Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az olasz fagylalt története

Egyetlen olaszországi utazás sem lehet teljes a finom, helyi fagylalt megkóstolása nélkül. Ez az édes finomság minden korosztály tetszését elnyerte - nem csoda! Ismerd meg a gelato történetét, és készülj fel egy napsütéses, olaszországi nyaralás élményére!

Hányszor érezted már azt egy tengerparti nyaraláson, hogy most azonnal szükséged van egy frissítő fagylaltra vagy jégkrémre? Tudd meg, milyen szerepet tölt be és milyen sajátosságokkal bír a hagyományos olasz fagylalt a jeges finomságok világában!

A tuti hetes: A legszebb üdülőhelyek Észak-Olaszországban

Ez is érdekelhet:

A tuti hetes: A legszebb üdülőhelyek Észak-Olaszországban

Az olasz fagylalt rövid története

A fagylalt története meglepően hosszú és nem is annyira egyszerű múltra tekint vissza. Eleinte a görögök készítettek maguknak citrommal, gránátalmalével, mézzel és jéggel vagy hóval üdítőitalt, és csak később kezdtek fagyasztott tejet használni. A modern fagylalt igazi őse viszont nem innen, hanem Szicíliából érkezett.

A kilencedik században az arabok közvetítésével megérkezett a cukornád az akkori Itáliába, egy különleges módszer kíséretében: ennek során cukros, fűszeres és gyógynövényes vízből készült főzeteket készítettek, majd ezeket sóval és jéggel töltött edényekben fagyasztották le.

Ez a hagyomány jutott el aztán Szicíliába, ahol 1686-ban Francesco Procopio dei Coltelli szakács készítette el az első "keveréket".

A klasszikus és az olasz fagylalt közti különbség

A jégkrém, valamint a többi fagylaltféle és a gelato közti alapvető különbségeket az összetevők arányában és ezek össze-, illetve kikeverésének sebességében érdemes keresnünk. Az olasz fagylalt, a gelato a hagyományosnál kevesebb tejzsírt tartalmaz, az összetevőit lassabban keverik el, és egy kicsit kevésbé fagyos hőmérsékleten kínálják, így lágyabb és sűrűbb állagot kapunk. A hagyományos jégkrémek és fagylaltok ezért általában "levegősebbek", kevésbé krémesek, mint a gelato.

Nyaralás gyerekszemmel

Ez is érdekelhet:

Nyaralás gyerekszemmel

A legnépszerűbb gelato: olaszországi ízek

Az olasz fagylalt egyik jellegzetessége az ízek széles választéka. Az olyan klasszikusok mellett, mint a vanília, a csokoládé vagy az eper, a hagyományos olasz fagylaltozók gyakran kínálnak kreatív és egyedi lehetőségeket, például levendulát vagy sáfrányt. De melyik a 10 legnépszerűbb fagylaltíz Olaszországban?

A tökéletes olasz Tiramisu receptje

Ez is érdekelhet:

A tökéletes olasz Tiramisu receptje

  1. Crema (tejszínes)
  2. Cioccolato (klasszikus csokoládé)
  3. Pistacchio (pisztácia)
  4. Stracciatella (vanília csokoládédarabkákkal)
  5. Mandorla (mandula)
  6. Limone (citrom)
  7. Fragola (eper)
  8. Spumoni (vegyes gyümölcsös, magos)
  9. Bacio (csokoládé és mogyoró)
  10. Frutti di scusa (gyümölcs)

Érdekességek az olasz fagylaltról

  1. A "gelato" szó az olasz "congelato" szóból származik, ami fagyasztottat jelent. Érdemes azonban tudni, hogy a gelato általában nem olyan hideg, mint a hagyományos, nem olasz fagylalt.
  2. Francesco Propocio dei Coltelli szicíliai halász 1686-ban alkotta meg az első fagylaltgépet, és ezzel hozzájárult a fagylalt népszerűsítéséhez. Nem sokkal később Café Procope néven kávézót nyitott Párizsban, ahová a párizsiak özönlöttek a finom fagylaltért és kávéért.
  3. A fagylalt csak az 1920-as és 1930-as években vált igazán népszerűvé, amikor bevezették a fagylaltkocsikat! Az ezt követő évek során egyre több rajongót szerzett magának ez a jeges édesség.
  4. A gelatót általában a gelateriákban árulják, amelyek Olaszország-szerte megtalálhatók! A krémes finomságot felszolgáló személyt gelatainak hívják, és ha kanál helyett spatulát használ, az a hitelesség jele!
  5. A gelato fagylalt tipikus összetevői a gyümölcs, a cukor és a tej, és általában kevesebb zsírt és több ízt tartalmaz, mint a hagyományos fagylalt.
  6. Olaszországban a legnépszerűbb fagylaltízek közé a mogyorós csokoládé (bacio), a vanília csokoládédarabokkal (stracciatella), a citrom (limone) és a pisztácia (pisztácia) tartoznak.
  7. A gelato egyik legjobb tulajdonsága a krémes, sima textúra; ennek egyik oka az akár 50%-kal alacsonyabb levegőtartalom, ami miatt bár a fagyasztott finomság gyorsabban olvad, közben gazdagabb ízt biztosít.
  8. Olaszországban kerül megrendezésre a Coppa deel Mondo della Gelateria nevű nemzetközi gelato világbajnokság; a legjobb fagylaltos ételekért, szobrokért és fagylaltos desszertekért folyó versenyre többek közt Japánból, Marokkóból, Spanyolországból és Lengyelországból is érkeznek versenyzők.
  9. Egy fagylalt rendelésekor hasznunkra válhat néhány szakkifejezés: az affogato tökéletes lesz a kávékedvelők számára, amikor a finom fagylaltot egy eszpresszóval locsolják meg. Ha tejszínhabbal készült, sundae-szerű desszertre vágysz, kérj gelato con panna-t, ha pedig fagylaltos szendvicset szeretnél, a brioche con gelato lesz a jó választás!

Olaszország legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Olaszország legszebb strandjai

Utazz el a napsütötte Olaszországba, és kóstold meg a híres gelato-t!

2024.04.17. Arnika Persona

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.