Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Bőröndök indulásra készen

Bőröndök indulásra készen

Közeleg a várva-várt utazás, de a csomagolás sokaknak fejtörést okoz. Milyen ruhákra lesz szükség? Hány kiló lehet a bőrönd és mi a helyzet a kézipoggyásszal? Ha ezekre a kérdésekre keresitek a választ, jó helyen jártok! Megmutatjuk, hogyan lehet hatékonyan bepakolni a bőröndbe, és további hasznos tippekkel látjuk el a világutazókat! 

ListaA bőrönd kiválasztásaCsomagolásTippek

Listaírás

Egy kis izgatottság, aggodalom teljesen természetes a nyaralás előtt, hiszen nem minden nap engedhetjük meg magunknak ezt a kényeztetést. A szervezésnél sok mindent alaposan át kell gondolni, hogy ne forduljon káoszba a pihenésünk. Például a repülővel utazóknak fontos tisztában lenni a csomag megengedett súlyával, hogy ne a reptéren ütközzenek akadályba! A pontos szervezés mellett persze az a legfontosabb, hogy nyugodtak maradjatok és élvezni tudjátok a vakációt!

Mi azt ajánljuk, hogy a pakolás előtt készítsetek egy listát a szükséges holmikról. Jegyezzetek fel mindent, a hálóruhától a fogkefén át, a könyvekig és a telefontöltőig! A nyári vakációhoz a strandfelszerelés az egyik legfontosabb eszköz. Egy téli utazásra pedig meleg zoknira, harisnyanadrágra, sapkára, sálra és kesztyűre érdemes gondolni!

Elindulni a legnehezebb: így készülj az utazásra

Ez is érdekelhet:

Elindulni a legnehezebb: így készülj az utazásra

Szerettek fényképezni a nyaraláson? Ahhoz, hogy már rögtön az első nap használni tudjátok a kamerát, ne felejtsétek el még otthon feltölteni! Ezenkívül az is fontos, hogy legyen tartalékban egy üres memóriakártya. A fényképezőgépnek könnyen baja eshet egy utazáson, ezért érdemes egy táskában tárolni.

Még egy dolog, amire érdemes odafigyelni, az a kézitáskátok! A legszükségesebbek mindig legyenek könnyen elérhető helyen, például az irataitok és egy kis készpénz. Mindenképp győződjetek meg róla még jóval az utazás kezdete előtt, hogy érvényesek-e az igazolványok. Olyan is előfordulhat, hogy a nyaralás közben jár le a személyi igazolványotok, ami igencsak megnehezíti a visszautat. Az adatok ellenőrzése mellett azt is el kell dönteni, hogy készpénzzel, kártyával vagy csekkel szeretnétek fizetni. Bár szinte mindenhol elfogadják már a bankkártyát, mégis ajánlott mindenhová készpénzt váltani.

Milyen bőröndöt vigyek magammal?

Sok esetben kulcsfontosságú, hogy milyen bőröndöt visztek magatokkal. Persze nem kell azonnal újat vásárolni! A koffer nagysága értelemszerűen az utazás hosszától függ, de az is befolyásolja, ha repülővel közlekedtek. Ilyenkor a súlyát is megszabják, ami természetesen plusz költségeket von maga után. Minden légitársaság eltérő szabványokkal rendelkezhet, ezért külön utána kell nézni. Egy kemény fedelű bőrönd önmagában is sokat nyom, ezért a súlymegtakarítás érdekében inkább válasszatok anyagból készült poggyászokat!

A tökéletes bőrönd 

Természetesen nem szabad túl nagy bőröndöt magatokkal vinni. Ne feledjétek, hogy a megpakolt csomagot le kell emelni a szállítószalagról, ki kell venni az autóból vagy le a vonatról. A megfelelő bőrönd kiválasztásához vegyétek figyelembe az üdülőhely időjárási viszonyait is! Ha főleg meleg ruhára van szükség, sajnos a bőrönd mérete is nagyobb lesz. Nyári hőmérsékleten elegendő lehet egy kisebb koffer is.

Talán már sokatokkal előfordult a következő: Az odaútnál elsőre könnyedén be tudtátok cipzározni a bőröndöt. Azonban a visszaút előtt ez már nehezebb feladatnak bizonyult. Ez általában a megvásárolt szuveníreknek köszönhető, amikről nyilván senki sem szeretne lemondani. Persze az is megnehezítheti a hazaútra való pakolást, hogy nincs kedvetek még elbúcsúzni a nyaralástól. Sajnos megfelelő pakolási stratégia nélkül rendezetlen lesz a bőrönd.

Tipp: Hogy elkerüljétek az imént említett bosszúságot, hagyjatok egy kis helyet a bőröndben az indulás előtt! Így biztosan elfér majd egy-két ajándéktárgy is, így az utolsó napon sem kell a csomagolás miatt túl sokat bosszankodni.

Rendszerezés

Mindent kikészítettetek, és már csak be kell csomagolni őket a bőröndbe? Igen ám, de valami hirtelen eszetekbe jut, amit elfelejtettetek beszerezni. Szerintünk ezért érdemes a pakolást nem az utolsó pillanatra hagyni. Így annyi felesleges stressztől kímélhetitek meg magatokat!

A csomagolásnál nem mindegy, hogy mi kerül a bőrönd aljára és mi a tetejére, ezért ajánlott valamiféle logika szerint bepakolni. A nehéz tárgyakat és ruhaneműket, például a cipőket, a farmernadrágokat, a kabátot és a könyveket tegyétek be először. A kis réseket pedig nem rossz ötlet gyógyszerekkel, kozmetikumokkal és kábelekkel kitölteni.

Biztonságos nyaralás - mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

Ez is érdekelhet:

Biztonságos nyaralás - mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

 

Az alulról felfelé működő rétegezési rendszer nagyon praktikus. Tehát a nehéz dolgok legyenek a táska aljában, a könnyű ruhaneműk pedig a tetején.

1. Réteg: A nehéz dolgok legalul (cipő, nadrág, kabát, fotóállvány)
2. Réteg: Töltsétek ki az első réteg réseit apró dolgokkal (töltőkábelek, kozmetikumok, gyógyszerek)
3. Réteg: Könnyebb ruházat (pulóverek, felsők)
4. Réteg: Töltsétek ki a harmadik réteg réseit fürdőruhával, napszemüveggel, fehérneművel, zoknival stb.
5. Réteg: Fontos apróságok

Ha a cipőkről van szó, mindenképp tegyétek őket zacskóba (vagy például a zuhanysapka is jó megoldás), hogy megvédjétek a ruháitokat a szennyeződésektől! A cipőink segítségével helyet is spórolhatunk, ha kisebb tárgyakat rejtünk el bennünk, például zoknit vagy tollakat. Ha nagyon kevés a hely, akkor érdemes felgöngyölni a ruhákat.

A kozmetikai termékek, például a smink, krémek és fényvédők szintén használhatók réskitöltőként az első réteghez. Habár jobban járunk, ha lezárt tasakba tesszük őket, mert a tubusok véletlenül kinyílhatnak. Ha tehetitek, vásároljatok egy átlátszó neszesszert, mert az sokkal átláthatóbbá teszi a bőröndöt.

Írjunk listát!

Írjunk listát!

Ha a harmadik réteget jól elhelyeztétek, itt az ideje a negyediknek. Napszemüveget, fürdőruhát, fehérneműt és kis kiegészítőket használhattok a hiányosságok kitöltésére. A törékenyebb tárgyak biztonságban lesznek a pulcsik és felsők között a bőrönd közepén.
A bőröndhöz tartozó becsatolható övek igazán hasznosak, mert biztosítják a stabilitást. Fontos, hogy ezek a hevederek elég rugalmasak legyenek, mivel így igazodnak a bőrönd térfogatához.

Tipp: A gyógyszereknél figyeljetek oda, hogy szabad-e egyáltalán magatokkal vinni a repülőre! Az Európai Unión kívülre gyakran csak orvosi igazolás meglétében vihetők fel a gyógyszerek. Ez vonatkozik a kézipoggyászban szállított orvosságokra is.

A ruhák kiválasztása

Persze még a pakolás előtt mérlegelni kell, hogy mennyi és milyen ruhákra lesz majd szükség. A teljes ruhásszekrény nem fog elférni, de egy nyaralás három hétnél nem is szokott tovább tartani. A megfelelő lábbeli kiválasztásakor vegyétek figyelembe, hogy melyikben a legkényelmesebb gyalogolni. Járjatok utána a helyi időjárási viszonyoknak is!

Kétségtelen, hogy a papucs szinte minden nyaralóhelyen elengedhetetlen kellék, akár a strandra, a medencéhez vagy a hotelszobában. Persze abban nehéz általánosítani, hogy kinek mennyi cipőre van szüksége, de két-három párnál többet ritkán viszünk magunkkal. Egy tanácsot azonban mindenki megfogadhat: a legnehezebb lábbeli legyen rajtatok az utazás ideje alatt, így az sem nehezíti tovább a táskátokat! Legyen ez egy kényelmes edzőcipő, amiben hosszabb időt is szívesen sétáltok.

Túl sok ruha a bőröndben

Túl sok ruha a bőröndben

A nyári vakációra könnyebb bepakolni, hiszen a könnyű kis felsők nem foglalnak sok helyet, és remekül párosíthatóak a rövidnadrágokhoz vagy szoknyákhoz. Érdemes a ruhákat először kivasalni, hogy minél kevésbé legyenek gyűröttek, ha megérkeztetek. Az önellátó szállásokon, apartmanokban talán még vasaló is van, aminek sokszor hasznát vehetitek.

Ha télen terveztek kimozdulni, a meleg ruházat természetesen kötelező. A réteges öltözködés a legpraktikusabb – csomagoljatok vékony és vastag felsőket is! Így lehetőségetek lesz rétegezni, alkalmazkodva az időjárás változásához.

Néhány elegánsabb szállodában íratlan szabály, hogy estélyi ruhában illik megjelenni. Törekedjetek arra, hogy olyan blúzokat, ingeket, nadrágokat és szoknyákat válasszatok, amiket hétköznapi viseletként is tudtok hordani, de néhány kiegészítővel akár alkalmi öltözetté varázsolhatjátok őket. A legfontosabb a tiszta ruha, a férfiaknak pedig a hosszú nadrágra és zárt cipőre is szükségük lehet.

Mielőtt még becsuknátok a bőröndöt, a fogkefe, a fogkrém és a tusfürdő is jusson eszetekbe! Tegyétek ezeket is zárható zacskóba, a kifolyás ellen.

Tipp: A tusfürdős vagy samponos flakonok tetejét egy kis ragasztószalaggal is rögzíthetitek, így biztosan nem fognak kinyílni!

Ami még fontos lehet

Mindenkinek más dolgok szerepelnek a fontossági listáján, ha utazásra kerül a sor. Valaki a tengerparti nyaralást részesíti előnyben, naphosszat a strandon pihenve, egyesek pedig az aktív pihenést kedvelik, sok városnézéssel. Ennek megfelelően érdemes kiválasztani a ruhákat, valamint a bőröndöt is. Például, ha minden nap más hotelben szálltok meg, még precízebben és megfontoltabban kell csomagolnotok.

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

Ez is érdekelhet:

Utazási iroda a nyugodt nyaralásért

 

Aki mozgalmas városnéző kirándulásokat tervez, annak érdemesebb az „alulról felfelé“ szabály helyett inkább oldalirányba pakolni. Ha jobbról balra, vagy fordítva csomagoltok, könnyebben átlátjátok a bőröndöt, ami hasznos akkor, ha nincs időtök kipakolni a szekrénybe. A súly egyenletes eloszlatása ilyenkor is fontos, ezért a nehéz holmikat tegyétek a bőrönd két szélére, a könnyű dolgokat középre. 

Városnézés

Városnézés

Szerintünk elengedhetetlen egy külön zacskót vagy vászontáskát vinni a szennyesnek. Így nem keverednek összes a piszkos ruhák a tisztával, amiket a nyaralás után nyugodtan vissza is tehettek a szekrénybe.

Ha profi felszerelést visztek az emlékezetes pillanatok megörökítéséhez, akkor a megfelelő védelmükről is gondoskodjatok. A fényképezőgépet ajánlott a bőrönd közepén kameratáskában tárolni, amiben a memóriakártya és a töltő is elfér.

Elveszett poggyász

Ez is érdekelhet:

Elveszett poggyász

Kézipoggyász

A bőrönd már indulásra kész, de a legfontosabb még hátra van: a kézipoggyász.

A kézipoggyász nemcsak a repülésnél tölt be fontos szerepet, hanem minden utazó számára lényeges pont. A kistáskánk tartalmazza a legszükségesebb személyes dolgokat, amik gyakran pótolhatatlanok. Természetesen első körben a dokumentumaink tartoznak ide, például a személyi, az útlevél, pénz, mobiltelefon és gyógyszerek.

Tehát minden olyat tegyetek ide, aminek karnyújtásnyira kell lennie. A légi utasoknak különös gonddal kell bepakolniuk, az irányelvek betartása érdekében. Italokat, dezodort, öngyújtót tilos felvinni a repülő utasterébe a kézipoggyászban, de ez csak néhány példa a sok közül. A teljes tiltólistáról az adott légitársaság honlapján biztosan találtok információt. A táskátok maximális mérete pedig 40 x 30 x 20 cm lehet a legtöbb légitársaságnál, és nem haladhatja meg a 10 kg-ot.

Hátizsákkal sokkal kényelmesebb utazni!

Hátizsákkal sokkal kényelmesebb utazni!

Persze annál jobb, minél könnyebb a kézipoggyász, mivel senki sem szeret cipekedni. Ha tehetitek, inkább egy kényelmes hátizsákkal induljatok útnak! Már rengeteg üzletben vásárolhattok direkt erre a célra olyan táskát, ami biztosan megfelel a szabványméretnek.

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Ez is érdekelhet:

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Mégis elfelejtettetek valamit?

A bőrönd és a kézipoggyász be van csomagolva. A repülőtéren álltok, és ekkor jut eszetekbe, hogy valamiről megfeledkeztetek. Ne essetek pánikba! Ha fontos úti okmányokról van szó, természetesen meg kell próbálni a lehető leghamarabb beszerezni vagy kézbesíttetni őket.

Az apróságok viszont könnyedén pótolhatóak, nem érdemes miattuk stresszesen kezdeni az utazást. A legtöbb szállodai szobában találtok szépségápolási és higiéniás termékeket, de annyira a pénztárcátok sem fogja bánni, ha egy helyi üzletben kell megvásárolni ezeket.

Pakolásra fel! 

2023.09.08. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.