Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Antoni Gaudí 10 leghíresebb építménye

Gaudí épületeit könnyű felismerni

Gaudí épületeit könnyű felismerni

A napsütötte spanyol városhoz, Barcelonához több ponton is szorosan kötődik az egyik leghíresebb katalán építész, Antonio Gaudí neve. Meglepő, eredeti és színes épületei még ma, több mint kilencven évvel a nagy művész halála után is magukkal ragadnak. Hidd el, nem kell a művészetek és Gaudí nagy szakértőjének lenned, hogy felismerd munkáit. A legtöbb épület közös jellemzőit biztosan hamar megtalálod majd…

1. Güell Park

A gyönyörű parkot, tele Gaudí alkotásaival Eusebi Güell megrendelőről nevezték el. A kert valóban csodálatos munkája a híres építésznek. Az épületek, amelyek számos közös elemen osztoznak, mint például a dekoratív, színes üvegmozaikok, vagy a tört üvegek, magas oszlopok és hullámvonalak, amelyek a láva folyását illusztrálják, valóban lélegzetelállítóak, köszönhetően többek közt vidám, de különösen eredeti színeiknek. A széles lépcsősor a száz oszlop szentélyéhez vezet, ahol többek között a mennyezet csodálatos mozaikaiban gyönyörködhetsz, illetve megpróbálhatod megszámolni a cseppkövekre hasonlító oszlopokat. Ha sikerül, akkor megtudhatod, hogy nem 100, hanem 87 darab van - a parkot egy nagy terasz uralja, amely ezekre az oszlopokra épült. A teraszt Gaudíra jellemző mozaikok díszíti, melyek itt végül padokká állnak össze.

Güell Park

Güell Park

A parkban található egy ház is, ahol az ismert művész lakott. Ma Gaudí múzeumként szolgál.

2. Sagrada Família

A híres Sagrada Família az építész életének legmonumentálisabb alkotása mellett Barcelona ikonikus és uralkodó épülete. A munkálatok 1882-ben kezdődtek, de a mai napig sem fejeződtek be. A legutóbbi becslések szerint 2026-ra fog elkészülni, de hogy ez a dátum végül tartható lesz-e, és ha igen, milyen végeredményt jelent majd, az csak akkor derül ki.

Sagrada Familia

Sagrada Familia

A székesegyház keresztény szimbólumokkal gazdagon díszített, 28 tornya a különböző szimbólumokkal, a kiálló elemekkel és a boltívekkel folyamatosan le fog nyűgözni – természetesen nem csak kívülről, hanem belülről is. Ha kivárod a bejutásért kígyózó, (főleg szezonban) hosszú sort, biztosan nem fogod megbánni. Bent találsz egy múzeumot is az építkezésről, régi képekkel és tervekkel. Ez az egyedülálló, mesebeli látvány valóban lélegzetelállító, ezért az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

Sagrada Familia tetejének részlete

Sagrada Familia tetejének részlete SBA73

3. Casa Milà, avagy a Kőbánya

Ezt a figyelemre méltó épületet, más néven a La Pedrerat, avagy Kőbányát, nem szabad kihagynod. Gaudí Pere Milà i Camps kereskedő megrendelésére tervezte. Az épület mészkőből épült, az érdekes homlokzat tökéletesen utánozza a követ annak minden formájával és szabálytalanságával, ami így egy kicsit bizarr, de csodálatos hatást eredményez. Egyenes falat szinte nem is találni. A lakóház két apartmanból és a Gaudí múzeumból áll.

Casa Milà

Casa Milà

4. Casa Calvet

Az ötemeletes házat Gaudí Calveta textilgyáros részére építette. A projekt megvalósítása során Gaudí itt magához képest a földhöz ragadt, a házat az építész egyik legkonzervatívabb alkotásaként tartják számon. Itt nincsenek vad ívek, hullámos vonalak vagy mozaikok. Ez annak köszönhető, hogy a ház egy híres, elegáns környéken található, ahol nem volt hely a túl merész ötletek megvalósításához.

Casa Calvet

Casa Calvet

5. Casa Batlló

A koponya alakú erkélyek és a különleges, kiálló ablakok miatt erősen kritizálták az épületet, ami mára Európa egyik legkülönösebb és legellentmondásosabb épülete lett.

A Csontok háza - mert így is nevezik -, a mai napig egyszerre sokkoló és lenyűgöző látványt nyújt. Az első emelet, amely egykor a tulajdonosoké volt, szabadon látogatható, de a többi emeleten már magánlakások kaptak helyet. Fő jellemzője az összes Gaudí épület közös ismertetőjegye, a tört üveg és az üvegmozaikok. A tetőn sárkányfejek és tornyok találhatóak.

Casa Batlló részlete

Casa Batlló részlete

6. Casa Vicens

A Casa Vicens szecessziós épülete Gaudi első fontos munkája volt. A kerámiagyár tulajdonos Manuel Vicens gazdag családjának tervezte. Ez tükröződik a homlokzat díszítésében, ahol színes kerámia csempét használt, sakktábla stílusban megformált virágos mintával.

Casa Vicens

Casa Vicens

7. Güell Palota

A 19. században a híres La Rambla barcelóniai negyed közelében nevelkedett Eusebi Güell. A Güell-palota több építészeti stílus jegyeit viseli magán, a gótikustól kezdve a szecesszión át egészen az iszlámig. Viszonylag komor hatást kelt 20 egyedi, tört kerámiával és színes üveggel díszített kéménye, amely az építész egyik névjegyévé vált.

Palau Güell kéményei

Palau Güell kéményei

8. El Colegio Teresiano

Az 1880-as és 1890-es évek fordulójából származó kollégium nem a megszokott Gaudí-projekt. 1889 márciusában, nem sajátjaként, már folyamatában vette át a munkát, amit egy évvel később sikeresen be is fejezett. A kollégium nem különösebben népszerű a turisták körében, mert nem rendelkezik a Gaidítól megszokott, gazdag dekoratív elemekkel vagy színes mozaikokkal, hiszen megjelenéét nagyon meghatározta a szerény belső és a szűkös pénzügyi keretek.

El Colegio Teresiano

El Colegio Teresiano Enfo

9. Bellesguard

Egy másik, nem igazán ismert Gaudí mű a Bellesguard, vagy más néven Torre Bellesguard. Ez a gyönyörű és kétségkívül érdekes épület úgy néz ki, mint egy középkori vár, amely szintén megihlette Gaudít. A legimpozánsabb a zseniális építész kedvence, a tető, ami egy sárkányfejre hasonlít. A magántulajdonban lévő háznak nemcsak a gyönyörű belső tereibe, de az épület tetejére is felmehetsz és élvezheted a pompás barcelonai kilátást.

Sárkányfej a Bellesguardu tetején

Sárkányfej a Bellesguardu tetején Pablo Alejandro Araujo Granda

10. Casa de los Botines

A neogótikus, öt emeletes palota nem Barcelonában, hanem Leónban található. Eredetileg gazdag üzletemberek üzleti- és lakótelepeként szolgált, majd később az épületet a spanyol Caja España biztosító alakította át igényeinek megfelelően. Az építész eredeti szándéka az volt, hogy a palota egy középkori kastélyt idézzen, ez szerencsére nem változott.

Casa de los Botines

Casa de los Botines

2018.02.21. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.