Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legjobb sarki fény megfigyelő helyek

A sarki fény a természet legszebb művészeti alkotása. A megfigyeléséhez a legjobb idő egy hideg, sötét éjszaka, amikor tiszta az ég. Vannak helyek, ahol egész évben megjelenik, magasabb eséllyel láthatjuk azonban télen, amikor az éjszakák hosszabbak, hűvösebbek és világosabbak. Hol vannak tehát az erre legalkalmasabb helyek?

Alaszka, Usa

Alaszka egyike azon helyeknek, ahol egész évben megcsodálhatjuk az északi fényt, mivel a hideg időjárás, a fényes ég és a sötét éjszaka optimális környezetet biztosítanak hozzá. Alaszkán belül Fairbanks tökéletes kiindulópont további utazásokhoz. Egyedülálló különlegességek is várják az ideutazókat: szánkópályák vagy sarki városnéző túrák.

Kanada

Észak-Kanada tökéletes hely a gyönyörű, érintetlen vadon kedvelői számára. Az ország számos területéről figyelhetjük rendszeresen az aurora borealis-t. Ilyen például a Yukon-félsziget, az északnyugati területek és a Nunavut környéke. Észak-Kanadában augusztus  végétől április közepéig élvezheti ezt az életre szóló élményt, ebben az időszakban pedig különféle táborok, túrák és kirándulások kerülnek megrendezésre.

Izland

A legalkalmasabb hely a jelenség megcsodálására természetesen a világ tetején a jég és tűz országa. A látványosság általában szeptembertől április közepéig látható. Csendes téli éjszakákon szinte biztos, hogy Reykjavik városa felett megjelenik a rejtélyes zöld fény. Még nagyon eséllyel láthatod meg, ha elmozdulsz a nyüzsgő városoktól és azok elektromos világításától.

Norvégia

A színes halászfalvakkal, ragyogó fjordokkal és hatalmas érintetlen természettel Norvégia több, mint alkalmas hely a sarki ragyogás megfigyelésére. Októbertől márciusig lehet megtekinteni Spitsbergenben, Tromsøban, Harstadban, Lofotenben és még sok más helyen. Próbáljon szerencsét kempingezés közben, esetleg egy faházban, amiből tökéletes kilátás nyílik. Norvégiában is több túra kerül megrendezésre, ahol szintén van lehetőség szánkózásra, bálnafigyelésre és éjszakai sétahajózásra is.

Finnország

Észak-Finnországban szeptembertől márciusig szinte minden második este felragyog a sarki fény. A hihetetlenül alacsony hőmérséklet miatt azonban érdemes a Kakslauttanen Arctic Resort speciális üveg iglujában maradni, amely lehetővé teszi az aurora megtekintését közvetlenül a meleg ágyak kényelméből. Finnországban gyakorlatilag bárhol megfigyelhető az északi fény, csak a városok fényeitől elég távol kell lennünk hozzá.

Oroszország

Az ország nagy része a Északi-sarkkörön fekszik, így ideális hely a természeti látványosság megcsodálására. Kiváló hozzá például a Bike-sziget, elhelyezkedésének köszönhetően, ezen kívül Petrozavodsk városa az ország északnyugati részén valamint Archengelsk kikötője Oroszország európai részének északi felében. Szeptembertől márciusig van esélyünk itt az északi fény megpillantására, december és január pedig, a nap teljes hiányának köszönhetően kiemelkedően népszerű ebből a szempontból.

Svédország

Nem meglepő, hogy a szintén északi Svédország is tökéletesen megfelel a sarki fény megfigyelésére. Az Öböl-patak hatásainak köszönhetően mérsékeltebb a hőmérséklet itt,  mint például Kanadában vagy Oroszországban. A város fényeitől távol nagy eséllyel láthatjuk a ragyogást. A legjobb helyek közé tartozik Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi és a Färnebofjärden Nemzeti Park (Stockholmból 140 km-re).

Grönland

A csendes szigetországra kevésbé jellemző, hogy elözönlik a turisták, mint a szomszéd szigetre. Nincsenek utak, így a fő közlekedési eszköz a repülőgép vagy a hajó. A sziget nyugalmának köszönhetően teljes mértékben kiélvezheted a természeti csoda nyújtotta élményt. A legkedvezőbb helyek közé tartozik délen Nuuk és Grönland harmadik legnagyobb városa, Ilulissatu.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.