Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Biztonságos nyaralás - mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

Mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe?

Mi kerüljön az utazós gyógyszerkészletbe? Shutterstock

Már csak párat kell aludnod a várva várt nyaralásig? Akkor itt az ideje, hogy összeállítsd az elsősegélydobozodat! Murphy törvényei velünk ellentétben sajnos nem mennek szabadságra, úgyhogy érdemes lehet felkészülni az esetleges, kevésbé kellemes pillanatokra is.

A kisgyermekes édesanyák, hozzám hasonlóan, a nyaralás közeledtével árgus szemekkel figyelik gyermekeik minden mozdulatát, köhécselését, gyanús kiütéseit, apró eséseit, mindez pedig ájulásközeli állapotot idéz elő bennük. A végére szinte már egy időzített bombának látják hőn szeretett gyermeküket, amelyik bármelyik pillanatban produkálhat olyan tüneteket, amik bizony borús felhőket jelenthetnek a napsütötte nyaralás kéklő egén...

Inspirálódj: nyaralás gyerekszemmel

Sok esetleges, kellemetlen egészségügyi probléma már a nyaralás kezdete előtt megelőzhető. Emésztési problémák esetén hasznos lehet probiotikumokkal megtámogatni a szervezetünket. A fájdalmas napégés megelőzése érdekében érdemes béta-karotint szedni. Az immunrendszert a C-vitamin és a változatos étrend vértezi fel a legjobban. A bosszantó szúnyogokat elkerülheted, ha B-vitamint vagy sörélesztőt szedsz, aminek a rovarok nem igazán kedvelik a szagát. Amennyiben egzotikus országba utaztok, ne felejts el időben utánajárni a kötelező és ajánlott oltásoknak. Mindemellett fontos az alapvető és szükséges gyógyszertári készítmények ismerete is.

Mely gyógyszerek nem hiányozhatnak semmiképpen sem egy alap úti gyógyszeres készletből?

A nyaralás alapkelléke a naptej

A nyaralás alapkelléke a naptej Shutterstock

  • Folyamatosan szedett gyógyszerek – A kellemes nyaralást könnyen elronthatja egy nem túl súlyos betegség is, ha otthon felejted az alapbetegségedre szedett gyógyszereket. Ne felejtsd el felírni ezeket is az utazáshoz szükséges dolgok listájára.
  • Felkészülés a láz- és gyulladáscsillapításra– A repülőgép légkondicionálójából az ott esetlegesen tanyázó baktériumok vagy vírusok könnyen megtámadhatják az utazási stressz által legyengült emberi testet. Felveheted velük a harcot, ha jól bevált láz és gyulladáscsillapító termékeket is csomagolsz. Nagyszerűen megszabadítanak a fej és fogfájástól is. A hőmérőről se feledkezz meg.
  • Hasmenés elleni gyógyszerek – A szálloda éttermében fellelhető finomságok széles választéka és azok aránytalan mértékben, esetleg össze-vissza való fogyasztása van, hogy kellemetlen emésztési problémákat okoz. Ha egzotikus úticélra mentek, akkor ajánlatos a helyszínen megvásárolni az ott bevált bélfertőzés elleni gyógyszert.
  • Fül- és szemcseppek – A száraz levegő a repülőgépen, a hirtelen légnyomásváltozás és az erős napsütés nem tesz jót sem fülünknek, sem pedig a szemünknek. A gyulladás és az irritáció a megfelelően kiválasztott, azt kezelő cseppekkel könnyen kezelhető.
  • Köhögéscsillapítás, torokfájás, nátha és megfázás – A magas páratartalmú tengerparti levegő kedvező hatással van a légutakra, így csak az alvás közben fellépő köhögéscsillapításra kell gyógyszert csomagolni. A torokfájdalomra használt szopogatótabletták és a megfázás elleni cseppek segítenek gyorsan és hatékonyan győzedelmeskedni a megfázás felett, ami sok esetben a nem megfelelően beállított klíma miatt alakulhat ki.
  • Gél vagy hab égési sérülésekre– Vörösre égett orr és nagy felületekben hámló bőrdarabok díszítik a válladat. Ilyen következményei lehetnek a naptej használata nélküli napon kellemesen eltöltött időnek. A fájdalmat a hűsítő gélben található panthenol segít enyhíteni.
  • Elsősegély sérülés esetén – Sebtapasz, fertőtlenítőszer, kenőcs és a kötszer biztosan segítséget nyújt baleset esetén.
  • Füldugók és szemfedő – A Te drága másik feled akár a megfázás miatt is könnyen horkoló „szörnyeteggé” válhat. A füldugó segítség lehet a zavartalan alváshoz. Nagyszerűen kiszűri az utcáról beszűrődő, vagy a hotel diszkójából felhallatszó esetleges zajokat. A szemmaszk pedig nagyszerű szolgálatot tesz a hosszú repülőút, vagy a napközbeni alvás során.

Ismerd meg a sztárok bevált utazós tippjeit

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.