Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szuvenírek Görögországból

Shutterstock

Európában aligha lehet máshol olyan napsütötte nyaraláson részt venni, mint Görögországban. Természetesen, hogy egy darabot magunkkal vigyünk ebből a nyári napsütésből, szükségünk van egy megfelelő ajándéktárgyra Hellászból. Az otthon marad szeretteink minden bizonnyal boldogok lesznek, ha egy kis meglepetéssel térünk vissza a nyaralásról. 

Áttekintés

Görögország nem csak olyan történelmi városokkal vonzza a látogatókat, mint Athén vagy Thesszaloniki. Több ezer gyönyörű sziget található a Jón-tengerben és különösen az Égei-tengerben. Egyik szebb, mint a másik, így nem csoda, hogy Görögország Európa egyik legkeresettebb úticélja.

Top 10 ajándéktárgy Görögországból 

Most adunk néhány ajándéktippet azoknak, akiknek nincs jobb ötletük a hűtőmágnesnél. Például a délkelet-európai ország finomságai közül választani nagyon jó ötlet. Az aromás olajbogyótól a sajtkülönlegességeken át egy korty ouzo-ig vagy borig, a görög gasztronómia rengeteg különlegességet kínál. 

Görögország nemcsak az ízlelőbimbókat, hanem az elmét is képes kényeztetni. A művészet, a kultúra és a filozófia többezer éves nyomai még mindig megtalálhatók. Következésképpen számos kulturális és népies ajándéktárgy áll rendelkezésre, melyekkel a görög kultúra egy darabját megőrizhetjük az otthonunkban. 

1. Olíva(olaj) 

Az olajbogyó valószínűleg Görögország egyik leghíresebb és legkeresettebb kulináris terméke, ezért ajándéknak is tökéletes. A magyar konyhákban is népszerű alapanyag, főként az olívaolaj, ezért hasznos szuvenír is lehet. Így szinte olyan lesz az otthon elkészített étel, mintha Görögországban kóstolnánk. 

Bár Görögország nem tartozik Európa legnagyobb olajbogyó-termelőihez, a csonthéjas gyümölcs diadalmenete itt kezdődött. Később a Földközi-tenger egész területén elterjedt. Athéné istennőnek még egy olajfát is adtak szent szimbólumként. A termés mellett a faanyag is felhasználásra kerül ősidők óta. 

Olívaolaj Görögországból

Olívaolaj Görögországból Shutterstock

Ha egy hagyományos görög szuvenírt szeretnénk hazavinni, akkor nem tévedhetünk a pácolt olajbogyóval vagy egy üveg olívaolajjal. Az autentikus termelői piacon vagy akár egy városi szupermarketben vásárolt, napsütötte olajbogyó eszünkbe juttatja majd a nagyszerű emlékeket a főzés közben. 

2. Fetasajt 

Az olajbogyóhoz hasonlóan népszerű a görög feta sajt, amelyet hagyományosan juh- vagy kecsketejből készítenek. A fűszeres fehér sajt nélkülözhetetlenné vált a görög konyhában, de hazánkban is előszeretettel használják a salátákhoz. Az olajbogyóhoz hasonlóan a feta sajt története is az ókorig nyúlik vissza. A juhokat és kecskéket könnyebb volt tartani, mint a szarvasmarhákat a köves és zord hegyvidéken. Ennek eredményeként, a görögök bővelkedtek juh- és kecsketejben, amiből sajtot készítettek és gazdag sóoldatban tartósították. 

Finomságok a nyaralásról

Finomságok a nyaralásról Shutterstock

Egyébként, 2002 óta csak a Görögországból származó, juh- és/vagy kecsketejből sós lében érlelt fehér sajt nevezhető fetának az egész EU-ban. A hasonló hangzású névvel rendelkező termékek viszont gyakran tehéntejből készülnek. De ha a fetát közvetlenül görögországi nyaralásából hozzuk haza emlékbe, akkor nincs miért aggódni. Valójában ott csak az eredeti feta létezik.

3. Édességek 

Ilyen sok sós étel mellett igazán elfér egy kis édesség is, különösen, ha a gyerekekkel nyaralunk Görögországban. Ha szeretnénk hazavinni egy édes emléket, akkor sokféle ízletes finomság közül választhatunk.Választhatunk például egy üveg mézet, amelyet az ország vadon élő növényeinek virágporából termeltek a méhek és a Földközi-tenger napsütése édesített meg. 

Nem görög, hanem török találmány a lokum, amit Turkish Delight-nak is neveznek. Ez a keményítőből és cukorból készült ragacsos édesség Görögországban is meghonosodott az Oszmán Birodalom terjeszkedésével, és remek ajándék is lehet az igazán édesszájúaknak. 

Ajándékok édesszájúaknak

Ajándékok édesszájúaknak Shutterstock

Egy ugyanolyan finom édesség a halva, amely egyenesen Közép-Ázsiából került a Balkánra. A görög halvát gyakran durumból készítik, és helyi forrásból származó diófélékkel, pisztáciával vagy friss vaníliával egészítik ki. 

4. Bor

Nem találunk még egy italt, amely annyira befolyásolta volna az ókori világtörténelmet, mint a bor. Az ókori civilizációkban az emberek még a bor isteneit is imádták, mint például Dionüszoszt Görögországban vagy Bacchust Rómában. A bor mámorában, az emberek az istenek közelségét keresték. Ha utánozni szeretnénk az ókori helléneket, mindenképp vigyünk haza egy palack finom bort. 

Görögország vidéke ideális a szőlőtermesztéshez. Néhány ősi fajtának ideális a meszes, vulkanikus talaj, például a világhírű Agiorgitiko számára. Az olyan vörösborok, mint a Liatiko, a Limnio vagy a Vertzami, valamint néhány fehérbor, például az Assyrtiko, a Roditis vagy a Savatiano nem könnyítik meg a választást a nyaralók számára.

Hagyományos görög borok

Hagyományos görög borok Shutterstock

Számos borvidéken különleges borboltokba is betérhetünk, ahol szép ajándéktárgyakat kínálnak. Számos pincészetben a helyi fajtákat meg is lehet kóstolni, és ha úgy tetszik, közvetlenül vásárolni belőlük. Egyébként, a legmagasabb minőségi szintet "OPAP" -nak nevezik, amely a parafadugó piros sávjáról ismerhető fel. 

5. Ouzo

Ha inkább egy magasabb alkoholtartalmú itallal szeretnétek hazatérni a nyaralásból, akkor válasszuk a görögök nemzeti italát, az ouzo-t. A jellegzetes ánizs ízű szeszes italt főleg Leszboszon állítják elő, de Görögország szinte minden részén megtalálható.

A török rakival vagy a macedón tsipouro-val ellentétben az ouzo nem szőlőtörkölyből, hanem tiszta alkoholból készül. Az ánizzsal, édesköménnyel, korianderrel vagy masztixszal ízesített ouzo-t gyakran vízzel hígítják és előételként isszák Görögországban. Ez jellegzetes tejszerű zavarosságot eredményez a különleges italnak. 

Ouzo

Ouzo Shutterstock

Egy hasonló, de egy kicsivel szokatlanabb ajándék a Masticha. Ez a magas százalékú szeszes ital is ánizst, valamint masztixot is tartalmaz. Ez a pisztácia bokor gyantája, és többnyire Chios szigetéről származik. A masztix ízvilága, amely némi megszokást igényel, mindenütt jelen van Görögországban, például fagylaltban, pékárukban vagy kávé adalékanyagaként. 

6. Chiton

De elég a kulináris ajándéktárgyakból. A listánk következő eleme inkább egy ruhadarab, amit gyakran tunikának neveznek. Azonban a tipikus egyrészes alsószoknya görög változatát chitonnak hívják, míg a tunika valami olyasmi, mint amit a rómaiak hordtak. 

Különbséget teszünk a dór és az jón chiton között. Ez utóbbi zsákszerű, és a fej fölé húzódik. Nemesebb és a turisták körében is népszerűbb szuvenír a dór chiton. Ezt baloldalt összehajtogatják és lezárják, hogy a jobb karral szabadon lehessen dolgozni. A női változatban mindkét vállat eltakarják. 

Élénk színű nyári ruhák

Élénk színű nyári ruhák Shutterstock

A forró Görögországban a chiton elegáns és gyakorlatias megoldás volt a mindennapokra. A szuvenírként árusított vékony falú ruha a legtöbb évszakban nem alkalmas kinti feladatokra, viszont háziruhaként vagy hálóruhaként nagyon kényelmes. A chitonok számos görög ajándékboltban, valamint a legtöbb ruházati üzletben megtalálhatók. 

7. Bőrszandálok 

Természetesen egy ókori görög nemcsak chitont, hanem bőrszandált is viselt. Ez a kényelmes és szellős lábbeli több ezer éves, de még ma is szilárdan kötődik Athén, Pireusz vagy Thesszaloniki városképéhez. Tehát mi lehet megfelelőbb ajándék, mint egy pár eredeti bőr szandál, ami egy színes chitonnal kombinálva igazán jól mutat. 

A bőrfeldolgozás művészetének nagy hagyománya van Görögországban. Még ma is számos kis manufaktúra létezik, amelyek marhabőrt, báránybőrt vagy kecskebőrt dolgoznak fel, például szandálokká, de táskákat és öveket is készítenek belőlük. Ha ilyen kézzel készített egyedi darabokkal találkozunk, nem érdemes habozni! 

Érdekesség, hogy az ősi időkben a szandál az erotika szimbóluma volt. Aphrodité szandáljával bűvölte el a Faun Pánt, valamint Judit (zsidó özvegyasszony) is elvarázsolta Holofernes tábornokot szandálos lábával. Talán kérdéses, hogy egy pár görög bőr szandál mennyire tartós lábbeli. De az vitathatatlan, hogy szép és praktikus szuvenír.

Valódi bőrből készült szandálok

Valódi bőrből készült szandálok Shutterstock

8. Ortodox szentképek 

Kevésbé praktikusak, inkább spirituálisak az ortodox szentképek, amelyek mindenhol megvásárolhatók ajándéktárgyakként. A szentek és a bibliai jelenetek képi ábrázolása fontos szerepet játszik a görög ortodox egyházban. Ez Görögország fő vallása, a lakosság mintegy 96 százaléka vallja magát görögkeleti vallásúnak. 

A görög ortodox egyház a Római Birodalom görög részének első keresztény közösségeiig nyúlik vissza. Bizáncból terjedt el ez a hit az egész Balkánon és Kelet-Európában, és ma a második legnagyobb keresztény közösséget alkotja a római katolikus felekezetek után. Hazánkban is számos hívő tartozik ehhez az egyházhoz.

Szentképek Görögországból

Szentképek Görögországból Shutterstock

Az ortodox egyház számtalan szenttel büszkélkedik, akikről szentképek is készültek. Főként külföldről érkező ortodox vallásúak vásárolják meg ezeket, például Bulgáriából vagy Romániából. De vallási hovatartozástól függetlenül érdekes ajándék lehet. 

9. Antik kerámiák 

Aki Görögországban tartózkodik biztosan ellátogat legalább egy ásatási helyszínre, ahol több ezer éves régészeti leleteket tekinthet meg. Ezeket az eredeti műtárgyakat természetesen nem vihetjük haza. Viszont a régi vázák vagy mellszobrok másolatai a legkelendőbb görög ajándéktárgyak közé tartoznak. 

Az ókori görög fazekasokat kézművesség igazi mestereinek tartották. Vázákat és amforákat készítettek és festettek rájuk sokszor valós eseményeket, így létrehozva saját történelmük örökségét, amelyből a történészek és régészek ma is merítik tudásukat. Sok minden, amit ma az ókorról tudunk, a görög vázák figuráinak köszönhető. 

Görög kerámia emléktárgyként

Görög kerámia emléktárgyként Shutterstock

Ha valamilyen régiséggel szeretnénk hazatérni, a piacokon rengeteg lehetőséget találunk vázák vagy szobrok utánzatának megvásárlására. Az, hogy valóban szeretnénk-e, hogy Szókratész mellszobra díszelegjen a dolgozószobában, minden bizonnyal ízlés kérdése. Mindenesetre ezek az ajándéktárgyak egy bizonyos történelmi hangulatot sugároznak. 

10. Szerencsehozó kabalák 

Mint sok máshol a világon, Görögországban is szerepe van a babonának. Minden sarkon medálokat, láncokat vagy karkötőket árulnak, amelyekhez különböző hiedelmek fűződnek, vagy mágikus védőhatást tulajdonítanak nekik. De nem feltétlenül kell hinni bennük ahhoz, hogy egy ilyen szuvenírt szépnek találjunk. 

Nagyon népszerű ebben a kategóriában a "Mati", vagyis a vigyázó kék szem. Állítólag véd a gonosz szemtől, azoktól a káros sugaraktól, amelyek rossz szerencsét hoznak másoknak. Már az ókori görögök is ezeket a szemeket festették hadihajóikra. Az üvegből készült kék szemek medálként, fülbevalóként vagy díszítőelemként kaphatók. Akár a bejárati ajtóra vagy az autó visszapillantó tükrére is akaszthatjuk.

Egy másik gyakorta felbukkanó szerencsehozó a Komboloi. Ez egy gyöngyös lánc, ami a mondás szerint megvéd a betegségektől és a természeti katasztrófáktól. Ez azonban állítólag csak akkor működik, ha a felfűzött gyöngyök száma páratlan.

Hagyományos szerencsehozó Görögországból

Hagyományos szerencsehozó Görögországból Shutterstock

Görögország az örök kedvenc

Ez is érdekelhet:

Görögország az örök kedvenc

Törvények és szabályok – mi nem megengedett? 

Görögország az Európai Unió tagja, ezért a Magyarországról való ki – és beutazásnál nem kell sok előírást betartanunk. Viszont van egy-két kivétel, ahol több mindenre szükséges figyelni. Természetesen ebben a cikkben nem adunk részletes jogi tanácsokat ebben a témában. 

Kultúrkincsek 

A legtöbb országhoz hasonlóan az úgynevezett nemzeti kincsek exportja Görögországból sem engedélyezett. Régészeti leleteket és régiségeket nem szabad kivinni az országból. Szabálysértés esetén a határon vagy a repülőtéren súlyos büntetésekre számíthatunk. 

Kavicsok a strandról 

Olaszországhoz vagy Nagy-Britanniához hasonlóan Görögország is védi strandjait a kavicsok "elszállításának" tilalmával. A kicsi, kerek ajándéktárgyak gyorsan és ingyen beszerezhetőek. Viszont a hiányuk károsítja a strandokat, mivel természetes védelmet nyújtanak. Ha kavicsokat hozunk el egy görög strandról, akár 1000 eurós bírságra is számíthatunk. 

Vámszabályok és értékkorlátozások

Szinte minden áru és fogyasztási cikk, beleértve az élelmiszereket, szandálokat és a szerencsehozókat vámmentes az Európai Unión belül, és nem vonatkozik rájuk semmilyen értékhatár. Nagyvonalú szabályok vonatkoznak az alkoholra, a dohányra vagy a kávéra is. Például akár tíz liter szeszes itallal a bőröndünkben is utazhatunk. Ennek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy mindenkinek hazahozzunk egy üveg ouzo-t.

2023.05.04. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.