Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ázsiai street food dióhéjban, avagy utcai étkezési szabályok ínyenceknek

Ázsiai specialitások

Ázsiai specialitások Shutterstock

Általában érdemes a józan paraszti észre hallgatni, még akkor is ha ez bizonyos szokásokkal és hagyományokkal nem feltétlenül áll összhangban. Ahhoz, hogy az utcai frissítők között jobban el tudj igazodni, hoztunk neked néhány tippet és javaslatot Törökország, Thaiföld, Vietnám, Japán és Kína legjobb büféiből.

Török finomságok és a csoda, amit ketchupnak is hívnak

Nohutlu pilav a török finomság

Nohutlu pilav a török finomság Shutterstock

Törökországban semmiképp se utasítsd vissza a ketchupot, vagy más öntetet amit a helyiek ajánlanak. Hidd el, tudják, mit csinálnak. Először talán a legnépszerűbb török utcai ételt, a nohutlu pilav-ot próbáld ki. A nedves, csicseriborsóval és csirkehússal összedolgozott rizst egy kis műanyag tálban kínálják. Feketeborsot, esetleg savanyított paprikát adnak hozzá. Illetve ketchupot is. Van, aki nem bízik a helyiek ízlésében, de abban a pillanatban, amikor visszautasítják az öntetet, rájönnek, hogy milyen finom kombinációról mondtak le.

Válassz legkedvezőbb Törökországi ajánlataink közül

Thai leves rizzsel és tojással, sokféleképpen

Tom yum koong a thai leves

Tom yum koong a thai leves Shutterstock

Amennyiben Bangkokban szeretnéd elkerülni az itt elkövethető baklövések egyik legnagyobbikát, akkor soha ne tedd fel a lábadat a melletted levő székre. Ha ez megvan, a következő, amire érdemes lehet figyelni, hogy az asztalon levő adagolókban sem ecetet, sem pedig olajat nem találsz. Cukor, halszósz, ecet és chili van bennük. Ízesítés előtt mindig érdemes megkóstolni az ételt. És hogy melyek az utcai étkezésre vonatkozó legfontosabb tudnivalók?
Először is: A népszerzű tom yum levest rizzsel fogyasztják.
Másodszor: Sült tojást szinte mindenhez felszolgálnak (javasoljuk, hogy kóstold meg a pad kra pao-t vagy a bazsalikomos csirkét és a moo tod kratiem álnevet viselő sertéshúst fokhagymás rizzsel.)
Harmadszor: Tojást szinte bárhogy elkészítve találsz és rendelhetsz; mi a thai kai jeaw-ot kedveljük.

Ez is érdekelhet: a thai konyha egzotikuma

A menük helyett mosolyban gazdag Vietnam

Vietnámi streetfood

Vietnámi streetfood Shutterstock

Vietnámban két alapvető utcai étkezési szabályt kell szem előtt tartani:
1. Ne kérj menüt, mert az eladók általában egy dologra szakosodnak – abban viszont épp emiatt nagyon jók! Ne siess, és nézd meg bátran, milyen összetevőket tartalmaz az étel, ha pedig elnyerte a tetszésedet, ülj le, mosolyogj és rendeld meg.
2. Ne méricskélj, egyél! Aki a vendéglátásból él, szeretne minél több embert, minél több finomsággal vendégül látni; fogyaszd bizalommal a számodra készített ételt, majd add át a helyedet az utánad érkezőknek.

Válassz vietnámi túráink és szervezett körutazásaink közül

Üres tányérok és súrlódó pálcikák Japánban

Utcai ételek Japánban

Utcai ételek Japánban Shutterstock

A külföldi turisták a kiotói Fushimi negyedben gyakran tudatlanul is megsértik a helyi szokásokat azzal, hogy az ételt közvetlenül a helyszínen fogyasztják el. A helyiek inkább magukkal viszik innen az ételt. Ha valaki megvendégelne Japánban, figyeljetek rá, hogy mindent elfogyasszatok, amit elétek raktak, főleg a rizst! Illetlenségnek fogják tartani, ha nem üresen hagyjátok ott a tálat. Vigyázz arra is, hogy lehetőség szerint kerüld a fa evőpálcikák súrolását. Kizárólag a rosszabb minőségű, egyszer használatos evőpálcikákat szabad egymáshoz dörzsölni, hogy az apró forgácsdaraboktól megszabadulj. És hát minden bizonnyal te sem szeretnéd a házigadnának azt üzenni, hogy véleményed szerint nem megfelelő minőségű konyhai eszközöket használ.

10 gasztronómiai specialitás kíváncsi és erős gyomrú versenyzőknek

Kína számos, jellegzetes specialitása

Kínai baozi zsemlék

Kínai baozi zsemlék Shutterstock

Kína egy hatalmas ország, számos regionális konyhával. Mindegyik területnek megvan a maga specialitása. Csengtu városában például a dan hong gao-ot kóstolhatod meg, ami egy szezámmal, cukorral vagy uborkával töltött palacsinta - ráadásul mindez nem csupán a régiótól függ, hanem a napszaktól is. Csengtuban a töltött baozi zsemlét reggelire szolgálják fel. Ne egyél belőle ebéd után, mert akkor már sehol nem adnak belőle frisset, hanem a reggeli maradékot melegítik újra a mikróban. És bár ellentmondásosnak tűnik, ne egyél sehol csak azért mert sokan vannak. Inkább olyan helyet keress, ahol sokan vannak ugyan, de a vendégek összetétele változó: ahol fiatalok és idősek, helyiek és látogatók is egyaránt megfordulnak.

Válaszd ki a kedvencedet szervezett kínai körutazásaink közül!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.