Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Edd körbe a Földet!

Edd körbe a Földet!

Edd körbe a Földet!

Ha utazásra gondolunk, akkor minden bizonnyal egy csodás tengerpart jelenik meg lelki szemeink előtt, ahol élvezzük a vizet és a napsütést. Másodsorban valószínűleg egy nagyváros utcáit barangolnánk körbe a nevezetességekben gyönyörködve. Az evés és a helyi konyha alaposabb megismerése csak ez után következne.

Azonban ebben a cikkben igyekszem szembe menni a szokásokkal és egy-egy remek éttermen keresztül kívánom bemutatni az adott ország konyháját. Enni természetesen az emberek nagy többsége szeret, ezzel én sem vagyok másként. Ennek fényében igyekszem arra sarkallni mindenkit, hogy a következő utazáskor gasztronómiai körútra (is) induljon, és a hasán keresztül fedezze fel e lenyűgöző bolygó népeinek kultúráját és csodáit.

A legnépszerűbb ételek a Világon

A legnépszerűbb ételek a Világon

Fald fel Olaszországot!

Ha igazán ínycsiklandó gasztrokalandra vágyunk, akkor nem kell messzire utaznunk, hiszen itt  Európában szinte bármelyik országban találunk különleges ételeket és jobbnál jobb vendéglőket.

Az egyik leghíresebb és világszerte leginkább kedvelt konyhája azonban az olaszoknak van. A pastaktól, pizzaktól, egyedi sonkáktól és különféle tengeri ételektől kezdve a fenséges olivaolajon és a különleges limoncello italon át rengeteg finomságot fel tudnék sorolni, ami kifejezetten erre a sokszínű országra jellemző. Minden régiónak megvan a maga specialitása. (Még a déli területeken citromfák ezreit, addig Toscanában oliva ültetvények tömkelegét találjuk.) Éppen ezért több száz remek éttermet meg lehetne említeni és még akkor sem biztos, hogy teljes lenne a lista.

Egy igazi olasz pizza

Egy igazi olasz pizza

Így hát nem könnyű egyetlen helyet kiválasztani, én azonban mégis megpróbálom, elfogultan, saját, felejthetetlen tapasztalataik alapján. Ez a remek étterem nem más, mint a Casa Angelina Lifestyle Hotel fine dining étterme, az Un Piano Nel Cielo, mely oly különleges, hogy egyszer az életben mindenkinek ki kellene próbálnia. Elsőre talán meglepő, hogy pont egy hotel éttermét említem, nem pedig egy eldugott kis étkezdét, valamelyik mellékutcában, azonban ez a hely oly mesés fogásokat kínál, hogy muszáj minden, az étlapon szereplő ételt megízlelnünk. A remek falatokhoz csodálatos panoráma párosul a tenger kékjével és az Amalfi partvidék szikláira épült egyedi épületek látványával. Ez egy igazán elegáns étterem, ínycsiklandó fogásokkal és felejthetetlen élménnyel.

Un Piano Nel Cielo

Un Piano Nel Cielo

Egy tányéron Szibéria és Grúzia

Még mindig Európában maradva, de ez úttal észak felé tekintve Oroszországban találjuk meg a következő remek éttermet, a Kazbek-et, mely a grúz konyha egyediségével csábítja a vendégeket. Ebben az igazán elegáns, luxus környezetben remek fogásokat ehetünk. A Kazbek egyik vonzereje az étkező helyiség közepén álló kemencében rejlik, mely a frissen sült kenyeret szolgáltatja, ezzel is egyedivé varázsolva a hangulatot.

A Kazbek étterem

A Kazbek étterem www.mykazbek.ru

Az orosz gasztronómiában nem csak a grúz konyhán van a hangsúly, hiszen rendkívül változatos ételek közül lehet szemezgetni. Az ország legjelentősebb fogásai közé tartozik a pelmenyi (fűszeres darált hússal töltött, főtt tésztafaltok, borssal és ecettel tálalva) és a pirog (különféle töltelékkel töltött kelt tészta), a scsi (káposztás leves) és a szoljanka (igazi gyógyír a másnaposságra), vagy a remek, gyakran halas saláták, illetve palacsinták – adott esetben kaviárral és tejföllel. Az orosz konyhára a történelem során nagy hatással voltak többek közt a szibériai, a különféle európai és közép-ázsiai ételféleségek is.

Hagyományos orosz pilmenyi

Hagyományos orosz pilmenyi

Amerika a hab a tortán

Ha úgy érezzük, hogy elég volt az európai gasztronómiából, akkor vegyük az irányt nyugat felé, és meg se álljunk Amerikáig. E rendkívüli ország említésekor elsősorban a nagy álmok, a hatalmas hamburgerek, fánkok és a gyorskaják jutnak eszünkben, melyek egészségtelenek és csak hízunk tőlük. Azonban, ha jobban belemélyedünk a dologba rájövünk, hogy rendkívül színes és változatos gasztronómia rejtőzik a sztereotípiák mögött. Ez a sokrétűség elsősorban a világ etnikumainak ottani keveredéséből jött létre, hiszen mindenki hozta magával saját nemzetének ételeit és szokásait. Ennek fényében nem is csoda, hogy ha alaposan körbenézünk, jobbnál jobb éttermeket fedezhetünk fel magunknak. Az egyik ilyen remek hely a LASA, mely Los Angeles-ben található. Az étterem elsősorban a keleti, pontosabban a koreai konyhaművészet csodáit vonultatja fel, csipetnyi amerikai fűszerezéssel.

A LASA étterem

A LASA étterem

Egy falat Jeruzsálem

Ha inkább a Közel-Kelet világa vonzana bennünket, akkor irány Jeruzsálem és a Machneyuda étterem, mely szezonális ételeivel, és vidám hangulatával garantáltan belopja magát a gyomrunkba - és persze a szívünkbe is. Az étterem a nyüzsgő Methane Yehuda piachoz közeli mellékutcában helyezkedik el, ahol a happy food jegyében az étkezés, mint élmény szórakoztatóvá tételén van a legnagyobb hangsúly. Mindemellett persze olyan finom ételeket ehetünk, mint a fattoush saláta, vagy a tengeri sügér a már említett piacról származó zöldségekkel.

A Machneyuda étterem

A Machneyuda étterem

Ebben az országban sem beszélhetünk egységes konyhaművészetről, de alapvetően az arab és a zsidó konyha hagyományos hatásai dominálnak. A már említett halon kívül népszerűek a grillezett húsételek (elsősorban bárány), a csicseriborsóból készült fogások (humusz, falafel), a saláták és a bulgur is.

Jeruzsálem

Jeruzsálem

Japán, a sushi hazája

A tipikus keleti ételekre és titokzatos élményekre vágyóknak Japán lehet a tökéletes úticél. A sushi hazájában igazán egyedi fogásokat kóstolhatunk. Az itteni konyha alappillére a rizs, továbbá rendkívül fontos szerepet játszanak a tenger gyümölcsei. A japán gasztronómiát a szezonalitás, vagyis az adott évszakra jellemző ételek fogyasztása jellemzi. Kedvelt fogásaik közé tartozik a sashimi (nyers, vékonyra szeletelt hal), a különféle, shitake gombával, algával, miszoval, tofuval készült levesek, a szárított tonhal és a savanyított zöldségek.

Japán sushi

Japán sushi

Ha igazán autentikus élményre vágyunk, akkor Kiotóban a Michelin-csillagos Kichisen étterembe érdemes ellátogatni, mely a város szélén, a Tadasu-no-mori erdő mellett található. A hely tulajdonosa és séfje Yoshimi Tanigawa, aki rendkívül nagy népszerűségnek örvend kimagasló szakács tudományának hála. Az étterembe belépve érezhetjük a tradicionális hangulatot, a vendégszeretetet és persze a kifogástalan ételeket.

Forrás:

2018.02.22. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.