Megnyitás | Vissza a főmenühöz

7 izgalmas tény a Kanári szigetekről – Te tudtál róluk?

Tejútrendszer a Kanári-szigetekről

Tejútrendszer a Kanári-szigetekről Shutterstock

Tudtad, honnan kapta nevét a Kanári-szigetek? Tudod melyik sziget a mikulásvirág otthona? Van ötleted, hol található a világ leghosszabb árnyéka? Ha a válaszod nem, ne aggódj, nem vagy vele egyedül. Ezért az alábbiakban néhány, eddig kevésbé ismert izgalmas dologról lebbentem le a fátylat. Tarts velem!

A fütyülő La Gomera

Alojera, La Gomera

Alojera, La Gomera Shutterstock

A gyenge nyelvérzékkel megáldott turistáknak a Kanári-szigetek második legkisebb tagja valódi felüdülést jelenthet. Izgalmas tény, hogy itt a spanyol szavak mellett a helyiek egy egyedi fütty-nyelv segítségével is „társalognak”. A Silbo Gomero ugyanis a szigetek őslakosainak kommunikációs eszköze volt. Különlegeség, hogy La Gomerán a mai napig használatban van, köszönhetően annak, hogy az iskolákban a tananyag részeként oktatják. Így, akinek nem megy a spanyol, az akár füttyszó segítségével is megértetheti magát. Igaz, jobban bele gondolva, nem is tudom melyiket nehezebb elsajátítani: a spanyolt vagy a Silbo Gomerot?!

Egy biztos, a napsütötte La Gomera széles völgyei és masszív hegyei a mai napig a helyiek szívéből szóló füttyszótól hangosak.

Havas Tenerife, a világ leghosszabb árnyéka és a hódítók

Pico del Teide, Tenerife

Pico del Teide, Tenerife Shutterstock

Bár Tenerifét az „örök tavasz szigete”-ként emlegetik a legtöbbet, azért itt is szokott hullani a hó. Attól azonban nem kell tartani, hogy a tengerparti napágyakat is befedi. A hótakaró csak a világ harmadik legmagasabb vulkánjának, a Pico de Teide (3718 méter a tengerszint feletti magassága) tetejét díszíti, ezzel színesítve az amúgy sem hétköznapi tájat. Egyébként Tenerife „havas” -t jelent a sziget őslakosainak nyelvén.

A szunnyadó Teide vulkán Tenerife középső részét foglalja el a Teide Nemzeti Park részeként. Érdekesség, hogy napkeltekor a hegy a világ leghosszabb (200km) árnyékát veti.

Tenerife: Az ezer élmény szigete

Ez is érdekelhet:

Tenerife: Az ezer élmény szigete

Tenerifével kapcsolatban az is kevésbé ismert, hogy a történelem során több népcsoport is megpróbálta már a fennhatósága alá vonni. Különösen az angolok igyekeztek rátenni kezüket, 1797-ben meg is támadták Santa Cruz de Tenerifét, de nem jártak sikerrel.

Az eco-friendly El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro

Roque Bonanza, El Hierro Shutterstock

A kis dolgokból is hatalmas csodák születhetnek, erre a legjobb példa El Hierro törpe szigete! A Kanári-szigetek legkisebb, lakott tagjának érintetlen természeti értékei UNESCO Világörökségi védelem alatt állnak. Amennyire óvott, olyan értékes és csodálatos is egyben itt a környezet. Ezt az 1000 méter tengerszint feletti magasságú, ködös hegyekben tett romantikus séta alatt meg is lehet tapasztalni. Ezen felül alámerülhetünk a színes víz alatti királyságba, vagy élvezhetjük El Hierro ínyenc konyháját – szigorúan ökológiai üzemmódban. Érdekesség, hogy a sziget működéséhez szükséges energia nagy része természetes forrásokból származik. Itt a nap, a víz és a szél ereje aranyat ér!

Lanzarote a mikulásvirág otthona

Naplemente a Papagayo strandon

Naplemente a Papagayo strandon Shutterstock

Misztikus táj, tengerparton magasodó kaktuszok, tevetúrák és a karácsony elmaradhatatlan kelléke, a pirosan csillogó mikulásvirág – ez Lanzarote. A természeti szépségekben dúskáló szigeten a szemet gyönyörködtető látványosságok mellett különleges ételeket is kóstolhatunk.

Irány Lanzarote: a legjobb ajánlatok egy helyen!

A Timanfaya Nemzeti Parkban található El Diablo étteremben mosolygós szakácsok grilleznek ínycsiklandó nyársakat, 400° C-os, földalatti vulkánokból érkező hővel.

Kanári - szigetek

Ez is érdekelhet:

Kanári - szigetek

Gran Canaria és egyben a Kanári-szigetek nevének eredete

Tamadaba park, Gran Canaria

Tamadaba park, Gran Canaria Shutterstock

Gran Canaria nevének hallatán elsőre azt gondolhatnánk, hogy a sziget és ezzel együtt az egész szigetvilág nevét a kanárimadárról kapta. Az igazság az, hogy ez pont fordítva történt: a pompás színű madarakat nevezték el a szigetekről.

A kanári madarakon kívül Gran Canaria ritka kék pintyeket, hiúzokat és különleges, hatalmas fákat rejt. Legjellegzetesebb állata mégis a fóka, amelyet a rómaiak tengeri kutyaként emlegettek. Latinul a kutya szó canaria -t jelent, tehát Gran Canaria neve innen ered.

A Kanári-szigetek és így Gran Canaria is egész évben vonzza a drámai vulkáni tájra, mézédes gyümölcsökre, minőségi borokra, nyugodt légkörre, sós tengeri levegőre és napsütéses tengerparton való pihenésre vágyókat.

Fedezd fel a Kanári-szigetek névadó tagját!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.