Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Horvátország híres nemzeti parkjai

Horvátország összesen nyolc nemzeti parkkal és további tizenegy natúrparkkal büszkélkedhet. A következőkben bemutatjuk a mi kedvenceinket, ahol minden adott egy tökéletes természetközeli nyaraláshoz. Legyen szó egy laza tempójú, kellemes sétáról, vagy akár nagyobb kihívást jelentő hegymászásról és túrakerékpározásról – itt mindenki rátalál a számára ideális nemzeti parkra!

1. Mljet Nemzeti Park2. Učka Natúrpark3. Paklenica Nemzeti Park4. Krka Nemzeti Park5. Kornati Nemzeti Park6. Brijuni Nemzeti Park7. Észak-Velebit Nemzeti Park8. Risnjak Nemzeti Park9. Plitvicei-tavak Nemzeti Park

Áttekintés

Csaknem 4465 négyzetkilométernyi természetvédelmi területnek ad otthont hazánk délnyugati szomszédja, Horvátország. Ezek közé tartozik nyolc nemzeti park, valamint tizenegy natúrpark. Az alapvető különbség a kettő között, hogy az előbbi emberi beavatkozás nélkül, szabadon fejlődhet, míg az utóbbit megművelik és turisztikai infrastruktúrát létesítenek rajta.

Bármelyik helyszínre is esik a választásotok, biztosan idilli tájban gyönyörködhettek majd: magas hegyek, mély völgyek, sűrű erdők és végtelen mezők ölelésében válhattok eggyé a természettel! Persze úti céltól függően más különlegességeket is felfedezhettek; például rejtett, sziklás barlangokat, csobogó vízeséseket és szigeteket, amelyek csak vízi úton érhetők el. Következzen kilenc olyan varázslatos horvát helyszín, ami nem hiába nyerte el a természet szerelmeseinek tetszését!

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

 

1. Mljet Nemzeti Park

A dél-dalmáciai Mljet Nemzeti Park kétségtelenül megérdemli az első helyezést! Mljet szigetén terül el ez a sokoldalú, 53 négyzetkilométeres természeti paradicsom. A sziget északnyugati részén található park mindössze 37 kilométer hosszú, és két-három kilométer széles: egy apró, de annál értékesebb ékszerdoboz. A buja zöldterületeken kívül édesvizű tavakat is magába foglal, amelyek színes növény-és állatvilággal rendelkeznek. Jól látható, hogy már a 20. század elején sokat tettek az itteni élővilág egészségéért, bár csak az 1960-as években nyilvánították hivatalos nemzeti parkká. A legfőbb célkitűzésük az, hogy megvédjék az Adriai-tenger egyedülálló ökoszisztémáját az emberi pusztítástól, megőrizve a természetes oázist.

Zavartalan természet Mljet szigetén

Zavartalan természet Mljet szigetén

A Mljet Nemzeti Park népszerűsége részben annak köszönhető, hogy 90%-ban erdő borítja, többnyire fenyőfákkal. A többi attrakciók közé tartoznak a sós tavak és sziklaüregek, melyek közül a legendák és mítoszok övezte Odüsszeusz-barlang a legkülönlegesebb. Néhány növény, például egy bizonyos búzavirág kizárólag ebben a parkban őshonos. Az állatvilág is rengeteg gyöngyszemmel ékesíti ezt a természetvédelmi területet. Ritka fajokat figyelhettek meg földön, vízen és levegőben. Akit az aktív pihenés, és a friss levegőn való mozgás tölt fel igazán, annak hosszabb túrákra is érdemes itt elindulnia. Sőt, még búvárkodhat is a park tiszta vizeiben! A Mljet Nemzeti Parkot két órán belül elérhetitek Dubrovnikból komppal, vagy charterhajóval Korculából, Hvarból és Splitből.

Horvátország - mindig jó választás!

Ez is érdekelhet:

Horvátország - mindig jó választás!

 

2. Učka Natúrpark

Az Učka Natúrpark 160 km2-nyi változatos területtel nyűgözi le a látogatóit. Magába foglalja az Učka-hegység csúcsát és a Ćićarija karsztvidék egyes részeit, melyek fenséges látványa szinte mindenkit kirándulásra buzdít. Mondani sem kell, hogy a hegymászók jutalma lélegzetelállító panoráma lesz. Szerencsére jól kitáblázott túraútvonalak haladnak végig az egész natúrparkon, vízesések, csobogó források és lenyűgöző szurdokok mellett. A tanösvények nemcsak szépek, hanem informatívak is. Sokat elárulnak Horvátország ökoszisztémájáról, és a kilátópontokon kívül pihenőhelyekkel is rendelkeznek.

A park két legmagasabb megmászható hegycsúcsa az 1404 méteres Vojak és az 1272 méteres Veli Planik. Az előbbi a Kvarner-öbölre nyíló különleges kilátásával és romantikus atmoszférájával nyűgözi le a legtöbb kirándulót. Egy kis szerencsével, napos időben akár még Olaszország határáig is elláthattok a távolban! A páratlan panoráma a hegy tetején magasodó kőtoronyból figyelhető meg. Ha nem rettentek meg a kihívásoktól, megmászhatjátok a Vela Draga szurdok több, mint 60 kijelölt útvonalának egyikét! A fáradt vándorok a hegyi falvakban pihenhetnek meg, megtapasztalva a helyiek kedves vendégszeretetét.

Az Učka Nemzeti Park szimbóluma

Az Učka Nemzeti Park szimbóluma

3. Paklenica Nemzeti Park

A „Paklenica“ nem mást jelent, mint “kis pokol”. Csakhogy, ez a nemzeti park egyáltalán nem mondható kicsinek a 96 négyzetkilométernyi területével. Az igazat megvallva, a pokol név sem igazán nyer értelmet az álomszerű táj láttán. Valószínű, hogy az elnevezést a hatalmas karsztképződmények ihlették, amelyek eleinte félelmetesnek tűnhetnek, de nem a sportolni vágyók számára! A Velebit-hegyláncon található nemzeti parkban nagyobb teljesítménytúrákra is lehetőség kínálkozik. Ki merné megmászni a Vaganski Vrh-t, amely az 1757 méteres magasságával szinte olyan, mintha a világ teteje lenne? A vállalkozó kedvű nyaralók a túra végén természetesen elégedettek lesznek az eléjük táruló látvánnyal, hiszen Horvátország egyik legszebb hegymászó paradicsomában járnak!

Horvátország legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Horvátország legszebb strandjai

 

A túrázók általában kedvükre, önállóan fedezhetik fel a területet, mivel mintegy 150 kilométernyi kiépített túraútvonal szeli át a parkot. Útközben barnamedvékkel, hiúzokkal, zergékkel, kígyászölyvekkel és fakó keselyűkkel találkozhatnak. Olyan izgalmas természeti képződményeket is felfedezhetnek, mint például a misztikus Manita peć cseppkőbarlang. Ami pedig a hegymászást illeti, 400 gyönyörű útvonal közül választhatnak. A nemzeti park egyébként az 1940-es években nyílt, és 45 percnyi autóútra található Zadar városától.

A Velebit-hegylánc

A Velebit-hegylánc

4. Krka Nemzeti Park

Ha igazán szép vízeséseket szeretnétek látni, irány a Krk sziget! A Krka Nemzeti Park jelenleg 110 négyzetkilométeren terül el, ami az 1955-ös megalapításakor ennek még csak a töredéke volt. A lakók már akkor is tisztában voltak a terület értékével még mielőtt létre hozták volna a nemzeti parkot, és azt is sejtették, hogy ez idővel egyre nagyobb kincs lesz. Ezt a filmgyártók is észrevették, így egészen jelentős nemzetközi figyelem irányul a horvát nemzeti parkra, ami ismertebb westernfilmek forgatási helyszínéül szolgált. A helyszín fő attrakciói közé tartoznak a vízesések, amiket egy kirándulás vagy biciklitúra során megcsodálhattok. A 60 méteres Manojlovac-vízesés a legmagasabb közülük, megközelítőleg 800 méter szélességgel.

Vízesések a Krka Nemzeti Parkban (Horvátország)

Ez is érdekelhet:

Vízesések a Krka Nemzeti Parkban (Horvátország)

 

A nemzeti park 15. századi Ferences-rendi kolostorának látogatásakor is a víz marad a főszerepben, ugyanis csónakkal juthatunk el a Visovac szigetén található egyházi épülethez. Odabent többek között múltbéli miseruhákat és régészeti kiállítási tárgyakat csodálhatunk meg. A Krka Nemzeti Parkban, amely az azonos nevű folyó nagy részét magába foglalja, a további látnivalók közé tartoznak a római korból származó romok és történelmi malmok. Az észak-dalmáciai park csupán 15 perc sétára van Šibeniktől és egy órányi autóútra Splitből. Miért is ne kombinálhatnátok a pihentető tengerparti nyaralást egy kirándulással Horvátország egyik legszebb édenkertjébe?

Álomszerű vízesés Krk szigetén

Álomszerű vízesés Krk szigetén

5. Kornati Nemzeti Park

Nem kevesebb, mint 220 km2-en terül el az aktív nyaralók és természetimádók méltán kedvelt paradicsoma, a délnyugat-horvátországi Kornati Nemzeti Park. Itt ugyancsak a víz áll a középpontban, ami már az ideutazásnál is bebizonyosodik. A helyszín különlegessége abban rejlik, hogy 89 szigetből áll. A főszigetre például Zadarból hajóval lehet eljutni. Ha szeretnétek, akkor azonnal felfedezőútra indulhattok a sziklák és meredek partok mentén, amelyek a nagyrészt lakatlan szigeteket országszerte híressé tették. Ezek a természet lenyűgöző alkotásai, amelyek az elszigeteltség érzetét keltik. Egy nyaralás aligha lehetne nyugodtabb, távol Horvátország városainak és legnépszerűbb strandjainak nyüzsgésétől!

Horvátország homokos strandjai

Ez is érdekelhet:

Horvátország homokos strandjai

 

A Kornati Nemzeti Park nagyobb szigetein van egy ösvényhálózat, amely számos kilátóhoz elvezet. Megállhattok élvezni a természetet és a történelmi látványosságokat, például a hatodik századi Tureta katonai erőd maradványait, amely magasan fekszik Kornat szigetén. A parkban rendkívül fontos, hogy kövessétek a túraútvonalakat, mivel a szigetek jelentős része magánszemélyek tulajdonában van. Horvátország víz alatti növény- és állatvilágát közelről is megismerhetitek: sznorkelezni önállóan is lehet, de búvárkodni csak vezetett túra részeként, a kijelölt zónákban!

A Kornati-szigetcsoport felülnézetből

A Kornati-szigetcsoport felülnézetből

6. Brijuni Nemzeti Park

A listánk soron következő helyszíne annak ellenére, hogy nem túl nagy kiterjedésű, mégis feltétlenül megér egy látogatást! Valójában ismét egy szigetcsoportról van szó, az Isztriai-félsziget partjai mentén. A Brijuni Nemzeti Park 36 négyzetkilométer, és az 1980-as években nyilvánították azzá. A 14 kis sziget közül csak egy, a nagy Veli Brijun áll nyitva a nyilvánosság előtt, azonban így is egy rendkívül tartalmas napot lehet itt eltölteni. Csak ezen a szigeten annyi a tenni- és látnivaló, hogy néhány órát mindenképpen érdemes a park felfedezésének szentelni.

A kultúra kedvelői egy bizánci erőd romjait, az állatbarátok pedig több mint 200 dinoszaurusz lábnyomát csodálhatják meg a híres szafari parkban. Érdekesség a park hátterét illetően, hogy a megalapítása az egykor a szigeten élő, Tito jugoszláv államfőhöz kötődik, aki egzotikus állatokat kapott ajándékba a nemzetközi vendégeitől. A Brijuni Nemzeti Parkot az észak-dalmáciai Isztriából egy 20 perces hajóúttal érhetitek el, ahol egy igazán különleges és gyönyörű világ tárulkozik ki!

A Brijuni Nemzeti Park madártávlatból

A Brijuni Nemzeti Park madártávlatból

Észak-Velebit Nemzeti Park

A hetedik helyezést a 109 négyzetkilométeres Észak-Velebit Nemzeti Parknak ítéljük, amely mindössze egyórás autóútra található Otočacból, a Kvarner-öböl közelében, Horvátország északnyugati részén. Az 1999-ben nemzeti parkká nyilvánított természeti gyöngyszem igazából a hatalmas területű Velebit Natúrpark egy részét képezi. Rengeteg gyógynövény és ritka virágféle gazdagítja a térség flóráját. Ha a helyi állatvilágra is kíváncsiak vagytok, egy kis szerencsével és türelemmel előbb-utóbb találkozhattok hiúzzal, sőt, akár medvével is.

A Kvarner-öböl kincsei: Rab, Krk és Cres

Ez is érdekelhet:

A Kvarner-öböl kincsei: Rab, Krk és Cres

 

Azonban itt a túrázók érezhetik magukat a legjobban! A táj arculatát leginkább a Velebit-hegylánc ormai határozzák meg. A kirándulók legnépszerűbb kiindulópontja a Zavižan hegycsúcson található kunyhó, ahol Horvátország legrégebbi meteorológiai állomása is áll. Innen mindössze negyedóra séta választ el Titeket a botanikus kerttől, és a kilátópontok sincsenek messze! Ugyanakkor a mélyben is sok érdekes látnivaló várja a felfedezőket: a barlangok egészen 1392 méter mélységig is elérnek. Ezt a rekordot a Lukács-barlang állította fel, amelyet csak 1992-ben fedeztek fel, de azonnal átvette Délkelet-Európa legmélyebb barlangjának címét. A népszerű látnivalók közé tartozik még a Cerovaci-barlangrendszer, az ország legnagyobb ilyen jellegű komplexuma, amely a park déli részén található. A barlangtúrához ne felejtsetek meleg ruházatot viselni!

Az Észak-Velebit egyik barátságos lakója

Az Észak-Velebit egyik barátságos lakója

8. Risnjak Nemzeti Park

A Risnjak Nemzeti Park is nagyszerű időtöltést kínál a természetben, különösen, ha a közelben, például Fiumében nyaraltok. Nagyjából 64 négyzetkilométeren terül el, és 1953-ban az ország elismert nemzeti parkjává vált. Gazdag állatvilágának köszönheti a népszerűségét – nagy számban élnek itt medvék, farkasok és hiúzok, de rengeteg madár, hüllő és pillangó is megtalálható. Aki türelmes, biztosan elcsípheti a vadon néhány lakóját!

A horvát konyha és a vakáció: nyerő párosítás!

Ez is érdekelhet:

A horvát konyha és a vakáció: nyerő párosítás!

 

Érdemes megnézni a Kupa folyó forrását, a tavat vagy a Risnjak csúcsot. Ez utóbbi a Balkán-hegység és az Alpok közötti természetes összekötő kapocs, több mint 1500 méter magas, és inkább az ambiciózus aktív nyaralók célpontja. Jó időben ellátni egészen Szlovéniáig a hegy tetejéről , de a Kvarner-öböl mindig megcsodálható. A hegyi kerékpárosok is találnak megfelelő útvonalakat. A Risnjak Nemzeti Park kevesebb mint egy órányi autóútra van Fiumétől, és 20 percre Delnice városától.

A Kupa-folyó forrásvidéke

A Kupa-folyó forrásvidéke

9. Plitvicei-tavak Nemzeti Park

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park talán többeknek ismerősen cseng, mivel ez Európa egyik legkiemelkedőbb természeti látványossága! A lenyűgöző méretű, pontosabban 297 km2-es park az UNESCO Világörökség része már 1970 óta. Kétségtelenül ez Horvátország leglátogatottabb parkja, de az óriási kiterjedésének köszönhetően szinte sosem zsúfolt. 16 tó alkotja a zöld édenkert magját, amelyeket patakok, folyók és zubogó vízesések kötnek össze. A legnagyobb zuhatag, vagyis a Veliki Slap 78 méter magasból zúdul le a mélybe.

Kirándulás a Plitvicei-tavakhoz

Ez is érdekelhet:

Kirándulás a Plitvicei-tavakhoz

 

Gyönyörködjetek a több, mint 1500 növényfélével tarkított természetben, és a rengeteg ritka madár által uralt gazdag állatvilágban! Itt bizony valóra válhat az ornitológusok álma! Az aktív kikapcsolódást kedvelők akár raftingolhatnak is a nemzeti park folyóin, a klasszikus tevékenységek, például a túrázás és a gyaloglás mellett. Egy laza hajókirándulás pedig tökéletes lezárása lehet az itt eltöltött napnak!

Valószerűtlenül kék Plitvicei-tó

Valószerűtlenül kék Plitvicei-tó

2024.04.23. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.