Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Időzónák

Gyönyörű kék bolygónk felszíne különböző időzónákra oszlik. Mindegyik kb. 15 ° széles, együtt 360 ° -ot alkotva, ezáltal az összes ország, amely egy időzónába esik, ugyanazt az időt használja. Az egyetlen egy-időzónabeli országok közötti időeltolódás a nyári időszámításra való áttérés, amelyet nem minden ország használ.

Nézzük meg egy kicsit közelebbről az idő eltolódását a világ különböző részein,  különböző országokban!

A teljes időzónarendszer alapja a koordinált világidő, UTC (Koordinált világidő), amely a nulla meridián körüli zónában található. Az összes többi időzóna ideje az UTC-hez viszonyított idő különbsége. A keleti féltekén fekvő országok esetében az UTC-hez az időt hozzáadjuk, a nyugati féltekén fekvő országoknál pedig kivonjuk

Tudod hány órára kell átállítanod az órádat, ha meg akarod látogatni az egyik kedvenc üdülési helyszínedet?

UTC+1 óra (CET – Közép-európai idő) 

Tunézia, Olaszország, Horvátország, Spanyolország, Szlovákia, Magyarország, Csehország, Montenegró, Franciaország, Albánia

Az országoknak nincs időbeli eltolódása Magyarországgal szemben, mivel ugyanabban az időzónában terülnek el. Minden kijelölt ország a nyári időszámítást (CEST) is használja.

UTC+2 óra

Görögország, Egyiptom, Bulgária, Törökország, Ciprus

Az időeltolódás Magyarországhoz képest +1 óra, figyelembe véve a nyári időszámítást, amelyet néhány ország nem használ. Például Görögország a nyári időszámítást használja, ezért az egész Görögországban és Magyarországon eltöltött idő különbsége egész évben megegyezik, a nyári és a téli idő változása mindig ugyanazon a napon történik. Az időeltolódás köztünk és Görögország között ezért mindig 1 óra lesz. Azokban az országokban, amelyekben Magyarországgal ellentétben nem használják nyári időszámítást, az  évi időbeli különbség nem lesz mindig azonos. Nyáron (március-október) az időeltolódás +1 óra, míg a téli időszakban egy órával több, azaz +2 óra.

UTC+3 óra

Kenya, Zanzibár

Magyarországhoz képest az időeltolódás +1 óra nyáron, +2 óra télen.

UTC+4 óra

Egyesült Arab Emírségek, Mauritius

Magyarországhoz képest az időeltolódás +2 óra a nyári időszakban, +3 óra a téliben.

UTC+5 óra

Maldív-szigetek

Magyarországhoz képest az időeltolódás +2 óra nyáron, +3 óra télen.

UTC+7 óra

Thaiföld

Magyarországhoz képest az időeltolódás +5 óra a nyári időszakban, +6 óra a téliben.

UTC 0 óra

Kanári-szigetek, Portugália (Madeira)

Magyarországhoz képest az időeltolódás -1 óra egész évben

UTC-1 óra

Zöld-foki-szigetek, Portugália (Azori-szigetek)

Magyarországhoz képest az időeltolódás -3 óra a nyár időszakban, -2 óra a téliben.

UTC -4 óra

Dominikai Köztársaság

Magyarországhoz képest az időeltolódás -6 óra a nyár időszakban, -5 óra a téliben.

UTC -5 óra

Kuba

Magyarországhoz képest az időeltolódás télen -6 óra. Előfordulhat, hogy a nyári időszámítás idején látogatsz Kubába, amely más időponttól kezdődik, március 8-ától. Ebben az esetben az időeltolódás -7 óra.

UTC -6 óra

Mexikó egy külön fejezet. A legtöbb terület abban az időzónában van, ahol -6 óra az időeltolódás. Az ország egyes részeinek azonban más időeltolódásuk van, például Chihuahua - időeltolódás -7 óra, Baja California - időeltolódás -8 óra.

Milyen komplikációkat okozhat az időeltolódás?

Az érzékenyebbekre nincs jó hatással az időzónák közti ingadozás, belső biológiai óránkat nem lehet becsapni. Az időeltolódásos rendellenességet JET LAG-nak nevezik, és a tünetek főleg hányinger, dezorientáció, ingerlékenység, fejfájás vagy álmatlanság. Az akklimatizáció több napig is eltarthat.

Ha nem vagy biztos benne, hogy be van-e állítva az aktuális ország ideje állítva órádon, ne aggódj, a pontos időpont mindig tájékoztatva van a légiutas-kísérők által közvetlenül a reptéren történő leszállás után. Az aktuális időt megnézheted a mobiltelefonodon is, amely GPS-koordináták segítségével állítja be.

2018.07.16. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.