Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fehér városok nyomában Andalúziában

Fehér városok nyomában Andalúziában

Fehér városok nyomában Andalúziában

Andalúzia fehér városai, vagyis a Pueblos Blancos, Cádiz és Malaga tartományok északi részén, Dél-Spanyolországban találhatóak. Az úgynevezett „fehér városok útja” tulajdonképpen egy túraútvonal, melynek során Sierra térség városait járhatod be, Andalúzia egyik legismertebb turisztikai útja mentén. Az út során több, mint 20 településen utazhatsz át, amelyeknek egy közös jellemzőjük van: a házak falait fehér mésszel festették le, hogy visszaverjék a nap melegét. A városokra ezen kívül jellemző még a vörös, vagy barna cserepes tető is. Tarts velünk egy virtuális kirándulásra, melynek során bemutatjuk a 10 legszebb andalúz fehér várost!

1. Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera városa egy folyó feletti, hatalmás sziklán található, és nagyon sok szép épülettel rendelkezik. Többek között itt található a Santa María de la Asunción bazilika, a Torre de Santa María torony, az Iglesia de la Caridad és az Iglesia de San Pedro templomok - és persze a maori eredetű Castillo de Arcos vár, amely azonban jelenleg sajnos nem látogatható.

Arcos de la Frontera

Arcos de la Frontera

2. Benamahoma

Benamahoma falucskája Sierra del Pinar nyugati felén található, El Bosque és Grazalema városok között. Több hagyományos ünnepségről is ismert, az egyik ilyen például a február végi karnevál. Júniusban tartják Assisi Szent Ferenc zarándokútját, de talán még ezeknél is ismertebb a Moros y Cristianos fesztivál, amelyet a város védőszentje, Páduai Szent Antal tiszteletére rendeznek.

Benamahoma

Benamahoma

3. Frigiliana

Frigiliana nagyjából 6 km-re északra fekszik a tengerparti Nerja várostól. Augusztus végén egy négy napos rendezvénynek, a Festival de las Tres Culturas-nak (három kultúra fesztiválja) ad otthont, ahol a keresztény, a muszlim és a zsidó hagyományok békés együttélését ünneplik. Megszámlálhatatlan előadással várják a vendégeket az utcán és a színházakban is. Frigilianat gyakran Spanyolország legszebb falujának nevezik, amit egy terebélyes természeti park veszi körül, tele jobbnál jobb túrautakkal.

Frigiliana

Frigiliana

4. Grazalema

Grazamela Cádiz tartomány északkeleti részén fekszik, a már említett Sierra del Pinar Természeti Park lábánál. Látogatásod során mindenképp keresd fel a városházát, az Iglesia de la Encarnación templomot a 17.-19. századból, az Iglesia de San José és az Iglesia de la Aurora barokk templomokat és a textil múzeumot.

Grazalema

Grazalema

5. Mijas Pueblo

Mijas Pueblo egy tipikus spanyol fehér falucska, ahol a csodás házakon kívül gyönyörködhetsz a régi katedrálisban is. A község az azonos nevű hegységtől egészen a tengerig terül el, és csodás kilátást nyújt a tengerpartra. A La Muralla de Mijas fal és az arab erőd romjai a legszebb látnivalók a falucskában - a hozzá tartozó kerttel együtt.

Mijas Pueblo

Mijas Pueblo

6. Olvera

Az arab eredetű Olvera városát 1983-ban művészetileg és történelmileg védett területté nyilvánították. A legjelentősebb helyi emlékmű a 12-13. századból származó arab vár, a városháza és a La plaza de Andalusia tér, a tekintélyes szökőkúttal. Érdemes még ezeken kívül megnézni az El Museo de La Cilla múzeumot is.

Olvera

Olvera

7. Setenil de las Bodegas

Ez a falucska egy folyó feletti sziklanyúlványon található, és tele van arab jellegű emlékművekkel és gótikus templomokkal (Iglesia de Nuestra Seňora de la Encarnación), de ezek mellett érdemes megnézni a városházát is, amely manapság turistaközpontként szolgál. A település szélén található a falu védőszentjének, Szent Sebestyénnek egykori remeteháza.

Setenil de las Bodegas

Setenil de las Bodegas

8. Ubrique

Ubrique a legnagyobb a fehér városok közül. A Sierra de Ubrique lábánál található, a Sierra de Grazalema és a Los Alcornocales Nemzeti Parkok között. Sziklás, állat-és növényvilágban gazdag vidék övezi a várost. A város közelében találhatóak az egykori római város, Ocuri romjai. Pár percre Ubrique-től található a Fátima vár (Cardela néven is ismert), ahonnan csodás kilátás nyílik a Hurones gátra.

Ubrique

Ubrique

9. Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera különösen bájos város, gyönyörű kilátással. Több régi templom és kolostor is megtalálható itt. A házak stílusa az egykori maori korszakot idézik, amely 711-től 1248-ig tartott. Hagyományosan minden évben bikafuttatást is rendeznek a városka utcáin.

Vejer de la Frontera

Vejer de la Frontera

10. Zahara de la Sierra

A város eredetileg maori bázis volt, széles kilátással a völgyre. A kedvező fekvésének köszönhetően, Ronda és Sevilla között tökéletes helyszínként szolgált egy vár megépítésére, ami a támadások idején védelmi vonalként szolgált. A maori vár romjai ma is látogathatóak. A város közelében található a Garganta Verda kanyon.

Zahara de la Sierra

Zahara de la Sierra

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.