Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mi történik a reptéren? Rövid útmutató kezdőknek

Repülős nyaralás

Repülős nyaralás shutterstock

Eljött a nagy nap. Minden becsomagolva, az érvényes okmányok, és a részvételi jegyek előkészítve… Életed első repülése vár Rád? Nincs mitől félned! Végigkísérünk az egész folyamaton, így élőben már a kisujjadból is kirázod.

1. Becsekkolás

Éppen most léptél be a főbejáraton a reptéri fogadótérbe. Először a check-in pultokat kell megtalálnod. Keresd meg azt, amelyik felett a járatod száma és az az úticél szerepel, ahová készülsz. Az úti okmányod bemutatása alapján kiállítják a beszállókártyát. Ezt később több helyen is be kell majd mutatnod, beleértve a repülőt magát is, úgyhogy gondosan őrizd meg. Itt adod le a feladott poggyászt is, amit később a repülő csomagtérben fognak szállítani.

2. Útlevél és biztonsági ellenőrzés

Reptéri biztonsági ellenőrzés

Reptéri biztonsági ellenőrzés shutterstock

Amennyiben a schengeni térségen kívülre utazol, útlevél ellenőrzésre is számíthatsz. Magyar állampolgárként azokat a pultokat keresd, amelyek európai uniós tagoknak szóló jelöléssel vannak ellátva. Itt ellenőrzik az útleveleteket, a repülőjegyet, szükség esetén a vízumot is. Ezután a biztonsági ellenőrzés következik, ahol Téged és a kézipoggyászodat ellenőrzik le. Mielőtt áthaladnál a biztonsági kapun, tedd a bőröndödet vagy a táskádat a szalagra. Ha van benne valamilyen elektronikai eszköz, akkor vedd ki a táskádból és tedd bele az előkészített tálcába. Ugyanígy járj el minden nálad lévő folyadékkal is (beleértve a stiftes dezodort is) helyezd egy lezárható, áttetsző műanyag zacskóba (általában kapható a helyszínen), és ezt is tedd a dobozba. Ide kerül még az öv, a fejfedő, az ékszereid, szemüveged, az összes zsebed tartalma, illetve néhány reptéren még a cipődet is le kell venned. Amennyiben mindezek ellenére mégis bejelezne a kapu (például a melltartód fém merevítője, vagy egy, a zsebedben felejtett kulcs miatt), egy alaposabb ellenőrzésre kell számítanod, amelybe beletartozik a poggyász belső zsebeinek, a karoknak és a lábszáraknak az átvizsgálása, de nincs mitől tartanod. Ezek az ellenőrzések véletlenszerűek, és csupán néhány percet vesznek igénybe.

Menetrendek, charter járatok, utazási napok…mit jelentenek?

Az ellenőrzések véget értek, így élvezheted a tranzitzónában történő időtöltést: nézegetheted a felszálló repülőket, használhatod a gyereksarkot, ehetsz, ihatsz, vagy vásárolhatsz is nyugodtan. Vannak itt üzletek, kávézók és éttermek is. Ne felejtsd el azonban figyelni az információs táblákat az esetleges járatmódosítások miatt.

3. Beszállás a repülőgépbe

Beszállás a reptéren

Beszállás a reptéren shutterstock

A beszállókártyán szerepel az indulás ideje és a kapu (gate), ahonnan a géped indul majd. A kaput körülbelül 35-40 perccel az indulás előtt nyitják meg. Minden reptéren találhatóak irányjelző információs táblák, így biztosan nem fogsz eltévedni. A repülőbe való beszállás előtt ismét fel kell mutatnod a beszállókártyát és az útleveledet. Ezután már a repülőgép fedélzetén találod magad, ahol a légiutaskísérők fogadnak majd. Az ülésed és a sorod száma szintén szerepel a beszállókártyán. A kézipoggyászt helyezd el vagy a székek feletti csomagtérben, vagy az előtted lévő ülés alatt, amennyiben azt a mérete lehetővé teszi és nem ülsz a vészkijárat mellett.

Tudj meg többet: teendők a reptéren

4. A repülés menete

Miután minden utas leült és a repülőgép felkészült a felszállásra, a személyzet ellenőrzi a fedélzetet és bezárja a rakodórekeszeket. Ezután egy biztonsági eligazítást kapsz majd, ahol a személyzet megmutatja a vészkijáratot, a mentőmellények helyét, és tájékoztat, mi a teendő vészhelyzet esetén. Most már semmi sem akadályoz abban, hogy végre felszálljatok.

TIPP: Amikor a repülőgép emelkedni kezd, kapj be egy rágót vagy egy cukorkát. Segít majd elkerülni a füled bedugulását, amit a megváltozott légnyomás okoz.

5. Kiszállás a repülőgépből és a megérkezés

Reptéri terminál

Reptéri terminál shutterstock

A sikeres utazás és landolás után valószínűleg sokan megkönnyebbülnek majd, de az utazás még nem ért véget. Amint a repülőgép megáll, egy ideig még el fog tartani, míg a kijáratot előkészítik (összekapcsolják a mobil lépcsővel vagy az alagúttal). Amikor az érkezési csarnokba érkeztek, nyugodtan el tudsz majd menni mosdóba, bőven lesz rá időd. Ezután keresd meg a Baggage Claim feliratú táblát – ez elvezet majd egészen addig a szalagig, ahol a feladott poggyászodat tudod felvenni. Ha olyan országba érkeztél, amelyik nem tartozik a schengeni országok közé, a bőrönd felvétele előtt vagy után még egy útlevél ellenőrzésen kell átesned.

Mit tegyél, ha nem érkezik meg a bőröndöd?

6. A reptérről való elindulás

Ha mindenkinek megvan a csomagja, elindulhattok a repülőtérről. Még mielőtt teljesen elhagynád, a telepített idegenvezetők várni fognak titeket. Mindenkinél a saját utazási irodájának a táblája található. A te utazásod szervezője nevét a hotelhez tartozó részvételi jegyen találod. Jelentkezz be nála, Ő fog majd elkísérni az autóbuszhoz, amelyik egyenesen az általad kiválasztott hotelbe visz majd.

Ezután viszont már tényleg nem maradt más hátra, mint élvezni a megérdemelt pihenést – nem is hangzik olyan bonyolultan, igaz?

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.