Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Kaliakra

Kaliakra

Bulgáriai felfedezőútjaim során rábukkantam néhány történelmi gyöngyszemre, amit most szívesen megosztanék Veletek. Nem igazán vagyok az évszámok és a családfák szerelmese, ezért a listámon elért helyezést inkább a helyhez való szimpátiám kifejezéseként vedd figyelembe. Nos, kezdődhet a bolgár erődökben való kalandozás?

1. Tsarevets erőd

Amennyiben a bulgáriai Tsarevets erőd iránt érdeklődsz, akkor készülj fel egy hazafisággal fűszerezett hosszú beszámolóra. A bolgárok jogosan büszkék erődjükre. Azokat az időket idézi, amikor Bulgária volt a legnagyobb és legerősebb állam Délkelet-Európában. 1185 – 1395 között Veliko Tarnovo volt az ország fővárosa és a középkori cárok székhelye, amelyet az egész épület monumentalitása is sugall. A mai napig fennmaradtak a 12 méter magas és 10 méter vastag falak, a 12. és 13. századból származó kolostorok maradványai, 18 templom, trónok maradványai, a római oszlopok, a bejárati kapuk és a lenyűgöző állapotban fennmaradt tornyok.

Tsarevets erőd, Veliko Tarnovo

Tsarevets erőd, Veliko Tarnovo

A dombon való elhelyezkedésének és erős falainak köszönhetően, az erőd hosszú ideig ellenállt a török támadásoknak, akik a hosszú ostrom után végül betörték a falakat és kifosztották az egész komplexumot. Az én érdeklődésemet leginkább a több, mint 400 polgári és nemesi ház maradványainak felfedezése keltette fel. Ez a hely varázslatos légkörrel rendelkezik, és mindenképp megéri ide ellátogatni. Az egész területet magas fák árnyékolják be, amelyek a forró nyári napokon kellemes árnyékot biztosítanak.

Tsarevets erőd

Tsarevets erőd

2. Asenova erőd

A gyönyörű Rodope-hegység környezetében, nem messze Asenovgrad városától egy magas dombon bújik meg a gyönyörű középkori erőd. Az aprócska középkori város eredete a korai bizánci birodalomban gyökerezik. A legrégebbről fennmaradt jelentős változásokat közlő feliratok II. Iván Aszen cár (1231) korából származnak. A szorgos restaurátorok munkájának köszönhetően lehetőségünk van ma megcsodálni a 3 méter magas falak alapjait (eredetileg 12 méter magasak voltak), a torony maradványait, a csatornázást és egy Szűz Máriának szentelt kis templomot. Az egész erődítményből éppen a templom maradt a legjobb állapotban. A kétszintes (12 – 13. századi építményen) belül, tökéletesre restaurált falfestmények láthatók. A környező hegyekre való kilátás egyszerűen felejthetetlen, és a naplementéről készült fotók mindenkit magával fognak ragadni.

Templom Asenova várában

Templom Asenova várában

3. Baba Vida erőd

Ez az erőd elsősorban a viccesen hangzó nevével keltette fel az érdeklődésemet. Az itt eltöltött időt pedig nem bántam meg. Az ország egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori vára (gyakran szolgál filmek helyszínéül is). Az erődöt egy 10. századi római erődítmény maradványaira építették. A Duna partján található Vidin városának védelmére szolgált. A legenda szerint Vidin királynak három lánya volt, és halála előtt három részre osztotta fel az országot. A legidősebb Vida a dán Vidin volt. Testvérei házassága nem volt túl boldog, így vonzó mintaként sem szolgált, így Vida úgy döntött, inkább egyedül marad. Városában felépíttetett egy várat és élete hátralévő részét ennek falai mögött akarta tölteni. Az építkezés során beleszeretett az építészbe, de magának tett ígéretét betartva és az építkezés befejezését követően megölette az építészt. A mai erődítmény 5 hektárnyi területen fekszik és trapéz alakú. Eredetileg az egész építményt egy 6 méter mély vízi árok vette körül, amit a Duna vize táplált, aminek köszönhetően az ostrom több hónapig tartott. A várfalakon (a 12 – 14. századból származó) 4 hatalmas kőtorony látható. Vitathatatlanul bájos a lassan folyó Dunára való kilátás.

Baba Vida erőd

Baba Vida erőd

4. Kaliakra erőd

Az elegáns Albenától mindössze 30 kilométerre található Bulgária egyik legromantikusabb helyszíne – a Kaliakra-fok. A vöröses, szerteágazó sziklás hegység a tengerszint felett 70 méter magasságban nyúlik fel (csak innen van szerencséd látni a delfinek játékát). Az első letelepedés a középkori trákok idején, a Kr. e. 4. százaban volt. A legenda szerint Nagy Sándor (Kr. e. 323.) halála után Lysimachus elfoglalta egész Thrákiát, flottája pedig hajótörést szenvedett egy sziklánál. Egy másik legenda pedig 40 lányról szól, akik a török rabszolgaság elől menekülve leugrottak a szikláról. A szikla végén egy kis fémkereszttel ellátott kápolna található, amit ezen lányok emlékének szenteltek.

Kaliakra erőd

Kaliakra erőd

A szikla megközelíthetetlensége miatt ideális hely volt egy bevehetetlen erőd építéséhez. A vár a 14. század második felében élte virágkorát, amikor a Karvuna Fejedelemség fővárosa lett, Dobrotits uralkodó vezetésével (a legtöbb fennmaradt lelet ebből a korszakból származik). A Fekete-tenger egyik legnagyobb haditengerészeti csatájának is a részese volt, nevezetesen az 1791-es orosz-török háborúnak. Fjodor Fjodorovics Usakov tengernagy életnagyságú szobra az erőd bejárata előtt helyezkedik el. A mai napig fennmaradtak magas kapubejáratok azokon a helyeken, ahol az erődbe való bejutás a legszűkösebb volt.

Az eredeti település maradványai közötti kellemes séta élményét fokozzák a magas kőoszlopok, a faragott alakok a fém harangokkal, az életnagyságú szobrok, a római fürdő maradványai és az eredeti épületek alapjai. Az egyik barlangban egy kisebb régészeti múzeum is található. A szikláról a tengerre nyíló kilátás nagyon sejtelmes. A szikla széle szabadon megközelíthető, ahonnan gyönyörű képeket készíthetsz, persze csak ha nincs tériszonyod. Én inkább tisztes távolságban maradtam.

Kapu a tengerbe, Kaliakra erőd

Kapu a tengerbe, Kaliakra erőd

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.