Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Srí Lanka – a paradicsomi sziget

Shutterstock

Üdvözlünk Srí Lankán, az Indiai-óceán egyik álomszép szigetén. Legyen szó esőerdőről, sziklás vidékről vagy homokos tengerpartról: a táj éppen olyan sokoldalú, mint a programlehetőségek. A szigetállam különösen ideális egy pihentető nyaraláshoz, ahol a kellemes napfürdőzés egyértelműen az első helyen szerepel. 

ÁttekintésLátnivalókStrandokNemzeti parkokUtazási infók

Áttekintés 

A szemet gyönyörködtető Srí Lanka többek között a lenyűgöző nemzeti parkjaival varázsolja el a látogatókat, ahol egzotikus állatfajokat figyelhetünk meg a természetes élőhelyükön. Ameddig a szem ellát, színes korallszirtekkel körülvett, kristálytiszta vizű strandokat pillanthatunk meg. A természeti csodák mellett, számos vallási nevezetességhez is elzarándokolhatunk, amelyek többnyire a buddhista egyházat képviselik. Ha Srí Lankára sodor az élet, nem érdemes a templomok és a Buddha-szobrok meglátogatása nélkül távozni. Persze az esőerdő és a tenger adta kikapcsolódás sem hiányozhat a nyaralásból. A több, mint tíz órás repülőút szerencsére kifizetődik. Srí Lanka egy másik világba vezeti az embert, amiben a pihenés kulcsfontosságú szerepet tölt be. A lakosok nyugodt életszemlélete és barátságossága mindenhol megnyilvánul – és nemcsak a zarándokhelyeken, mint például az Ádám-csúcson vagy a Sri Maha Bodhi-nál. 

Ha ezek a nevek ismeretlenül hangzanak, akkor nagy meglepetés érhet minket a helyszínen. Életnagyságban és pompás színekben látni ezeket a lenyűgöző természeti értékeket nem mindennapi élmény. A klasszikus tengerparti nyaralók számára viszont érdekesek lesznek a homokos strandok is, amelyek rendkívül változatosak. Akár aktív pihenésre, családi kirándulásra vagy bulizásra vágyunk, Srí Lankán minden kívánság teljesül. 

Üdvözlet Srí Lankáról

Üdvözlet Srí Lankáról Shutterstock

Látnivalók 

Srí Lanka számos kiváló kirándulóhellyel rendelkezik. Ezek az ország egész területén elszórtan találhatók, és így ideális megállóhelyeket jelentenek egy izgalmas körúton. Ha csak néhány napot töltünk Srí Lankán, egy-két látványosságot feltétlenül érdemes felírni a tennivalók listájára.  Még akkor is, ha nagy a kísértés, hogy naphosszat csak a tengerparton lazítsunk!

Sri Maha Bodhi

Srí Lanka legfőbb természeti műemléke a Sri Maha Bodhi. A „Megvilágosodás Fájának“ is nevezett, talapzaton álló fügefát pompázatos aranyrács veszi körbe. Nem hiába bír nagy jelentőséggel: sok évszázaddal ezelőtt Gautama Sziddhárta (Buddha) a fügefa alatt ülve világosodott meg. Ezáltal a Sri Maha Bodhi-t Ázsia legszentebb fájaként tisztelik, nyaralóként pedig jól tesszük, ha eljövünk ide. 

A Megvilágosodás Fája

A Megvilágosodás Fája Shutterstock

Ádám-csúcs

Az Ádám-csúcs is egy szent zarándokhely. Pontosabban egy hegy, melynek tetején egy buddhisták, hinduk, valamint muszlimok és keresztények által is látogatott kolostor áll. Az út különösen alkonyatkor magával ragadó, ugyanis az esti szürkületben szépen megvilágítják. A 4500 lépcsőfokot megmászni egészen nagy kihívás, de biztosan sikerül megküzdeni vele. Szerintünk mindenképpen megéri, hiszen nemcsak egy gyönyörű zarándokút bejárásával leszünk gazdagabbak, hanem madártávlatból is láthatjuk Srí Lankát. 

Anuradhapura

Srí Lanka első királyi városa az Anuradhapura nevet viseli, mely az ország északi részén mesterségesen kialakított víztározók között helyezkedik el.  Mindenekelőtt két látványosság megtekintésére hívnánk fel a figyelmet: a Thuparama Dagoba és a Ruwanweliseya Dagoba a különleges város fénypontjai. A Thuparama mintegy húsz méter magas, és a legenda szerint Buddha jobb állkapocscsonját őrzi. 

A Ruwanweliseya már első pillantásra lenyűgöző látványt nyújt a hófehér színével és a 110 méteres magasságával. A Kr. e. II. századból származó impozáns Dagoba a szubkontinens legnagyobb buddhista épülete. 

Anuradhapura királyi városa

Anuradhapura királyi városa Shutterstock

Elefánt-árvaház 

Főként a gyerekeknek nyújthatunk életre szóló élményt a Kandy és Kegalla közelében található elefánt-árvaház meglátogatásával. Itt olyan kiselefántok élnek, akiket az anyaállat elutasított, ezért a helyiek szeretetteljes otthont biztosítanak számukra. A békés, még nem kifejlett vastagbőrű emlősök biztosan nem csak a gyerekekből váltják majd ki a felkiáltást: „Ó, milyen aranyos!“.

Colombo

Bár ritkán említik egy lapon Srí Lanka keresett látnivalóival, és sok turista még „unalmasnak“ is nevezi – mi úgy gondoljuk, hogy a fővárosban, Colombóban sokkal több érdekesség rejlik, mint ahogyan a repülőtérre való megérkezéskor tűnhet. Nem feltétlenül a történelmi épületei miatt, mint például a Régi Parlament, de a városnak megvan a maga varázsa. A különleges atmoszféra a lakosság mentalitásának köszönhető. Vendégszeretet és pozitív életszemlélet fogadja az idelátogatókat abban a nagyvárosban, amelynek legmagasabb épületei, vagyis a World Trade Center tornyai 1996 óta törnek az ég felé. Ezek jelentősen meghatározzák Colombo látképét, amely változatos, de első pillantásra talán szokatlan egyvelegét kínálja a modern felhőkarcolóknak és a hagyományos házaknak. 

Hindu és buddhista templomokat is bőven találunk Colombóban. Érdemes bejárni Bambalapitiya és Kollupitiya kerületeit is. Itt hagyományos kávézók és helyi ételeket kínáló éttermek várják a megfáradt turistákat, valamint a bevásárlóközpontokban is elüthetjük az időt. Colombo ideális helyszín egy bevásárló körúthoz!

Rövid látogatás Colombóban

Rövid látogatás Colombóban Shutterstock

Trincomalee

A portugálok által 1624-ben épített Fort Frederick erőd a keleti parti Trincomalee-ban található. Egy másik látnivaló az impozáns Tirukoneswaram Templom, amelyet Siva hindu isten tiszteletére építettek.

Sigiriya

Ez a híres sziklaépítmény az ország egyik legtöbbet látogatott úticélja. Az egyedülálló kulturális műemléket az UNESCO a kulturális Világörökség részévé nyilvánította. Az úgynevezett Oroszlánszikla északi emelkedőjén az Oroszlánkapu misztikus maradványai mellett haladunk el. Ma már csak hatalmas mancsok maradtak az egykori állatból, aminek száján keresztül a látogatók hosszú idővel ezelőtt feljutottak a fennsíkra.

Galle

Srí Lanka legdélebbi pontján találjuk meg Gallét, melynek óvárosa egy félszigeten fekszik. Ha a város felfedezésére adjuk a fejünket, akkor éppen egy hollandok által épített erődben fogunk sétálgatni. Bolyongjunk a szűk kis sikátorokban, és mindenképp csodáljuk meg a világítótornyot. Az erőd falain kívül egy kis strand várja a lehűlni és felfrissülni vágyó kalandorokat. 

Jaffna

Jaffna, a sziget északi tartományának fővárosa. Maga a félsziget is ezt a nevet viseli. Megéri ellátogatni a Központi Könyvtárba, továbbá a Nallur-Kandaswamy Templomba is. Jaffnától délre van egy lagúna, amiben rengeteg hínárt és mangrovét találunk. A helyi madárvilágot a flamingók képviselik. 

Nemzeti parkok Srí Lankán

Mivel az ország Dél-India alatt, közel az Egyenlítőhöz helyezkedik el, hihetetlenül változatos táj alakult ki. Így lehetőség nyílt számos nemzeti park megalapítására, amelyek szinte érintetlen esőerdők és lápok területén találhatóak. Srí Lanka hosszú múltra tekinthet vissza, ami a természetvédelmi területek létrehozását és fenntartását illeti. Már a Kr.e. III. évszázadban is láthatunk erre példát, ugyanis az akkor uralkodó király alapította az első természetvédelmi területet. Napjainkban a legtöbb nemzeti parkot csak sofőr vezette terepjáróval fedezhetjük fel, de találunk olyat is, ahol gyalogosan is közlekedhetünk. 

Yala Nationalpark

A Yala Nemzeti Park a sokszínű állatvilágának köszönhetően vált a turisták kedvencévé. A rajongás teljesen érthető, hiszen a vízlyukak, sziklák és dűnék között majmok, leopárdok és elefántok tanyáznak. A nagy népszerűsége miatt sok más nyaralóval is találkozhatunk. 

Kalandozás a Yala Nemzeti Parkban

Kalandozás a Yala Nemzeti Parkban Shutterstock

Sinharaja Forest Reserve

A Sinharaja Forest Reserve (avagy erdőrezervátum) is tudja, hogyan kell lenyűgözni a turistákat. Nagyon fontos szerepet játszik, ugyanis ez az utolsó védett terület, ahol érintetlen esőerdő található. Így aligha meglepő, hogy a csak gyalog látogatható nemzeti park 1989 óta az UNESCO Világörökség része. 

Somawathiya Nemzeti Park 

A vízben gazdag Somawathiya Nemzeti Parkban leginkább elefántokat és leopárdokat vehetünk szemügyre egészen közelről, de vízi bivalyok és madarak is gyakran felbukkannak. 

Strandok 

Természetesen sokan a strandok miatt választják Srí Lankát. Itt örömmel fogadják a szörfösöket, családokat és bárkit, akinek lételeme a tenger. 

Beruwala és Bentota

Ezek éppenséggel családbarát strandok, amelyek paradicsomi hangulatot keltenek a kókuszpálmákkal és a tengeri zátonnyal. A sekély víz miatt kedvelik a kisgyermekes családok Beruwala és Bentota strandjait. A  teknősökkel és színes halakkal való találkozás lehetősége szintén vonzó a búvárok számára.

Beruwala és Bentota

Beruwala és Bentota Shutterstock

Mirissa

Főként a romantikus lelkeknek ajánljuk Mirissa Strandját, ami kevésbé népszerű az egyszerű nyaralásra vágyók körében. A szerelmesek nem is kívánhatnának többet, mint az ibolyalila naplementében andalogni a nászúton. Ezenkívül bálnalesre is lehetőség van, ha kompjáratot foglalunk. 

Hikkaduwa

Életetek legjobb buliján szeretnétek részt venni Srí Lankán? Talán ez nem annyira szokványos kívánság, de Hikkaduwa Strandján ez sem lehetetlen. A koktélbárok és klubok különösen a főszezonban várják a szórakozni vágyókat. Ráadásul itt egy zátony is van, ami a kevésbé táncoslábú nyaralókat búvárkodásra csábítja. 

Arugam-öböl

Ez a partszakasz egyike Srí Lanka számos olyan strandjának, amely tökéletes kiindulópont a szörfösöknek. A látogatás során azonban szem előtt kell tartani, hogy az öböl a jellemzően muszlim vallású keleti parton található. Ezért a nőknek magától értetődően hosszú ruhát kell viselniük.  

Kalkudah és Kuchchaveli

A Kalkudah-öböl Pasikudah-tól délre található, és a korallzátonyok és hajóroncsok miatt gyakran látogatják a búvárok. Az öböl mögött kókuszpálmákat termesztenek. Kuchchaveli strandja is leírhatatlanul szép, ahol az üdülőhely házai sűrű dzsungel növényzet mögött rejtőznek.

Pihentető percek a Kalkudah Beach-en

Pihentető percek a Kalkudah Beach-en Shutterstock

Utazási információk

Elragadott titeket az Indiai-óceán mesés hangulata és már legszívesebben csomagolnátok is a Srí Lanka-i nyaralásra? Akkor csak néhány előkészület választ el benneteket az álomutazástól!

Időjárás

Srí Lankán többnyire meleg van. Azonban elkerülhetjük a hőséget, ha a főszezonban érkezünk - ez decembertől márciusig tart, legalábbis ami a nyugati és a déli területeket illeti. Itt csodálatos nyári vakációban lehet részünk a magyar tél kellős közepén. A legkellemesebb időjárásra februárban és márciusban számíthatunk, ilyenkor nem kell a nagy hőségtől szenvedni. Ennek ellenére elég meleg van az úszáshoz és búvárkodáshoz az Indiai-óceánban. Ha a kevésbé népszerű északi és keleti területekre vagyunk kíváncsiak, akkor a legjobb, ha márciustól novemberig utazunk oda. 

Azonban januárban erősen esős időszakok is előfordulhatnak. Szerencsére ezek nem tartanak túl sokáig. Ez idő alatt érdemes inkább meglátogatni a látványosságokat és a bevásárlóközpontokat, mielőtt a következő napsütéses napon visszatérnénk a strandra.

Dokumentumok & Pénznem

A beutazáshoz szükséges az útlevél és vízum. Utóbbit vagy előzetesen, vagy – a spontán utazók esetén - közvetlenül a repülőtéren válthatjuk ki. Az ára ebben az esetben valamivel magasabb. Csak a legfeljebb két napig érvényes vízum ingyenes, valamint a tizenkét évnél fiatalabb gyerekeké.

Tehát érdemes még időben vízumot igényelni, hogy egy kisebb összeget megtakarítsunk. Fontos, hogy előre kell pénzt, azaz Srí Lanka-i rúpiát váltanunk, mert csak a szállodákban és az üzletekben lehet euróval vagy amerikai dollárral fizetni. 

Biztonság

A biztonsági szempontokat különösen a strandok kiválasztásánál kell figyelembe venni. Vannak olyan tengerpartok, amiket inkább kerüljünk el – az Indiai-óceán erős áramlatai, amelyek hirtelen változhatnak, nem mindig azonnal felismerhetőek. De semmi pánik; nem kell megijedni a régóta várt tengerparti nyaralástól, ha turisztikailag népszerű, felügyelt és speciálisan kitáblázott strandokra látogatunk. 

Valójában nincsenek különösen veszélyes területei Srí Lankának. Talán csak az ország északi és keleti részén kell egy kicsit óvatosabbnak lenni, amikor a tamil régiókban járunk. Sok helyi lakos szerint ezek a területek nem a legbiztonságosabbak. Főként a nők csak nagyobb csoportokban tartózkodjanak itt. Általános szabály, hogy kétség esetén kövessük a helyi hatóságok utasításait, és tájékozódjunk a médiában megjelenő aktuális biztonsági előírásokról. 

Nyelv & Kommunikáció

Egészen 1957-ig probléma nélkül lehetett angolul beszélgetni a lakossággal, ugyanis ez volt az államnyelv. Jó hír, hogy a mai napig érzékelhető az angol befolyás, amely Ceylon (ez Srí Lanka korábbi neve) egykor brit gyarmati mivoltának köszönhető. Így a legtöbb helytáblát ezen a nyelven is el tudjuk olvasni. A helyiek többsége még mindig elég jó angol nyelvtudással rendelkezik, így bátran kommunikálhatunk velük. Különösen a szállodákban és turisztikai központokban használhatjuk az angolt. Ma azonban a hivatalos nyelv a szingaléz.

Sok tábla kétnyelvű

Sok tábla kétnyelvű Shutterstock

Beutazás

A távolság és az Indiai-óceánon való elhelyezkedése miatt Srí Lankát természetesen csak repülővel lehet megközelíteni, valószínűleg átszállással. A repülési idő nagyjából 12-13 óra, dohai átszállással. Ezután a Bandaranaike Nemzetközi Repülőtérre érkezünk, ami nagyon közel található a fővároshoz, Colombóhoz.

Magától értetődik, hogy amikor meglátogatunk egy buddhista országot, tiszteletben tartjuk annak vallási hagyományait. Például nem szabad háttal fényképezkedni egy Buddha-szobornál, ne másszunk rá, és viseljünk hosszú ruhát a templomlátogatásnál. A vállak és a lábak lefedése a minimum. Esetleg buddhista motívumos tetoválásotok van? A lehető legjobban el kell takarni ezeket. Lehet, hogy számotokra különleges testdíszek, de a buddhistákat megsérthetjük velük. 

Ételek & Különlegességek

Srí Lanka gasztronómiájára jellemzőek az erős fűszerek és a rizsételek, amelyek az európai ízlés számára szokatlanok lehetnek az első kóstoláskor. De nagyon megéri kipróbálni a hagyományos fogásokat, például a Lamprai-t. Ez párolt rizs, húsból vagy garnélarákból készült pasztával. Ezenkívül népszerűek a halételek, például a tonhalszerű spanyol makréla.

Tipikus ital a Ceylon tea, amelynek termesztési területei akár közvetlenül Srí Lanka hegylejtőin is meglátogathatók. Egy kirándulás és később a kellemes forró ital szürcsölgetése jó kikapcsolódás. 

Srí Lankán számos teaültetvény található

Srí Lankán számos teaültetvény található Shutterstock

Hotelek & Szállások 

Az európai üdülőhelyekhez képest Srí Lankán általában olcsóbban nyaralhatunk. Választhatjuk a központi elhelyezkedésű szállodát a városban, vagy a jól ismert látványosságok közelében található szállásokat a természet lágy ölén. A tengerparti hotelek, amelyek gyakran közvetlen hozzáférést biztosítanak a tengerhez, természetesen nagy népszerűségnek örvendenek. Nemzetközileg ismert szállodakomplexumok épültek fel a szigeten, kényelmes all inclusive csomagot kínálva vendégeiknek.

2023.07.07. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.