Az olyan aszalt gyümölcsök, mint a datolya nagyon népszerűek az arab konyhában. Azonban ehhez a desszerthez friss datolyát használnak: a gyümölcsöt kimagozzák, félbevágják és banándarabokkal rétegzik. A rétegek tetejére tejszínhab kerül, majd néhány órára a hűtőbe teszik. Tökéletes frissítő és ínycsiklandóan bűnös élvezet!

Om Ali (vegetáriánus)

Az Om Ali egy mókás történettel megáldott, édes kenyérfelfújt. Szó szerinti fordításban a név azt jelenti, hogy "Alié", és egy Ali nevű férfi édesanyjára utal. Állítólag az asszony egyszer rögtönzött finomságot készített a fiának és mindenféle alapanyagot véletlenszerűen összekevert. Így született meg az Om Ali. 

Napjainkra ez az egyiptomi desszert számos más arab országban is népszerűvé vált. Az Om Ali morzsolt kenyérből vagy leveles tésztából áll, amelyet apróra vágott mandulával és kókusszal együtt tepsibe tesznek. Ehhez adják hozzá az előzetesen cukorral és tejföllel felmelegített tejet. Addig sütik, amíg aranybarna kéreg nem keletkezik a tetején. Ha Egyiptomban, Sharm el Sheikben nyaralunk, akkor ezt a különleges desszertet feltétlenül meg kell kóstolnunk. 

Italok

A finom gyümölcsökből készült, frissen facsart gyümölcslevek rendkívül népszerűek az arab országokban. Tökéletesen ellensúlyozzák a fűszeres ételeket. A gyümölcsleveken kívül a kávé és a tea is nagyon kedvelt, attól függetlenül, hogy a levegő hőmérséklete jellemzően magas. A kávét a vendégszeretet szimbólumának tekintik. Felszolgálásakor a legidősebbnek töltenek legelőször. További érdekesség, hogy alkalomtól függően eltérő módon ízesítik a kávét: Különleges ünnepekkor például rengeteg cukrot adnak hozzá.

A chai tea szintén fontos ital a Közel-Keleten. Általában főtt gyömbérből készül és sáfránnyal, valamint cukorral ízesítik. Régiótól függően akár tejet is adhatnak hozzá. Észak-Afrika országaiban még mindig elterjedt ital a mentatea, amelyet a berberek évszázadok óta készítenek. A mentatea a forróságban hűsít és frissít. A vezetett sivatagi túrák során ezzel a teával szokták kínálni a turistákat.  

Hasznos tudnivaló: Az egyes teák azon túl, hogy finomak, fajtájától függően, eltérő mértékben segítik a nehéz arab ételek megemésztését. 

Vegetáriánus és vegán

Nemcsak Európában lehet kiváló vegetáriánus vagy vegán ételeket enni, hanem az arab országokban is. Gyakran a vegetáriánus ételek mellett, tisztán vegán finomságokat is találni, amelyeknél még csak nem is kell külön kérni a mentes elkészítési módot.

A Tabbouleh például vegán, köszönhetően a mentának, a paradicsomnak, a bulgurnak és a hagymának, valamint az olajbogyónak. Vegánként a rizzsel töltött zöldségeket szintén kedvünkre fogyaszthatjuk. Ezen kívül az éttermekben a mutabal, vagyis a padlizsánpüré is nyugodtan rendelhető.

És a desszertek? Bátran kényeztethetjük magunkat például mandulás baklavával vagy egy adag aszalt gyümölccsel. Ezek az édességek olyan gyakoriak az arab országokban, mint például itthon a csokoládé. 

2023.04.07. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.