Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Spanyolország nagyító alatt: Idegenvezetés a Costa Brava partján

Katalónia

Katalónia Shutterstock

Costa Brava szó szerinti fordításban vad partokat jelent – ennek megfelelően biztosra veheted, hogy itt nem fogsz unatkozni. Az összességében 220 kilométer hosszú, Földközi-tenger határolta partszakasz végeláthatatlan homokos strandokat, festői öblöket és vad sziklákat kínál. Nagy területének, rengeteg kulturális emlékének, kiváló konyhájának, kimagasló minőségű szolgáltatásainak és gyönyörű strandjainak köszönhetően Costa Brava a legnépszerűbb és legkedveltebb üdülőhely Spanyolországban.

A büszke Katalónia része

Mennybe vezető lépcsők, Montserrat, Katalónia

Mennybe vezető lépcsők, Montserrat, Katalónia Shutterstock

Katalónia - főleg a turizmusból származó bevételi forrásai miatt -, gazdaságilag az egyik legfejlettebb régiója Spanyolországnak. A katalánok rendkívül büszkék önálló kultúrájukra és nyelvükre, amely a spanyol, francia és olasz nyelv rendkívül dallamos keveréke. Emlékezz rá, hogy a köszöntések használata a spanyol nyelvben, főleg belföldön tiszteletlenségnek is vehető. Van azonban egy egyszerű kifejezés, amellyel biztosan a helyiek szívébe lophatod magad: A mi m’agrada el català! (vagyis: tetszik a katalán nyelv!).

A golfozók és családok paradicsoma

Costa Brava, Spanyolország

Costa Brava, Spanyolország Shutterstock

A vízi sportok kivételével a népszerű sporttevékenységek közé tartozik a golf és a kerékpározás - feltétlenül meg kell említenünk, hogy a Costa Brava területén található golfpályák Európa legjobbjai közé tartoznak. A festői történelmi város, Peralada közelében terül el a legjobbak közé sorolt 18 lyukú Club de Golf Peralada mesterpálya. Costa Brava a golfosokon kívül kitűnően felkészült a kisgyerekes családok fogadására is. Szinte minden üdülőhely számos tevékenységet kínál már a legkisebbek számára is. Ajánljuk, hogy látogassatok el a Water world Lloret de Mar élményparkba.

Andalúzia is érdekel? Ismerd meg fehér városait!

Modern üdülőhelyek és tengerparti szórakozás

Lloret de Mar

Tossa de Mar, Costa Brava, Spanyolország

Tossa de Mar, Costa Brava, Spanyolország Shutterstock

A kikötőváros nem csak Costa Braván, hanem egész Spanyolországban a legkedveltebbek közé tartozik. A turistákat minden évben elkápráztatja a pálmafákkal szegélyezett homokos tengerpart, a kristálytiszta vízű, kék tenger, a modern hotelek és a pezsgő éjszakai élet. Az apró, keskeny utcák zsúfolásig tömve vannak üzletekkel, kávézókkal, éttermekkel és bárokkal. Sportolási lehetőségek egész sora áll rendelkezésedre – teniszpályák, minigolf, squash vagy a bowling. A delfin és fóka showjairól is híres Marineland vidámpark a város közelében helyezkedik el.

Tossa de Mar

Lloret de Mar, Costa Brava

Lloret de Mar, Costa Brava Shutterstock

Ha magát a megtestesült romantikát keresed, akkor ide menj. A középkori vár, az ikonikus világítótorony és a kőházakkal szegélyezett keskeny utcák egy kellemes sétára invitálnak, amely akár egy stílusos étteremben is végződhet. Úszni a durvább homokkal borított, gyönyörű öbölben lehet. A helyi strandok rendszeresen megkapják a kék zászlós minősítést, amelyet a víz tisztaságáért és minőségéért ítéltek oda. Az üdülőhely végén, a vad sziklák védettségében található egy kisebb strand, az Es Codolar. Éppen ez a partszakaz biztosítja a legjobb feltételeket a sznorkelezéshez vagy a búvárkodáshoz. Augusztusban itt rendeznek meg egy közkedvelt nemzetközi zenei fesztivált is, a helyi galériában és múzeumban pedig értékes ősi ásatásokat és Marc Chagall csodálatos festményeit tekinthetitek meg.

Fedezd fel: Csodálatos nyaralás Costa Braván

Blanes

Blanes, Costa Brava, Katalónia

Blanes, Costa Brava, Katalónia Shutterstock

Costa Brava legdélebben fekvő üdülőhelye meghitt hangulatú. A korábbi kis halászfalu a mai napig híres a tradicionális halpiacairól. A város meghatározó pontja a Sant Juan kastély romja. Itt található az 1920-ban létrehozott híres Mar i Murtra botanikus kert is. A Sa-Palomera sziklaszirt a városi strandot két részre osztja fel. A széles homokos, lassan mélyülő tengerpart ideális választás a gyerekes családok és a kevésbé gyakorlott úszók számára.

Történelmi városok és építészeti remekművek

Barcelona

Barcelona, Katalónia

Barcelona, Katalónia Shutterstock

Katalónia fővárosa számos érdekes látnivalót kínál.Többek között Antonio Gaudí által tervezett jelentős épületeket találhattok itt, ezek közül a leghíresebb a Sagrada Familia katedrális, amelyen 1882-ben kezdődött meg a munka és a mai napig is tart. A labdarúgásért rajongók semmiképp se hagyják ki a futball szentélyének – az FC Barcelona stadionjának – megtekintését. A Passeig de Gràcia nevű utca telis-tele van emlékművekkel, és itt található az egyedülálló Casa Batlló – az 1904-ben, Antonio Gaudi által építtetett luxusház . A városban világhírű művészek egész sora tevékenykedett. Közéjük tartozott a híres festő és szobrászművész Pablo Picasso, akinek az alkotásait a Picasso múzeumban tekinthetitek meg.

Inspirálódj: Fedezd fel Barcelona csodás látnivalóit

Girona

Girona, Katalónia

Girona, Katalónia Shutterstock

A szürrealizmus legkiemelkedőbb alakja Salvador Dalí, szintén a híres katalán szülöttek táborát erősíti. Girona városától 40 km-re fekvő Figueres szülővárosában múzeumot és színházat is szenteltek neki. Itt biztosan megérted majd Dalí mottóját, miszerint a művészetben minden megengedett.
Az legérdekesebb helyek egyik a Katalónia északkeleti részén lévő gyönyörű Girona, az azonos nevet viselő tartomány fővárosa. A középkori Girona városából alakult ki, amelyet 2000 évvel ezelőtt hoztak létre az Ibériai-félsziget lakosai. A történelmi központ nagyon jó állapotban maradt meg. A rendkívül népszerű Trónok harca sorozat számos epizódját forgatták itt. Hagyd, hogy elvarázsoljon lenyűgöző katedrálisa és a Szent Mária temploma.

Az ínyencek és a borkedvelők úticélja

Paella tenger gyümölcseivel, Katalónia

Paella tenger gyümölcseivel, Katalónia Shutterstock

Sem a tengerparti üdülőhelyek sem pedig a történelmi kincsek felfedezése nem lenne teljes a helyi konyhába való belekóstolás nélkül. A katalán konyha pedig rendkívül változatos: más ételeket kóstolhatsz a hegyi falvakban, és másként fognak ízleni a termékeny síkságon vagy a tengerpart melletti ételek. A spanyolok nemcsak kedvelik az ételeket és italokat, de hosszasan beszélni is szeretnek róluk. Imádják a különféle ünnepeket és a gazdagon megterített asztalokat. Az élelmiszereknél nagy hangsúlyt fektetnek a frissességre. Az ételt kínáló standoknál gyakran találkozhattok a patatas bravassal, ami hasonlít az általunk ismert sültkrumplihoz, amit egy egzotikus fűszerezésű öntettel kínálnak. A vegetáriánusok örömtáncot lejtenek majd az Escalivadatól, amely paprikából, paradicsomból és padlizsánból készül. A tenger gyümölcseiből készült paella, különböző variációkban, de egész Spanyolország hagyományos étele. Végül pedig a leghíresebb édes finomságot a crema catalana biztosítja, ami egy ropogós karamell kéreggel bevont puding. És mivel Katalónia borvidék is, ne felejtsd el megkóstolni a Cava pezsgőt vagy bármelyik Priorat vidéki bort. Éppen innen származnak a legkiválóbb katalán borok.

Utazás a konyhák körül – edd körbe a Világot!

Időjárás? Mintha csak pihenéshez találták volna ki

Costa Brava, Spanyolország

Costa Brava, Spanyolország Shutterstock

Az ország rendkívüli népszerűségéhez hozzájárul a rendkívül kellemes éghajlata, illetve az akár évente 320 napsütéses nap is. A nyár itt június és szeptember között tart, az átlaghőmérséklet pedig ilyenkor 25 °C. Az ősz különösen meleg, csupán novemberhez közeledve csökken a hőmérséklet 16 °C körülire. A tenger azonban továbbra is fürdésre alkalmas marad. A téli hónapok enyhék, a leghidegebb januárban szokott lenni. Tavasszal 16-21 °C között van a hőmérséklet. A Costa Brava partszakaszán a főszezonon kívül is kellemes időt tölthettek el a tengerparton.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.