Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A bolgár konyha legjobb nyári fogásai

ÁttekintésTörténelem és hagyományokElőételekLevesekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

A napfényes Bulgária kellemes klímájával, gyönyörű tengerpartjaival és történelmi városaival, aktív és passzív pihenésre egyaránt tökéletes. Kár lenne figyelmen kívül hagyni a bolgár gasztronómia különlegességeit, amely sokoldalúságával és frissességével garantáltan levesz mindenkit a lábáról!

Áttekintés

Bőséges, sokoldalú, és finom: Így lehet jellemezni a bolgár konyhát. A különböző ízvilágok és szomszédos országokból érkező hatások teszik izgalmassá a bolgár gasztronómiát, a hagyományos ételekkel ötvözve, ami biztosan nem csak a helybéliek tetszését nyeri el. Az egész országot bejárva egy kulináris élményben lehet részetek. A laktató bablevestől kezdve, a rántott sajton át, a szaftos halételekig itt mindent megtaláltok, ami szem szájnak ingere. Bulgáriában a hagyományos és modern ételek keresztezik egymást, melyek például a vegánok és vegetáriánusok ínyére is lehetnek. Inkább a főétkezéseken, mintsem a kis harapnivalókon van a hangsúly, mivel a bolgárok általában nagy adag húst és zöldséget esznek.

A bolgár konyha

A bolgár ételek története

A legtalálóbb jelző a bolgár konyhára a „tradíció”. Sok helyen olyan receptekre lelhetünk, melyek már generációk óta ismertek és továbbra is öröklődnek. Így lehetőségünk van mélyen a múltba merülni, ha ellátogatunk egy jelenkori bolgár étterembe. Érdekesség, hogy a helyi konyhát főként görög, osztrák, szerb és török befolyások érték. Mindig felfedezhetünk valami olyat, ami talán egy másik országból már ismerős lehet – de bolgár köntösbe bújtatva!

A húsokat illetően, nagyrészt a bárány, a sertés és a csirke dominál a bolgár konyhákban. Halételekkel is gyakran találkozhatunk, különösen a Fekete-tenger partján. A bolgár konyha további alapkellékei a különböző gabonafélék, mint a kukorica, búza, rizs és az adott régió kiváló minőségű zöldségei. Olyan fűszerek, mint a borsikafű, a paprika és a menta arról gondoskodnak, hogy mindig izgalmas ízekkel találkozzunk – de túl csípős ételekre nem kell számítanunk. Ha esetleg az előszeretettel használt feketebors egy kicsit kaparja a torkunkat, akkor jól jönnek a hagyományos bolgár tejtermékek. A fehér, fetához hasonló Sirene nevezetű sajt, valamint a túró – és joghurt különlegességek mindenütt jelen vannak, akárcsak az édes tésztafélék. 

Bulgáriába mész nyaralni? Ezek a bolgár ételek elkápráztatnak!

Ez is érdekelhet:

Bulgáriába mész nyaralni? Ezek a bolgár ételek elkápráztatnak!

Bolgár hagyományok

A legtöbb bolgár gyakran kihagyja a reggelit, vagy csak egy kis pékáruval indítja a napot. Kivételt képeznek ebben a tekintetben a nemzetközi szállodák, amelyek megszokott svédasztalos reggelit kínálnak a vendégeiknek. Ha alkalmazkodunk a bolgár szokáshoz és rövidre fogjuk a reggelit, nem leszünk egész nap éhesek, hiszen naponta kétszer is meleg étel kerül az asztalra. 

A főételt délben tálalják, ami legtöbbször hús és zöldség kombinációja. Előtte pálinkát szokás inni a jó hangulat kedvéért, de tényleg csak egy kis kortyot. Aki este nem annyira éhes, az megkóstolhatja a finom és hihetetlenül légies bolgár kenyeret, ami egyébként nemzeti ételnek számít. Fontos, hogy mindig maradjon hely a desszertnek! Általában nagyon édesek, ezért remekül ellensúlyozzák a sós főételeket.

Bolgár előételek

A bolgár konyha előételeit gyakorlatilag kötelező megkóstolni! Gyakran szolgálnak fel kenyeret vagy hidegtálakat mindenféle finomsággal, amik közül mindenki talál kedvére valót. Ezenkívül a friss saláták is népszerűek. Nézzük is meg, hogy miből válogathattok!

Sopszka saláta (vegetáriánus)

A sopszka saláta uborkából, paradicsomból és bolgár Sirene sajtból áll, amit a felszeletelt zöldségekre reszelnek. Első pillantásra a görög konyhára emlékeztethet minket ez a frissítő és egészséges előétel. A villámgyorsan elkészíthető salátát nemcsak előételként, hanem köretként is ehetjük a főételekhez.

 

Friss és ropogós Sopszka saláta

Friss és ropogós Sopszka saláta

Friss és ropogós Sopszka saláta

Snezhanka saláta (vegetáriánus)

A Snezhanka (magyarra fordítva hófehérke saláta) a hagyományos görög tzatzikihez hasonlít, mivel főként uborkából, fokhagymából és joghurtból készül. Ezt kaporral, olajjal és sóval fűszerezik, ráadásként pedig megszórják darált dióval. Így lesz csodásan könnyű és friss!

Az ízletes Snezhanka saláta

Az ízletes Snezhanka saláta

Az ízletes Snezhanka saláta

Ovcarska saláta (húsos)

Ez a pásztorsaláta rendszerint különleges alkalmakkor kerül az asztalra. Paradicsomot, uborkát, hagymát, sonkát, és főtt tojást tesznek a tálba és sajtot is reszelnek rá. Aki szereti, megbolondíthatja még olívabogyóval, és öntetként ecetet vagy olajat is locsolhat rá.

A bolgár konyha levesei és egytálételei

Csakúgy, mint az előételek, a levesek is elengedhetetlen szereplői a bolgár étkezési hagyományoknak. Gyakran kenyérrel együtt tálalják. Ha a sokoldalúságot vesszük figyelembe, akkor kijelenthetjük, hogy a bolgárok mindenre gondoltak: kiadós, ezáltal laktató leveseket főznek, melyek felmelegítenek a nagy hidegben. Nyáron pedig hideg levesek garantálják a felfrissülést! 

Bob csorba (vegetáriánus)

A bob chorba egy bableves, amit gyakran bolgár nemzeti ételként emlegetnek. Fő alapanyagát, a babot egy éjszakára vízben állni hagyják, hogy megpuhuljon, végül lecsepegtetik és lassan megfőzik. Közben adnak hozzá felkockázott paprikát és vöröshagymát, valamint sót és petrezselymet. Olykor egy hagyományos tűzálló agyag edényben készítik el, amitől még finomabb lesz!

Bob csorba, a bolgár bableves

Bob csorba, a bolgár bableves


Bob csorba, a bolgár bableves

Tarator (vegetáriánus)

A tarator egy frissítő hideg leves joghurttal és uborkával, amely különleges élvezetet nyújt. Fő hozzávalói a darált dió, a kapor és az olaj. Akár jéggel tálalva is kérhetjük egy forró nyári napon. A levest gyakran nem mélytányérban, hanem pohárban szolgálják fel. 

A tarator egy frissítő nyári étel

A tarator egy frissítő nyári étel

A tarator egy frissítő nyári étel 

Ribena csorba (halas)

Inkább a halételekért vagytok oda? Szerencsétek van, mert a bolgár étlapokon azokból sincsen hiány! A Ribena chorba (halászlé) különböző sós vízben főtt halfélékből készül, zöldségek és fűszerek hozzáadásával pedig nagyon ízletes a végeredmény. Néha a hal fejét is belefőzik a levesbe. Viszont sokféle változattal találkozhatunk, ugyanis nemcsak sós, hanem édesvízi halakkal is készítik. A zöldségek közül burgonya, paradicsom és paprika jöhet szóba. A levest rántással be is lehet sűríteni. Utolsó lépésként a szakácsok apróra vágott petrezselyemmel is meghintik a gőzölgő levest és kenyérrel tálalják. 

Ribena csorba: bolgár halászlé

Ribena csorba: bolgár halászlé

Ribena csorba: halászlé 

Skembe csorba (húsos)

A skembe chorba nem más, mint pacalleves, ami csíkokra szeletelt bendőből készül. Bulgáriában ez egy bevált orvosság is egy átmulatott éjszaka után. A pacalhoz elengedhetetlen még a liszt, víz, fokhagyma, chili és a paprika is. Alapvetően még apróra vágott petrezselyem is fűszerezi, és olykor egy kis sörrel is meglocsolják. 

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Ez is érdekelhet:

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Főételek

Habár az előételeket általában nem szokás kihagyni a bolgároknál, a főételek rendszerint így is elég kiadósak. Ezért lehetőleg ne lakjunk jól az előétellel, mert a következő fogások közül legalább egyet érdemes megkóstolni! 

Sirene po shopski (vegetáriánus)

Ez a sült fehér sajtból készült finomság a vegetáriánusok számára is nagyszerű választás. Az elkészítéshez az edényt kivajazzák, egyes konyhákban  pirospaprikával is megszórják, majd hozzáadják a sajtot. Természetesen adnak hozzá fűszereket, valamint paradicsomot és chilit is. Az egész rövid idő alatt elkészül a sütőben.

 
Meshana skara (húsos)

Ha szeretitek a sokszínűséget a tányérotokon, akkor ez egy tökéletes főétel lehet számotokra! Sok finomságot élvezhetünk egyszerre, például a hús mellett salátát és sós köreteket, általában hasábburgonyát. Az biztos, hogy ezen a tálon a húsé a főszerep, melyet több módon is készítenek; steak formájában vagy nyárson. A meshana skara mellé babsalátát is szívesen esznek a bolgárok. 

Meshana skara: vegyes grilltál Bulgáriában

Meshana skara: vegyes grilltál Bulgáriában

Meshana skara: vegyes grilltál Bulgáriában 

Kashkaval-Pane (vegetáriánus)

Rendkívül egyszerű étel a kashkaval-pane, tulajdonképpen a magyarok által jól ismert rántott sajt. A sajtszeleteket először lisztben, aztán felvert tojásban, végül zsemlemorzsában forgatják meg. A panírozás után mindkét oldalukat aranybarnára sütik egy serpenyőben. Gyakori köret hozzá a saláta, de akár önmagában előételként is fogyasztják. 

Töltött paprika (vegetáriánus vagy húsos)

A töltött paprikát a töltelékétől függően több néven is ismerik. A hagyományos változat a töltött grillezett paprika, olyan alapanyagokkal, mint a darált hús, rizs, vöröshagyma és sárgarépa. Ez a „palneni chuski” névre hallgat és nagyon kiadós. Egy vegetáriánus változat az olajban sült „chuski burek”, melynek tölteléke tojást, sajtot, valamint fűszernövényeket tartalmaz. 

A töltött paprika hagyományos bolgár étel

A töltött paprika hagyományos bolgár étel

Többek között rizzsel töltött paprika 

Skumria (halas)

Hogy mi áll a „skumria” nevű étel hátterében, azt gyorsan elmagyarázzuk. Főként a Fekete-tengernél találkozhatunk a grillezett makrélával. Az étteremtől függően különféle köretek választhatók. 

Grillezett makréla a bolgár Fekete-tenger par

Grillezett makréla a bolgár Fekete-tenger par

Grillezett makréla a bolgár Fekete-tenger partján 

Kawarma (húsos)

Hús és zöldségek keverékéből áll a kawarma, amit a hosszú főzési idő miatt agyagedényben szeretnek elkészíteni. Ahogyan a kívánt húsféle (általában csirke), úgy a zöldségek és a fűszerek is együtt kerülnek a fazékba. Mivel sokáig fő, a hús különösen szaftos lesz és jól magába szívja a fűszerek ízét. Az éttermekben gyakran egy vekni kenyeret kínálnak mellé. 

Sarma (húsos)

A bolgár konyha egyik hagyományos karácsonyi ételét „sarma”-nak hívják. Fő alkotóeleme a gazdagon fűszerezett hús, amit rizzsel együtt káposztalevélbe tekernek. A roládhoz krumplipüré vagy hagyományos főtt burgonya illik. Ezenkívül joghurttal vagy tejföllel is szokás megkoronázni ezt az ízletes főételt. 

A bolgár sarma rolád

A bolgár sarma rolád

Sarma rolád

Bolgár desszertek

A bolgárok desszertként a legtöbbször nagyon édes tésztaféléket esznek, amiket akár reggelire is szívesen fogyasztanak. Ha valaki a kevésbé cukros és zsíros édességeket részesíti előnyben, akkor a joghurtos desszerteket ajánlott kipróbálni. 

Mekitsa

A mekitsa egy töltetlen tésztaétel lisztből, olajból, vízből és joghurtból, amit tetszés szerint joghurttal vagy sajttal borítanak, de porcukor vagy lekvár is lehet a tetején. Így mi dönthetjük el, hogy mennyire legyen édes ez a desszert! 

Mekitsa porcukorral 

Mekitsa porcukorral 

Mekitsa porcukorral 

Tikvenik

A tikvenik egy leveles tésztából készült rétes finom tökös töltelékkel, amit reszelt dióval és citromhéjjal ízesítenek. Egy extra adag cukor gondoskodik a meggyőző végeredményről. A kisült leveles tésztát porcukorral szórják meg, és a kész édességet akár reggelire, akár uzsonnára szívesen fogyasztják. 

Palacinka

Jól gondoljátok, a bolgár palacinka a magyar palacsinta megfelelője. Elsősorban édes töltelékkel, például lekvárral, csokoládéval vagy gyümölccsel kínálják. 

Banitsa

Szintén leveles tésztából készül a banitsa, melyet felvert tojással és sajttal töltenek. Szóval ez egy sós nassolni való, nem egy klasszikus desszert. A kevésbé édesszájúak különösen örülhetnek, ugyanis a darált húsos változatot is megkóstolhatják. Ezek teljes értékű étkezésnek is megfelelnek, ha más főételek esetleg túl kiadósak. 

Banitsa sajttöltelékkel 

Banitsa sajttöltelékkel 

Banitsa sajttöltelékkel 

Kiselo mlyako

A kiselo mlyako ideális mindenkinek, aki a kevésbé tömény édességeket szereti. Ez nem más, mint a bolgárok nemzeti ételeként elismert joghurtja, amire nagyon büszkék is. Sűrű állaga az elkészítési módjának köszönhető. Hogy az üres joghurtot egy kicsit feldobják, magokat és gyümölcsöket adnak hozzá.

Bulgária a Naposparton túl

Ez is érdekelhet:

Bulgária a Naposparton túl

Bolgár italok

Leggyakrabban vízzel szokás oltani a szomjunkat Bulgáriában. Emellett az „ayran” nevű joghurtital is népszerű a nyári forróságban, éppúgy, mint Törökországban. De helyettük választhatunk még könnyű söröket vagy kézműves borokat, melyek nemzetközileg is elismertek. Tudniillik, Bulgária híres a jó minőségű alkoholos italairól.

A töltött paprika hagyományos bolgár étel

A töltött paprika hagyományos bolgár étel
 
Az ayran joghurtból, vízből és sóból készül 

Már ebéd előtt is isznak pálinkát – mindenesetre csak egy kis kortyot. Különösen kedvelt a rakia, ami egy sárgabarackból vagy szőlőből készült pálinka. A bolgár konyhában fontos szerepet játszik, ugyanis vasárnaponként és ünnepnapokon nem telik el nélküle étkezés. Ez az erős ital a bolgár életszeretetet szimbolizálja, ami természetesen nem csak az alkoholnak köszönhető. Nyaralásunk során biztosan lehetőségetek lesz ezt megtapasztalni! 

Vegetáriánus és vegán

Valószínűleg már megfigyeltétek, hogy a bolgár konyha imádja a húsos fogásokat. Emiatt sajnos nehezebb lehet a vegetáriánusoknak és vegánoknak változatos és különleges ételeket kipróbálni a nyaraláson. Azonban sajt, joghurt és tej alapú finomságokból sincs hiány, amiket a vegetáriánusok is bátran fogyaszthatnak. 

Természetesen a vegánoknak nincs ilyen egyszerű dolguk, így főként zöldség salátákkal vagy vegán töltött paprikával kell beérniük. Jó hír, hogy ez leginkább csak a vidéki területekre vonatkozik, ugyanis a nagyvárosokban, például Szófiában már számos vegán és vegetáriánus étterem található. Valamint a bolgárok vendégszeretete lehetővé teszi, hogy a hagyományos ételek vegán vagy vegetáriánus változatát kérjük. Abban biztosak lehetünk, hogy éhen halni nem fogunk bulgáriai kalandozásaink során!

2023.08.12. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.