Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szuvenírek Spanyolországból

Shutterstock

Ragyogó napsütés, ínycsiklandó ételek, szuper strandok és hatalmas kulturális sokszínűség várja a Spanyolországban nyaralókat. Ki ne szeretne egy aprócska szerencsehozóval hazatérni? A szuvenírek széles választékának köszönhetően nem lesz nehéz dolgunk. Ebben a cikkben a tíz legjobb spanyol ajándéktárgyat hoztuk el Nektek. 

Áttekintés 

Legyen szó a fővárosról, Madridról, a gyönyörű mediterrán metropoliszokról, Barcelonáról és Valenciáról, vagy a dél-spanyol nyaralóhelyekről, mint Sevilla vagy Málaga – Spanyolország okkal a magyarok egyik kedvenc úti célja. Ezen kívül természetesen ott vannak az álomszerű szigetek, mint például a Baleár- vagy a Kanári-szigetek

Úgy gondoljuk, hogy a szuvenírek kiválasztása is remek időtöltés az Ibériai-félszigeten töltött nyaralás alatt.

Top 10 ajándéktárgy Spanyolországból

Spanyolország sokrétű és számos évszázadra visszanyúló történelemmel rendelkezik, amiben igen fontos szerepet töltött be az iszlám vallás és az Észak-Afrikából érkező hatások. Ezek gyakran megmutatkoznak a kerámiából, szövetekből vagy bőrből készült ajándéktárgyakon is. 

A spanyol ajándékok másik rendkívül népszerű kategóriája a kulináris különlegességek. A napsütésnek köszönhetően nemcsak lédús narancs és zamatos olajbogyó virágzik itt, hanem nagyszerű borok is készülnek. Biztosan mindenki talál az ízlésének megfelelőt. Az otthon várakozó szeretteinknek pedig nagy örömet szerezhetünk a szép ajándéktárgyakkal. 

Vigyünk haza spanyol finomságokat

Vigyünk haza spanyol finomságokat Shutterstock

1. Ibériai sonka 

Spanyolországban aztán halmozni lehet a kulináris élvezeteket. Legszívesebben egy bőröndnyi finomsággal térnénk haza. Szerintünk a legjobb ajándéktárgy azonban egy darab eredeti ibériai sonka. A kiadós finomság snackként, előételként és tapas tál részeként is megállja a helyét. 

A legismertebb és legnépszerűbb sonkafajták az ország délnyugati részéből származnak, például Andalúziából vagy Extremadurából. Az ibériai sertéseket úgynevezett dehesákon tartják. Ezek tölgyfa ligetek, amelyeket legelőként használnak. Itt az állatok makkal táplálkoznak; ennek köszönhető a sonka különleges aromája. 

Ibériai sertésből készült sonka

Ibériai sertésből készült sonka Shutterstock

Az ibériai sonka eltérő minőségben és árkategóriákban, valamint különböző, védett származási régiókból kapható. Ha nagyon különleges ajándéktárgyat keresünk, kitűnő választás lehet az úgynevezett Pata Negra sonka fekete címkével. Ehhez, a fajtatiszta ibériai sertéseket kizárólag makkal hizlalják. 

2. Bor

Egy valamire való spanyol étteremben és tapas-bárban a finom sonka mellé természetesen jó bor dukál. Számtalan borvidék található az országban, ráadásul sok finom bor védett eredetmegjelöléssel is rendelkezik. A bor szerelmesei biztosan találnak egy pohár kedvükre való gondűzőt. 

A városokban, de vidéken is a nyaralók mindenhol megtalálják az úgynevezett bodegákat. Ezek eredetileg pinceboltozatok voltak, amelyeket a borkészletek állandó hőmérsékleten való tárolására használtak. Ma a borospincéket és borbárokat, vagy kocsmákat és éttermeket is bodegáknak nevezik.

Borospince

Borospince Shutterstock

Hagyományosan ősi szőlőfajtákat termesztenek Spanyolországban, gyakran vegyes tételekben és küvéként. A legtöbb jól ismert bor száraz, kivéve a málagai desszertborokat. A legfontosabb szőlőfajta a Tempranillo, amely minden alkalomra hibátlan, ha a vörös a kedvencünk. 

3. Porrón

Ha már a bornál tartunk: ha még van hely a bőröndben, talán a porrón is szóba jöhet szuvenírként. Ez egy hagyományos borivó kancsó, amely egykor egy kis felfrissülést nyújtott a mezei munka során. Alternatív megoldás a hasonló kinézetű ivócső.

Míg az ivócső bőrből vagy műanyagból készül, és a szállítása nem jelent különösebb akadályt, a porrón becsesebb dísztárgy. Üvegből van, ezért valamivel érzékenyebb az utazás okozta megrázkódtatásokra. Azonban mindkét edény nagyszerű ajándéktárgy.

Az ivócső és a porrón különlegessége a szájrész. Ez úgy van felépítve, hogy a használójának nem kell megérintenie a szájával. A bort gyakorlatilag a szájba fecskendezik. Ez némi gyakorlatot igényel, de nagyon higiénikus, mivel a porrónt általában körbeadják az ünnepségeken. 

Porrón: emléktárgy Spanyolországból

Porrón: emléktárgy Spanyolországból Shutterstock

4. Olívaolaj

Maradjunk a spanyol gasztronómiánál, és annak egyik legfontosabb eleménél: az olívaolajnál. Kétségtelenül nehéz elképzelni az egész mediterrán konyhát ezen összetevő nélkül. Következésképpen a folyékony arany Spanyolországban is kulcsfontosságú, és ajándéknak is ideális. 

Ha szeretnénk, sok helyen részt vehetünk olívaolaj-kóstolókon. Jól tájékozott szakértők segítenek értékelni az ízt, a színt, a viszkozitást és az aromát, valamint megmagyarázzák a regionális olajok finomságait és különbségeit. Ha van kedvencetek, csomagoljátok be a bőröndbe, és lepjetek meg vele valakit, hogy mennyei ételeket készíthessen vele.

Spanyol olívaolaj

Spanyol olívaolaj Shutterstock

Egyébként Spanyolország messze a legnagyobb olívaolaj-termelő és -exportőr. Az évi 3,3 millió tonna több mint egyharmada innen származik, majd a világ minden tájára szállítják. Spanyolország a fogyasztás szempontjából is az élvonalban van, Olaszország és Görögország mellett.

5. Citrusfélék

Az a tény, hogy egész évben csodálatosan lédús narancsot, citromot vagy mandarint élvezhetünk Magyarországon, nagyrészt a spanyol gyümölcstermesztőknek köszönhető. Miért is ne csomagolhatnánk el napsütötte citrusféléket, hogy élvezhessük a nyaralás egy szeletét még hideg időben is!?

Spanyolország abszolút vezető szerepet tölt be Európában a narancs, citrom és mandarin termesztésében. Utóbbi esetében Spanyolország még a második helyen áll a világon Kína mögött. Valencia közelében még egy egész régió is ismert, Orange Blossom Coast néven.

A meleg éghajlat, az évi több mint 3000 napsütéses óra és a többnyire enyhe telek ideálisak az édes gyümölcsök számára. A narancs például télen érik, és narancssárga színét az éjszakai hidegtől kapja.

Narancsliget Mallorcán

Narancsliget Mallorcán Shutterstock

6. Mallorcai gyöngy 

Mallorca még mindig sokak kedvenc spanyol nyaralószigete. Annak a ténynek, hogy a sziget nemcsak a bulikról és sangríáról híres, mostanra már köztudottnak kellene lennie. Mallorca például otthont ad Spanyolország egyik legnépszerűbb ajándéktárgyának, nevezetesen a mallorcai gyöngyöknek. 

Habár a mallorcai gyöngyök a természetes gyöngyök utánzatai, alig különböztethetők meg az eredetiektől. Különböző tengeri részecskék, például kagylóhomok vagy halpikkelyek keverékéből állnak. Ezt nagy hővel polimerizálják, majd csiszolják. Ettől lesznek hibátlanok a gyöngyök karkötőkhöz, nyakláncokhoz vagy medálokhoz.

A mallorcai gyöngyök története egészen 1902-ig nyúlik vissza. Abban az időben az aacheni Eduard Heusch készítette az első gyöngyutánzatot a szigeten, és a következő évtizedekben ennek a drágakőnek a nagytőkésévé vált. Ma már számos vállalat van a szigeten, amelyek ilyen típusú ajándéktárgyakat gyártanak.

Mesterséges gyöngyök Mallorcáról

Mesterséges gyöngyök Mallorcáról Shutterstock

7. Manila kendő

Különösen finomult és esztétikus emléktárgy a mantón de Manila – vagy egyszerűen Manila kendő. Ez egy szögletes selyemkendő, amely szilárd helyet foglalt el Spanyolország és Latin-Amerika elegáns női divatjában, és még napjainkban is népszerű. 

A Manila kendő elsősorban a flamenco kiegészítőjeként töltött be fontos szerepet. A hosszú és könnyű sálak támogatják a táncosok lendületes mozdulatait, és hangsúlyozzák a tánc érzelmességet, amely különösen fontos Andalúziában.

Vitatott, hogy a manilai kendő eredetileg honnan származik. Mindenesetre a 19. században nagy kereslet volt rá Spanyolországban és az amerikai spanyol gyarmatokon. Kínában gyártották, ahol elég selyem volt. Ezután a Fülöp-szigeteken keresztül szállították, ezért viseli a főváros, Manila nevét. 

Hagyományos mantón de Manila

Hagyományos mantón de Manila Shutterstock

8. Kézzel készített legyezők 

Ez az emléktárgy nemcsak gyönyörű és kézzel készített különlegesség, hanem hihetetlenül praktikus is a forró spanyolországi nyaralás alatt. Az élénk színeknek köszönhetően azonnal feltámad a déli életérzés!

A legyezőket hagyományosan nemcsak hűsölésre használják a száraz déli melegben, hanem számos híres flamenco tánc szerves részét képezik. Otthoni szeretteink minden bizonnyal örülni fognak ennek a tradicionális szuvenírnek, mivel jól jönnek a nyári forróságban és dekorációnak sem utolsóak. 

Hagyományos legyezők Spanyolországból

Hagyományos legyezők Spanyolországból Shutterstock

9. Kerámia 

Számos hely ismert a spanyol kézművesség másik különlegességéről, a kerámiáról. A toledói Talavera jellegzetes kék és sárga növényi motívumait az UNESCO még az ország szellemi kulturális örökségévé is nyilvánította.

Ha Galíciában nyaralunk, érdemes megtekinteni Sargadelos helyi kerámiaművészetét. A valenciai régióban Manises is megér egy látogatást, és ha Andalúziában tartózkodunk, akkor a legjobb, ha Úbedában szerezzük be az egyik tradicionális keramikát, feltűnő zöld színben.

Hagyományos motívumok a spanyol kerámián

Hagyományos motívumok a spanyol kerámián Shutterstock

A spanyol kerámiaművészet története szorosan kapcsolódik a mórok kézművességéhez ezen a területen. A középkorban különböző kerámiaműhelyeket hoztak létre Dél-Spanyolországban, és időnként ők voltak az egyedüliek Európában, akik zománcozott termékeket készítettek. Az így tökéletesített edényeket Olaszországba, sőt a Közel-Keletre is exportálták.

10. Az andalúz fémmegmunkálás művészete

Végül, de nem utolsósorban Kasztília, pontosabban Toledo felé vesszük az irányt, mintegy 65 kilométerre délre a fővárostól, Madridtól. Ott egy speciális eljárást tökéletesítettek, a fémfelületek megmunkálását nemesfémek tárolásával.

A folyamat során lágy és általában színesfémeket és ötvözeteket, például aranyat, ezüstöt, bronzot vagy sárgarezet keményebb fémbe, például vasba préselnek. A díszítéseket a vasba ütik, vagy maratják, majd nemesfémmel látják el, amit erőteljesen belekalapálnak. 

A múltban ezt a munkát fegyverek és páncélok díszítésére használták, amint azt a középkori sírokból származó leletek is bizonyítanak. A ma nagy népszerűségnek örvendő ajándéktárgyak egy kicsit kevésbé harciasak. Toledóban például ékszeresládikákat és karpereceket vásárolhatunk, valamint mindennapi tárgyakat, például tányérokat, csészéket és vázákat. 

Andalúz ötvösművészet

Andalúz ötvösművészet Shutterstock

Törvények és szabályok – mi nem megengedett? 

Spanyolország az Európai Unió és az eurózóna tagállama, ezért a Magyarországról való ki – és beutazásnál nem kell sok előírást betartanunk. Viszont van egy-két kivétel, ahol több mindenre szükséges figyelni a szuvenírek tekintetében is. Természetesen ebben a cikkben nem adunk részletes jogi tanácsadást ebben a témában. 

Régészeti leletek

Spanyolországban számos régészeti lelőhely és történelmileg jelentős helyszín található, amelyek közül néhány több ezer évre nyúlik vissza. Természetesen tilos ott megtömni a zsebeinket, és történelmi emléktárgyakat ajándékba hazavinni.

Homok és kövek

Európa egyes régióiban – például Szardínián – tilos homokot és köveket hazavinni a tengerpartról. Spanyolországban azonban nincs ilyen általános korlátozás. Kivételt képeznek a nemzeti parkok vagy a fokozottan védett területek. Itt nem szabad köveket, kagylókat vagy egyéb tárgyakat összegyűjteni. 

Vámszabályok és értékkorlátozások

Az EU-n kívüli országokkal ellentétben az áruk behozatala és kivitele tekintetében igen nagyvonalú szabályozás vonatkozik az Európán belüli utazásokra. Személyenként legfeljebb 800 cigaretta, tíz liter tömény alkohol vagy 90 liter bor engedélyezett. Bármi, ami felveti a be nem jelentett kereskedés gyanúját, részletesebben kivizsgálják.

Van azonban egy kivétel, nevezetesen a Kanári-szigetek. Bár Spanyolországhoz tartozik, itt nem ugyanazok az adó- és vámszabályok érvényesek, mint például a Baleár-szigeteken. Tehát ha a Kanári-szigeteken járunk, akkor be kell tartani az ajándéktárgyak 60 eurós felső határát.

Spanyolország nagyító alatt: Idegenvezetés a Costa Brava partján

Ez is érdekelhet:

Spanyolország nagyító alatt: Idegenvezetés a Costa Brava partján



2023.07.04. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.