Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazás előtti fontos tudnivalók - Mindig kell útlevél?

Úti okmányok

Úti okmányok

A külföldre való utazás mindig izgalmas, érdekes és új kalandokat rejt. Ahhoz, hogy ezeket a pozitívumokat maradéktalanul ki tudjuk élvezni, érdemes nyaralásunkra alaposan felkészülni. Természetesen a bőrönd tartalmának tökéletes, és minden apró részletre kiterjedő összeállítása elengedhetetlen, viszont van, ami még ennél is fontosabb: ez pedig nem más, mint úti okmányaink leellenőrzése és gondos előkészítése.

Tudom, ez elsőre talán túl hivatalosnak és feleslegesen bonyolultnak hangzik, pedig korántsem az - ezt saját tapasztalatom alapján állíthatom! Mint tudjuk, az okos más hibájából tanul, szóval elmesélem… Gondosan összepakolva, lelkileg készen a marokkói nyaralásra, a check-in pultnál döbbentem rá, hogy bizony lejárt az útlevelem. Sajnos nem tehettem mást, még aznap el kellett mennem az okmányirodába és sürgősséggel készíttetnem egy új útlevelet, ami több tízezer forintomba került, a repülőjegy módosításról és az egy napi idegeskedésről nem is beszélve. Apró figyelmetlenségemnek hála, életem egyik legkellemetlenebb utazási élményével lettem gazdagabb.

Ahhoz, hogy Ti ne essetek ebbe a hibába, azt ajánlom már a nyaralás első gondolatának a pillanatában ellenőrizzétek le úti okmányaitok érvényességét. Mivel nagyon sok helyen, ahova kell útlevél, annak a beutazás napjától számított fél évig még érvényesnek kell lennie, ezért érdemes inkább eleve ezzel számolni - ahová elég a személyi igazolvány, ott is célszerű inkább erre a 6 hónapos korlátra készülni, abból biztosan nem lehet baj.

Hazánk Európai Unióhoz való csatlakozása óta, így jelenleg, 2018. tavaszán is igaz, hogy a legtöbb európai országba nem kötelező magunkkal vinni útlevelünket, elég csak az érvényes személyi igazolvány. EU-tagok esetében egységes a szabályozás, de sok bilaterális, vagy ezen kívüli megállapodás gyakran nem EU-tagok esetében is lehetővé teszi az útlevél nélküli utazást. 

Barcelona egy tavaszi hétvégén

Barcelona egy tavaszi hétvégén

Mivel a különböző országok eltérő szabályozással bírnak annak tekintetében, hogy milyen papírok kellenek a beutazáshoz (útlevél, vagy elég a személyi igazolvány/jogosítvány, esetleg kell vízum is, nemzetközi zöldkártya, érvényes utasbiztosítás, stb.), ezért célszerű minden esetben a Konzuli Szolgálat honlapján tájékozódni utazás előtt.

Az itt összegyűjtött információk mindig aktuálisak, naprakészek és hitelesek, ráadásul rengeteg egyéb, hasznos információt is találunk választott úticélunkról, így ha teljes mértékben biztosak vagyunk benne, hogy mindent tudunk választott úticélunkról, mert ezerszer jártunk már ott/minden kis sarkát és szegletét felfedeztük már/hasonlók, mi akkor is azt ajánljuk: indulás előtt mindig szánjuk rá ezt a 3 percet arra, hogy ellenőrizzük az aktuális helyzetet, és később biztosan ne érjen minket csalódás. Hogy aztán ne kelljen azon gondolkodni, mennyi időt, pénzt, utánajárást spórolhattunk volna meg – érjünk inkább oda időben a kiválasztott szállodába, és a sürgősséggel intézett útlevél árát költsük inkább fagyira, belépőkre és remek kirándulásokra!

2018.04.26. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.