Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Amerikai utazás amerikai ételekkel

Az amerikai gyorsétel klasszikusok

Az amerikai gyorsétel klasszikusok Shutterstock

De az USA-ban csak gyorsételek vannak, nem? Ez elég népszerű feltételezés, de messze áll az igazságtól. Az amerikai ételek sokfélesége felér egy világkörüli utazással. Bemutatjuk azokat a klasszikusokat, amelyek biztosan örömet fognak okozni a nyaraláson. 

ÁttekintésFőételekItalokTörténelemElőételekLevesekDesszertekVega/Vegán

Áttekintés

Vastag hamburgerek, ropogós sült krumpli és túlméretezett kóla – ezek az amerikai ételekre és étkezési szokásokra vonatkozó sztereotípiák. Legalábbis sok embernek ez a kép jelenik meg a lelki szemei előtt, ha az észak-amerikai konyha van terítéken. Azonban nemcsak az egyes államok tájai sokszínűek, mint például a sivatag, a nagyváros és az erdős területek. A gasztronómia is kiemelkedően változatos.

Az Egyesült Államok különböző befolyások és konyhakultúrák találkozóhelye, ami csak arra vár, hogy lenyűgözzön bennünket. Legyen szó a kreol konyha tenger gyümölcseiről vagy a csípős tex-mex (texasi-mexikói) ételekről: Az észak-amerikai utazásunk során nem lesz hiány kulináris élvezetekből. 

Az amerikai konyha története és hagyományai 

A hagyományos amerikai ételeket nem igazán lehet egységesen meghatározni. Ennek annyi az oka, hogy az ország különböző kultúrái nyomot hagytak az amerikaiak kedvenc ételein. Például Texas államot a szomszédos Mexikó étkezési szokásai jelentősen befolyásolták. Így született meg a csípős összetevőket kedvelő tex-mex konyha. Louisiana-ban pedig lépten-nyomon a kreol konyha hatásait tapasztaljuk. A tengerparti városok, mint Los Angeles vagy Boston első sorban a friss halból és tengeri herkentyűkből készült ételeiről híres

Mégis nagyjából mindenhol van lehetőségünk megkóstolni a tipikus harapnivalókat, például a bagelt és a fánkot. A mindennapi szokásokat illetően, az amerikaiak egyrészt ragaszkodnak a fix étkezési időpontokhoz, másrészt szeretik magukat felfrissíteni két étkezés között is. Akár hosszabb időt töltünk a kedvenc amerikai úticélunkon, akár egy izgalmas körutat tervezünk, biztosan nem fogunk éhesen távozni. 

Egy amerikai rendszerint bőséges menüvel indítja a napot: A reggeli fontos szereplője az amerikai konyhának, amit nem is akárhogyan ünnepelnek. Habár zsemlét és friss kenyeret itt hiába keresünk az asztalon, de olyan finomságok, mint a palacsinta, bagel, croissant, kukoricapehely, bab, kolbász, szalonna és tojás bőven kárpótolnak. Nem csoda, hogy a gazdag reggeli után az ebéd sokkal szűkösebb, általában csak egy szendvicsből áll. Ez annak is köszönhető, hogy az ebédet általában egyedül vagy a munkatársakkal együtt fogyasztják el a szünetben, ezért aligha prioritás. Viszont a vacsorának ismét nagy jelentősége van, mivel kellemes családi környezetben zajlik. Nem ritkák a kiadós amerikai specialitások, mint például a friss hamburgerek ropogós krumplival vagy a grillezés a kertben. 

Az úgynevezett „Full American Breakfast“

Az úgynevezett „Full American Breakfast“ Shutterstock

Így szól a mottó: Mindenki azt egye, amit szeretne, és úgy, ahogyan szeretné. Lebeszélni az amerikaiakat az étkezési szokásaikról? Nem jó ötlet! Általánosságban az ételeket apró falatokra vágják, majd kényelmesen csak villával fogyasztják. Az éttermekben a pincér választja ki az asztalt, és az egész étkezés alatt ő szolgál ki minket. És különösen fontos tudni, hogy a borravaló elmulasztása, nemcsak udvariatlan, hanem még belépési tilalommal is büntetik! 

Amerikai előételek 

A legtöbb amerikai ételkülönlegességet napszaktól függetlenül élvezhetjük. Az alább említett előételek ezért gyors harapnivalóként is alkalmasak, például ebédszünetben. 

Cobb Salad (húsos)

Az olyan amerikai előételek, mint a Cobb saláta jóleső frissítésként szolgálnak a meleg napokon. Hozzávalói a friss saláta, egy főtt tojás, avokádó, paradicsom és sajt, zsázsával és metélőhagymával tálalva. A saláta hagyományos változatának a hideg csirke is összetevője. 

Caesar Salad (vegetáriánus/húsos/halas)

A jól ismert Caesar saláta fő alapanyagát mi választhatjuk ki: lehet sült csirke vagy garnélarák. Persze a vegetáriánusokat nem foglalkoztatja ez a kérdés, de a többi összetevővel ők is elégedettek lehetnek. Például a finom olívaolajjal, krutonnal és a tojásból és fokhagymából készült mártással

Ceasar Salad sült csirkével

Ceasar Salad sült csirkével Shutterstock

Tex-Mex taco saláta (húsos vagy  halas )

A tex-mex konyha taco salátája minden bulin megállja a helyét, de tartalmas előételként is. A texasi eredetű klasszikus saláta, amivel talán a híres 66-os út mentén tett utazás során is találkozhatunk, darált marhahúsból, jégsalátából, kukoricából és vörösbabból készül, amit végül csípős salsa szósszal locsolnak meg. A saláta más változatai a hús helyett garnélarákot, a salsa helyett pedig lime-szószt használnak fel. 

Taco (vegetáriánus vagy húsos)

A tex-mex konyhából származik ez a klasszikus, amely kukorica vagy búza tortillából áll. Hússal, zöldséggel és szósszal töltik meg és legyező-szerűen tálalják. Kedvelt hozzávalója a chili, ami csípőssé teszi az egész ételt. 

Hússal töltött fűszeres tacók

Hússal töltött fűszeres tacók Shutterstock

Szendvicsek (vegetáriánus/húsos/halas)

A tetszés szerint összeállított szendvicsek harapnivalóként remekül csillapítják a kis éhséget, de egy teljes menü előételeként is szolgálhatnak. Szívünk szerint kiválaszthatjuk, hogy mit teszünk a két pirított kenyérszelet közé. A klasszikus szendvicsek sonkával és sajttal vagy tonhallal készülnek

Amerikai levesek 

A hagyományos amerikai konyhára nem jellemzőek a levesek és az egytálételek. Ennek ellenére találtunk néhány csemegét, amit érdemes megkóstolni, ha ott járunk.

Sweet Potato Soup (vegetáriánus)

Az édesburgonya leves földimogyoróval különösen népszerű a vegetáriánusok körében. A névadó két hozzávaló mellett, paprika, vöröshagyma, fokhagyma, spenót és citromlé is kerül a fazékba. Az i-re a pontot a pirított halloumi sajt kockák teszik fel. 

Corn Chowder (vegetáriánus)

A kukoricalevest leginkább télen készítik el. A kukorica mellett kerül bele vöröshagyma, fokhagyma, burgonya és zöldségleves. Végül tejszínnel, sóval és borssal ízesítik a levest. 

Sütőtökleves (vegetáriánus)

Ha ősz, akkor tökszezon – ez természetesen az amerikai konyhában is így van. Egy finom sütőtökleves olyan jól fel tud melegíteni a Halloween körüli hideg napokon. Sütőtökre, krumplira, édesburgonyára és zöldéglevesre van szükség hozzá. A fűszerezéshez egy csepp olajat, apróra kockázott hagymát és paprikaport, valamint sót és borsot használnak. 

A krémes sütőtökleves egy hagyományos amerika

A krémes sütőtökleves egy hagyományos amerika Shutterstock

Amerikai főételek

A vacsorára felszolgált amerikai főételektől – már akkor is, ha csak olvasunk róluk- összefut a nyál a szánkban! Hogy teljesen biztosra menjünk, étvágygerjesztő képekkel tűzdeltük meg a beszámolót. 

Burger (vegetáriánus vagy halas)

Egy hamisítatlan klasszikus, ami az egész USA-ban fontos szerepet játszik, az kétségtelenül a hamburger. Egy hús- vagy zöldségpogácsa a félbevágott zsemle szeletek között, salátával, paradicsommal, hagymával, szalonnával, sajttal és még sok mással kiegészülve. 

Miután kiválasztottuk a hamburgert, még a köretek széles választékával is meg kell birkóznunk. Népszerű az egész burgonyából készült hullámos krumpli, avagy a curly fries, amit hagymás fűszerrel, fokhagymával és paprikával ízesítenek. De természetesen klasszikus sült krumpli is kapható. 

Rusztikus burger sajttal és szalonnával

Rusztikus burger sajttal és szalonnával Shutterstock

Hot Dog (húsos)

Ha valaki kevésbé éhes vagy az egyszerűbb ételeket szereti, akkor egy másik „zsemleklasszikus“ is a rendelkezésére áll: ez pedig a hot dog. A meleg virslit ketchuppal vagy mustárral egy hosszúkás zsemlében szolgálják fel. Kérés vagy régió szerint további finomságokat is tesznek bele, például ecetes uborkát és pirított hagymát. Egyébként azért találták ki a hot dogot, hogy a virslit tányér nélkül is lehessen enni. Szerencsére a nevében szereplő kutyának semmi köze ehhez az ételhez. 

Hot dogok különböző szószokkal

Hot dogok különböző szószokkal Shutterstock

Buffalo Wings (húsos)

Egy focis este nem telhet el panírozott csirkeszárnyak nélkül! Egy különösen ízletes változata a klasszikus harapnivalónak a buffalo wings. A nevét Buffalo városról kapta, ami a csípősségében is megnyilvánul. Az erős íz a cayenne-borsos szósznak köszönhető. Aki enyhébben szereti a csirkeszárnyat, kérhet hozzá köretnek kéksajtot vagy friss sárgarépa rudakat

Jambalaya (húsos vagy halas)

A kreol konyhából hozunk most egy példát. A jambalaya-hoz hosszú szemű rizst és zöldségeket párolnak össze hússal vagy hallal. Általában csirkehúst vagy rákot használnak hozzá. Továbbá zeller, paprika és vöröshagyma, valamint chili vagy tabasco szósz teszi teljessé ezt a különleges fogást. Vigyázat, a jambalaya emiatt igen csípős. 

Clam Chowder (tenger gyümölcse)

A lehető legjobb változatát ennek a különleges tenger gyümölcsei ételnek a Massachusetts állambeli Bostonban kóstolhatjuk meg. A fogás alapját a kagyló, a sós sertéshús, burgonya, fűszernövények és tejszín adják. A nyugati parton a lazaccal készült egészségesebb változatát is kipróbálhatjuk. 

Pulyka 

Nincs még egy olyan fontos ünnep az Egyesült Államokban, mint a hálaadás, mivel teljes egészében a családról szól. Erre az alkalomra mindenki összegyűlik – de azt est sztárja a hagyományos pulyka! Az elkészítéshez először eltávolítják a belsőségeket és egy különleges tölteléket készítenek. Ez többek között édesburgonyából, különböző fűszerekből és almából áll. A pulykát a töltelékkel és zöldséglevessel együtt sütőedényben készítik. Annak érdekében, hogy a hús szaftos legyen, körülbelül negyedóránként le kell önteni a saját levével. 

A grillezett pulyka egyszerűen kötelező hálaa

A grillezett pulyka egyszerűen kötelező hálaa Shutterstock

Barbecue (húsos vagy vegetáriánus)

Nem igazán egy étel, hanem inkább egy tevékenység a barbecue. Ez olyan az Egyesült Államokban, mint nálunk a kerti sütögetés. A szaftos steak, a teriyaki zöldségnyárs vagy a héjában sült burgonya a legnépszerűbb grill ételek. A grillezett töltött parika is jó ízű, és miatta a vegetáriánusok sem maradnak ki ebből a remek hagyományból. 

A nyüzsgő New York sosem alszik

Ez is érdekelhet:

A nyüzsgő New York sosem alszik

Amerikai desszertek 

Őszintén szólva, az amerikai konyha csak fele annyira lenne jó az édességei nélkül. Egy átlagos amerikai két étkezés között sem tudja megállni, hogy valamilyen cukros nassolni való után nyúljon. Ti vajon engedni fogtok a következő desszertek csábításának a nyaraláson? 

Fánkok cukor- vagy csokimázzal  

Hasonló alakja miatt, a fánk a bagel édes társának is tekinthető. A tésztát olajban sütik, majd különféle színes öntetekkel és töltelékekkel kínálják. A fánk máza cukorból vagy csokoládéból készül, a tetején pedig általában színes szóratok vannak. Ökölszabály: Ha a fánk közepén lyuk van, akkor nem kerül bele töltelék. 

Olajban sült fánkok színes mázzal

Olajban sült fánkok színes mázzal Shutterstock

Sundae

A forróságban nincs is jobb frissítő, mint a fagyi. Az USA-ban általában “sundae” néven emlegetik. Az angol “Sunday” (vasárnap) szóból származó kifejezés egy vagy több gombóc fagyit takar, a tetején szósszal és tejszínhabbal. A fagylaltkelyhet gyakran élénvörös cseresznye koronázza, amitől még inkább szemet gyönyörködtető. 

S'Mores

Egy kis időt tábortűz mellett töltötök a nyaralás alatt? Akkor ne felejtsétek el a kekszet, a csokoládét és a pillecukrot. Ezekből a hozzávalókból áll össze a “S’Mores”. A tűzön megsült csokit és pillecukrot két keksz közé helyezik – hasonlóan egy szendvicshez. Rövid várakozás után, amíg megolvad a csokoládé és kihűl a pillecukor, már élvezhetjük is a édességet. 

S'Mores pillecukrokkal

S'Mores pillecukrokkal Shutterstock

Apple Pie

Ki ne ismerné az amerikai almáspitét? Az 1990-es és 2000-es évek vicces filmsorozata hírét vitte ennek a desszertnek szinte az egész világon. A szeletelt almával töltött pitét tejszínhabbal vagy vaníliafagylalttal fogyasztják. A hagyomány szerint egy egész tésztaréteg vagy tésztarácsok kerülnek a sütemény tetejére. 

Brownies

Aki az almáspitéből a csokoládét hiányolja, annak mindenképpen a brownie-t kell választania. A négyzet alakú kis sütemények a csokoládé krémes állagáról ismertek. Már első pillantásra látszik, hogy telis-tele van finom csokoládéval. Ezért a brownie még a nagyobb édesség utáni vágyat is kielégíti. Különösen, ha a tetején még cukormáz és mini pillecukor is van, akkor egy igazi kalóriabombával nézünk szembe. De megéri – nem?

Diós brownie-k

Diós brownie-k Shutterstock

Amerikai italok 

Az amerikai ételek természetesen tipikus amerikai italokat igényelnek. A klasszikusok közé tartozik néhány üdítő, mint például a kóla, és a citromos- vagy narancsos limonádé. De csapvizet is szívesen isznak, amit az étteremben legtöbbször ingyen biztosítanak. Vigyázzunk: Gyakran erősen klóros a víz. De az egyszer megrendelt és kifizetett üdítőitalok ingyenes újra töltése is általában része az amerikai éttermeknek, amivel egy kicsit spórolhatunk nyaralás közben. 

A jegestea, a tejturmixok és a root beer, azaz gyökérsör is az alkoholmentes italok palettáját színesítik. Az alkoholok területén a whiskey és a koktélok dominálnak. Az előbbi elsősorban a deli államokban van jelen, ahol a gyártásának nagy része zajlik. 

Tejturmix édes öntettel

Tejturmix édes öntettel Shutterstock

Vegetáriánusként & vegánként Amerikában 

Már biztosan sokunknak feltűnt, hogy a hagyományos amerikai ételekben gyakran a húsé a főszerep. De az országszerte uralkodó sokszínűségnek köszönhetően mindig találhatunk vegetáriánus vagy vegán lehetőségeket. A nagyvárosokban, például New York vagy Los Angeles metropoliszában természetesen nincs hiány tisztán vegetáriánus és vegán éttermekből

Vegán burgerek növényi pogácsával

Vegán burgerek növényi pogácsával Shutterstock

Az amerikai konyhában a levesek főleg hús nélkül készülnek, ezért a vegetáriánusok számára alkalmasak. A bagelek és szendvicsek összetevőit is saját igényünk szerint választhatjuk ki. És amikor desszertről van szó, a határ a csillagos ég a vegetáriánusok számára is. 

2023.06.07. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.