Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Spanyol nyelvi gyorstalpaló a nyaralásra

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.“– így hangzanak IV. Károly, utolsó magyar király bölcs szavai. Be kell látnunk, hogy van igazság ebben a mondásban.

Különösen a 21. századi globalizáció bizonyítja be napról napra, hogy bár nagyon fontos legalább az anyanyelvünket szépen és helyesen használni, ez nem feltétlenül elég a boldoguláshoz. Sőt, napjainkban már szinte elvárás minimum egy idegen nyelvet ismerni. Jobb munkalehetőségek nyílnak meg előttünk, több esélyünk van bekerülni a kívánt egyetemre, könnyebben eligazodunk az internet világában. Ez csak néhány gyakorlatias példa azok az érvek között, hogy miért kifizetődő idegen nyelveket tanulni. Sokunk persze az utazásban, más kultúrák megismerésében találja meg a motivációt, hogy például beiratkozzon egy spanyol nyelviskolába. Az internet vívmányainak hála, már rengeteg lehetőség van az otthoni tanulásra is, akár teljesen ingyen!

Spanyolország nagyító alatt: Idegenvezetés a Costa Brava partján

Ez is érdekelhet:

Spanyolország nagyító alatt: Idegenvezetés a Costa Brava partján

 


A következőkben a spanyol nyelv csodáinak szentelünk egy kis figyelmet. Bár a szótanulás nem villanyoz fel mindenkit, elengedhetetlen része a fejlődésnek. A legalapvetőbb spanyol kifejezéseknek biztosan hasznát veszitek majd a nyaraláson! Legalább három évtizede nagy népszerűségnek örvend a Baleár-szigetek, a Kanári-szigetek és Spanyolország napsütötte mediterrán partvidéke. A kis útmutatónk a legfontosabb spanyol-magyar szókincset tartalmazza, amit szükség esetén bármikor átnézhettek!

Szókincs lista a spanyol utazáshoz

Szia! / Jó reggelt!  ¡Hola! / ¡Buenos días! 

Engem … -nak/nek hívnak

Me llamo …
Viszlát! / Viszontlátásra! ¡Adiós! / ¡Hasta la vista!
igen / nem  sí / no 

Köszönöm!

¡Gracias!
Szívesen!  ¡De nada! 
Kérem! Por favor
Egészségére! Salud! 
Szeretnék (valamit) Quisiera … 
Mennyibe kerül...? ¿Cúanto cuesta …? 

Fizetni szeretnék!

La cuenta, por favor! 

Nem beszélek…

No hablo… 

Hol van a repülőtér?

¿Dónde está el aeropuerto? 

Hol van a vasútállomás?

¿Dónde está la estación de tren? 

1, 2, 3 …  

uno, dos, tres …

 

Beszélsz spanyolul?

Beszélsz spanyolul?

Annak ellenére, hogy a spanyolnak több anyanyelvi beszélője van világszerte, az angol nyelvet több országban értik meg. A kínai után a spanyol nyelv a második helyen áll a legismertebb nyelvek között, 330 millió anyanyelvi beszélővel! Körülbelül 570 millió nyelvi szakértő teszi a spanyolt a második világnyelvvé az angol után.

Szuvenírek Spanyolországból

Ez is érdekelhet:

Szuvenírek Spanyolországból

 

Összesen 21 országban a spanyol a hivatalos nyelv, de sokak meglepetésére Európa csak egy államában jelenti az anyanyelvet: Spanyolországban. A tengerentúlon azonban széles körben elterjedt, például a Sziklás-hegység és az Andok között Kolumbiában, Argentínában, Chilében, Venezuelában, Peruban és az Egyesült Államokban is. Néhány kutatás azt jósolja, hogy a következő 50 évben az USA lakosságának mintegy fele a spanyolt beszéli majd az anyanyelveként. A világ legtöbb spanyol ajkú emberével meglepő módon Mexikóban találkozhatunk. Tehát a spanyol tudásotok javítása érdekében tervezhettek egy kiruccanást a Yucatán-félszigetre, ahol többek között finom homokú strandok várnak!

Felkészültetek az utazásra?

Felkészültetek az utazásra?

Az angolhoz hasonlóan, de egy kicsit korábban, a spanyol is a gyarmatosításnak köszönheti, hogy világszerte elterjedt. Az alapkövét a 15. század első hajóexpedícióival, Amerika felfedezésével és e területek későbbi keresztényre térítésével fektették le. A spanyol nyelv számos dialektust fejlesztett ki az évszázadok során, ezért a katalán nyelvet ma spanyolnak nevezik.

Az újlatin nyelvek egyikeként a spanyol a portugállal és az olasszal is rokonságban áll, ami gyakran megkönnyíti az egymással való kommunikációt a hasonló szószerkezetek miatt. 26 latin betű és nyolc speciális karakter tartozik az ábécéhez. Ez az alapja a viszonylag egyszerű szószerkezeteknek, mivel a spanyol szavakat mindig úgy ejtik, ahogy írják. Ha spanyol tanulására szánjuk magunkat, akkor olyan különleges karakterekbe botlunk, amelyek ismeretlenek lehetnek: kérdő- és felkiáltójelek a mondatok elején, fejjel lefelé? Ezeket csak arra használjuk, hogy különösen felhívjuk a figyelmet a kérdésekre és felkiáltásokra, és erre már az elején rámutassunk. Ha segítségre van szükségetek egy spanyol nyelvű országban, mobilalkalmazásokat ajánlunk a nyaralásához. Például az ingyenes Google Fordító a hangletöltéssel sok kényes helyzetben segíthet.

¡Buenas vacaciones! & ¡Hasta luego!  

2023.08.14. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.