Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Így étkezz, ha Spanyolországban jársz!

Legyen szó vegetáriánusról, húsimádóról vagy a tenger gyümölcseiért rajongóról, egyaránt szívesen látogatják a rendkívül sokoldalú dél-európai országot. Már akkor is a bőség zavarával szembesülhetünk, amikor a rengeteg féle tapas (apró falatkák, amiket általában bárokban az italok mellé szolgálnak fel) közül kell választani.

HagyományokElőételekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

Spanyolországba vezet az utatok? Akkor már biztosan örültök azoknak a fenséges ételeknek, amik a tengerparti árusoknál vagy az impozáns nagyvárosokban várnak rátok. Tapas, paella (sáfránnyal ízesített egytálétel) és desszertnek végül egy kis Crema Catalana (tojássárgájából készült krém, karamellizált cukorral a tetején): Bizonyára ezek a fogások jutnak először eszetekbe, ha a spanyol konyhára gondoltok. De ez természetesen korántsem minden, ugyanis a dél-európai nyaralóparadicsom ennél sokkal több izgalmat tartogat az étlapjain, amitől még a nyál is összefut a szánkban. A spanyol hagyományok szerint fontos, hogy jól lakjunk, de arra is nagy hangsúlyt fektetnek, hogy az étlapot okosan állítsák össze. Ezen kívül az étkezések hagyományosan nagy társaságban zajlanak. Kétségtelenül, a közös pillanatok éppen annyira fontosak az étkezésnél, mint maguk a finom ételek.

A tapas népszerű harapnivaló Spanyolországban

A tapas népszerű harapnivaló Spanyolországban

A tapas népszerű harapnivaló Spanyolországban

Világszerte nagy rajongás övezi a spanyol gasztronómiát már hosszú évek óta. A vegetáriánusoknak, valamint a hús –és halimádóknak is kedvező ételek főként a különleges ízükkel veszik le a lábáról az embert. Sok, de megfelelően adagolt fűszer és enyhe csípősség jellemzik Spanyolország legismertebb fogásait. Továbbá az is egy sajátosság, hogy mindennek olívaolaj az alapja. A spanyol városok elhelyezkedésétől függően, sokféle tenger gyümölcseit is találhatunk az étlapon. Erre jó példa a Baleár-szigetek.

Mallorca és titkai, avagy amit még nem tudsz a legnagyobb Baleár szigetről

Ez is érdekelhet:

Mallorca és titkai, avagy amit még nem tudsz a legnagyobb Baleár szigetről

 

Remek hírrel szolgálhatunk a vegánoknak: Sok alaprecept egyáltalán nem tartalmaz állati eredetű összetevőket.

Spanyol étkezési szokások

A spanyolok reggelije általában elég visszafogott. Többnyire csupán csak egy kis darab péksüteménnyel indítják a napot, például a nagyon kedvelt churros-szal, amely egy égetett tésztából készült, fahéjas édesség. Így az ebéd már sokkal bőségesebb, amire a szieszta alatt kerül sor, nagyjából két óra körül. Mivel viszonylag későn ebédelnek, ezért a vacsora időpontja is kitolódik, legalábbis a magyar szokásokhoz képest. Az éttermek kilenc óra előtt egyáltalán nem számítanak vacsorázni kívánó vendégekre, sőt, előfordul, hogy tíznél előbb senki sem tér be hozzájuk. Gyakorta előfordul, hogy vacsorára is meleg ételt esznek, legalább két fogást, ami elég kiadós.

Amikor étterembe látogattok, tartsátok észben ezt a szabályt: az asztalotokat a pincérnek kell kiválasztania! Ha célratörően egy szabad ülőhelyhez siettek, valószínűleg leleplezitek, hogy turisták vagytok. Továbbá az sem igazán megszokott, hogy a többen megosztozzanak a számlán. Ugyanakkor borravalót nem szoktak követelni, mivel azt már előre belekalkulálták a számlába. Ennek ellenére mindenhol szívesen fogadnak egy kis aprót – általában az étkezés árának tíz százalékát – ez a megfelelő gesztus egy finom étkezésért cserébe!

Tudtátok? Egy üres tányér azt jelenti Spanyolországban, hogy még repetáznátok. A félreértést úgy is elkerülhetitek, hogy egy keveset meghagytok az ételből, hogy igazán jóllakottnak és elégedettnek tűnjetek.

Spanyolország ősszel is tökéletes úti cél

Ez is érdekelhet:

Spanyolország ősszel is tökéletes úti cél

A spanyol konyha előételei

A tapas nem egy meghatározott recept szerint készülő előétel, hanem több formát is ölthet. Például a zöldségpüré, nyers sonka, tortilla, valamint különböző levesek és pörköltek is ebbe a kategóriába tartoznak. A tapast hagyományosan kis adagban, speciális agyagtálakban szolgálják fel. Általában többen megosztoznak rajta az asztalnál, ezért érdemes többfélét is rendelni!

Gazpacho (vegán)


A gazpacho egy nagyon kedvelt spanyol klasszikus. Valójában ez egy különleges, pépes és nyers zöldségekből készült leves. Az előkészítésnél salátauborkát, paradicsomot, fokhagymát és vöröshagymát tesznek a turmixgépbe. A kapott keveréket végül sózzák, borsozzák, valamint olívaolajjal és borecettel ízesítik. Ezután víz hozzáadásával leveses állagot érnek el, az elkészült ételt pedig apróra vágott friss bazsalikommal vagy vöröshagymával, és feketeborssal díszítik. Hagyományosan hidegen tálalják, így remek frissítő egy forró nyári napon Spanyolországban!

Salmorejo (vegán vagy húsos)


A salmorejo hasonlóan készül, mint a gazpacho. A paradicsomot durván felkockázzák, majd vízben áztatott zsemlével, paradicsompürével, ecettel, fokhagymával, sóval és borssal együtt leturmixolják. A pürésített keveréket krémes, sűrű levessé főzik, olívaolaj hozzáadásával. A salmorejo-t akár hidegen, akár melegen is megkóstolhatjuk. Gyakran fehér kenyeret is felszolgálnak mellé, amivel tunkolhatunk. Ez az előétel vegetáriánusok és vegánok számára is ideális, de a húskedvelők fűszeres sonkát is kérhetnek hozzá!

 Aki a gazpachot szereti, az a salmorejo-ban

Aki a gazpachot szereti, az a salmorejo-ban

Aki a gazpachot szereti, az a salmorejo-ban sem fog csalódni

Tortilla de Patatas (vegetáriánus)


A Tortilla de Patatas – magyarul krumplis tortilla - "Tortilla Española" néven is ismert. Ez egy tojásból és burgonyából sült omlett, ízléstől függően zöldborsóval, apróra vágott vöröshagymával vagy fokhagymával kiegészítve. Így a spanyol változat nagyban különbözik a dél-amerikaitól, ahol a tortilla csak egyfajta kenyeret ír le. A spanyol omlettet hidegen és melegen is fogyasztják. Köretnek egy szelet friss bagettet is tálalnak.

Jamón Ibérico (húsos)


A „jamón“ sonkát jelent magyarul. Ebből már egyszerű kitalálni, hogy az ibériai sonkáról lesz szó. Az ibériai sertések zsírtartalma magas, amely egyedi ízt kölcsönöz a húsnak. Mindenképp érdemes megkóstolni a leheletvékonyra szelt sonkát, például olívaolajban pirított mandulával. A sonkát megrendelés után általában frissen vágják le egy nagy darabból.

Jamón Ibérico, az ibériai sonka

Jamón Ibérico, az ibériai sonka

Jamón Ibérico, az ibériai sonka

Chorizo (húsos)


A chorizo egy paprikás kolbász, amely előételként és a főétel részeként is fogyasztható. Ízlés szerint sósan vagy édesen fűszerezik. Egyik gyakori összetevője például a fokhagyma. Ennek ellenére a paprika jellegzetes íze továbbra is érezhető marad.

Fabada Asturiana (húsos)


Ez az egytálétel eredetileg az észak-spanyolországi Asztúriából származik. Gyakran chorizo kolbász gazdagítja. Emellett a recept tartalmaz még fehérbabot és más kolbászféléket is, például véres hurkát és füstölt kolbászt. Melegen tálalják, így igazi lélekmelengető elő -vagy főételként szolgál a hidegebb napokon.

Fabada asturiana: a spanyol bableves

Fabada asturiana: a spanyol bableves

Fabada asturiana: a spanyol bableves 

Cocido Madrileno (húsos)

A madridi pörkölt csicseriborsóból, tésztából, különféle zöldségekből és húsból készül. Főként a spanyol főváros, Madrid környékén ismerik ezt a finom egytálételt. A hozzávalók együtt főnek egy fazékban, de hagyományosan külön-külön fogyasztják őket. Természetesen érthető, ha nyaralóként nem tudunk ellenállni a zöldségek színes kavalkádjának, és együtt kóstoljuk meg őket.

Pulpo alla Gallega (halas)


Ez a tintahalas fogás a galíciai régió hagyományos étele, valamint az egyik legkedveltebb tapas a környéken. Fő alapanyagát, a tintahalat kis darabokra vágják és tengeri sóval, olívaolajjal és paprikával ízesítik. Főtt burgonyaszeltekkel körítik ezt a mennyei halételt.

Spanyol főételek

Természetesen néhány előétel főétkezésként is megállja a helyét. A következőkben néhány olyan klasszikust mutatunk be, ami biztosan nem könnyíti majd meg a választást a spanyol nyaraláson. Az itt felsorolt finomságok ebédre és vacsorára egyaránt megfelelőek. Emlékeztetőül; a spanyolok kétszer esznek meleg ételt, ráadásul mindig kiadósat!

Paella (vegán alaprecepttel, de legtöbbször húsos vagy halas változatban)


A paella minden bizonnyal a nagybetűs Spanyol Étel! Egyébként a nevét arról a serpenyőről kapta, amiben hagyományosan készül. Előszőr olívaolajat melegítenek, amin a halat vagy a húst megpirítják, mielőtt különböző zöldségeket (pl. paradicsomot és fokhagymát) adnának hozzá, majd mindent összepárolnak. Végül az egészet rizzsel keverik össze, és húsleves alappal felöntik. Ezután a paellát már nem szabad kevergetni!

Spanyol paella tenger gyümölcseivel

Spanyol paella tenger gyümölcseivel

Spanyol paella tenger gyümölcseivel

Ez az étel, amely ma már egész Spanyolországban és az ország határain túl is ismert, eredetileg Valenciából származik. Ennek oka könnyedén magyarázható: Itt találhatóak az ország legnagyobb rizsföldjei!

Escalivada (vegán)


Az escalivada zöldségpaszta a tradíció szerint fokhagymából, padlizsánból, vöröshagymából és paprikából áll. Az olívaolaj is kihagyhatatlan belőle, de ízlés szerint paradicsomot vagy krumplit is adhatunk hozzá. A zöldségeket egészben grillezik, lehetőleg faszénen. Ezt a krémet rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni a spanyol konyhában, például quiche mellé (francia lepényféle) köretként, vagy pizza feltéteként.

Patatas Bravas (önmagában vegán)


A patatas bravas („fűszeres burgonya”) a legtöbb spanyol ételtől eltérően kicsivel erősebb lehet; attól függően, hogy milyen szószt választunk. Az ételhez a krumplit meghámozzák, felkockázzák és olajban kisütik. Köretként csípős mártást szolgálnak fel, leginkább Katalónia területén, amely Barcelona látványos városát is magába foglalja. A burgonya aioli szószba mártogatva is ízletes!

Albóndigas (húsos)


Az albóndigas igazi ízrobbanást okoz a csípősségével. Ezek olívaolajban pirított húsgombócok, amelyek később egy paradicsomos, fokhagymás, vöröshagymás mártásban főnek meg, babérlevéllel és kakukkfűvel fűszerezve. Az egészet zöldségleves alappal öntik fel, végül az íze kedvéért chilivel, sóval és borssal is alaposan megszórják. Mellé rizst, fehér kenyeret és aioli mártást ajánlanak.

 Hagyományos spanyol albóndigas: húsgombócok

Hagyományos spanyol albóndigas: húsgombócok

Hagyományos spanyol étel: húsgombócok paradicsomszószban

Calamares (halas)


A kalamári önmagában tapasként (előételként) és a főétel részeként is felszolgálható. A tintahalat gyűrű alakban sütik, és friss citrommal locsolják meg.

Gambas Pil Pil (halas)


A tenger gyümölcseiért rajongók a következő ételért biztosan odáig lesznek. A „gambas pil pil“nem más, mint forró fokhagymaolajban tálalt garnélarák. A csípős fűszerek és a leheletnyi fehérbor teszi fel az i-re a pontot. A különleges fogást egyszerű fehér kenyérrel szokás enni. A spanyol szigeteken gyakran kínálnak garnélarákot, például a nagy népszerűségnek örvendő Mallorcán is.

Merluza en Salsa Verde (halas)


Ez a halétel az Atlanti-óceán parti Baszkföld környékéről, azaz Franciaország és Spanyolország határvidékéről származik. A tőkehal képezi az étel alapját, amely egyedülálló ízét elsősorban a zöld mártástól kapja. Ezt garnélarákból, borsóból, fehérborból, lisztből és petrezselyemből is készítik.

Caldillo de Perro (halas)


„Csodák csodájára”, egy halas fogással zárjuk a főételek listáját. Főétel és előétel is lehet ez a kissé egzotikusnak tűnő andalúziai halászlé. Jellegzetes íze a keserű narancslének köszönhető. Ezt is fehér kenyérrel szolgálják fel.

Desszertek

A sós ételeket már kellőképpen megismertük. De a dél-európai ország édes finomságainak sem a spanyolok, sem a turisták nem tudnak ellenállni. Ha még van egy kis hely a gyomrotokban, akkor vessetek velünk egy pillantást a legnépszerűbb desszertekre és édes harapnivalókra!

Churros (vegetáriánus)


A churros majdnem olyan jellemző Spanyolországra, mint a tapas és a paella! Az ízletes, olajban sült desszert lehet reggeli, snack vagy klasszikus desszert. A tésztája vajból, cukorból, lisztből, tojásból, egy csipet sóból és vaníliából készül. A hosszúkás tésztacsíkokat forró olajban megsütik, végül cukorba vagy fahéjba forgatják. Akár csokoládé öntettel is kérhetjük. Természetesen a churros önmagában is fogyasztható.

Meleg, cukorba forgatott churros

Meleg, cukorba forgatott churros

Meleg, cukorba forgatott churros

Crema Catalana


A Crema Catalana a francia crème brûlée-re emlékeztető desszert karamellel és citrommal. A tejben feloldott étkezési keményítőt, cukrot és tojássárgáját összekeverik, majd felforralt tejben citromhéjjal együtt vastag krémet képeznek belőle. Ezután a keveréket hideg vízfürdőben lehűtik, és Bunsen-égő és cukor segítségével karamellizálják.

Portugália ízei

Ez is érdekelhet:

Portugália ízei

 

Érdekesség: A legnagyobb különbség a crème brûlée-hez képest valószínűleg a citromos ízben és a fahéjjal való "fűszerezési lehetőségben" rejlik. A portugál konyhában őshonos „pudim flan” is egy hasonló desszert.

Crema Catalana

Crema Catalana

Crema Catalana

Panellets de Tots Sants


Különösen Toledo környékén van nagy kultúrája a marcipánnak: Itt dolgozzák fel a Földközi-tenger partvidékéről származó zamatos mandulát – többek között ehhez a finom marcipántortához. A marcipán mellett mandula és fenyőmag is van a süteményben, amely főként ünnepnapokon, például Mindenszentekkor és a karácsonyi időszakban kerül az asztalra.

Tarta de Santiago


Mindössze öt hozzávalóra van szükség a lágy és könnyű galíciai mandulatortához: tojás, cukor, fahéj, őrölt mandula és citromhéj. Hagyományosan egy porcukorból készült Jakab-keresztet is helyeznek a tortára sok spanyol pékségben. Ennek az oka az, hogy a torta eredete állítólag a Szent-Jakab Zarándokúthoz, avagy a Camino de Santiago-hoz nyúlik vissza.

Italok Spanyolországban

Legyen szó üdítőitalokról, kávéról vagy alkoholról: Spanyolországban az italválaszték is változatos. A borok különösen finomak és ajánlottak, a kiváló termesztési lehetőségeknek köszönhetően. A vörösborok és a sangria (alkoholos üdítő) nagyon népszerűek. Felfrissülést ígér az enyhe spanyol sör is.

A sangria egy gyümölcsös bor-koktél

A sangria egy gyümölcsös bor-koktél

A sangria egy gyümölcsös bor-koktél

Ha a kávé mellett döntünk, akkor a café solo-t érdemes megkóstolni. Ez a klasszikus tulajdonképpen az eszpresszó spanyol változata. Egyszerű tejeskávéra számíthatunk, ha „café con leche“-t rendelünk. Különösen édes változat, sűrített forró tejjel a café bombon. Egy bizonyos üdítőital rendelésekor pedig könnyen csapdába eshetünk: a "Cola" spanyolul valami olyasmit jelent, hogy "farok". Ha a cukros italra gondolunk, a biztonság kedvéért hozzá kell tenni a kívánt márkanevet!

Vegetáriánus és vegán étkezés Spanyolországban

Elméletileg vegetáriánusnak vagy vegánnak lenni Spanyolországban nem jelent nagy akadályt. Főként a zöldséges egytálételek, a sült burgonya, az escalivada zöldségpaszta és az édes churros szinte bárhol fellelhetőek. De legyetek óvatosak: Spanyolország egyes területein, például Alicantéban, a "vegetáriánus" egyszerűen azt jelenti, hogy "hús nélkül". Annak érdekében, hogy a halételeket is elkerüljétek, feltétlenül tegyétek hozzá a rendeléskor, hogy "sin pescado"! Egy kis spanyol nyelvismeret kifizetődik a nyaraláson.

Grillezett zöldségek Spanyolországból

Grillezett zöldségek Spanyolországból

Grillezett zöldségek Spanyolországból

A paella eredeti receptje is vegán. A gazpacho és a salmorejo is nyugodt szívvel fogyasztható. A kenyeret viszont gyakran megvajazzák, tehát érdemes előre jelezni, ha nem szeretnétek. Ami a desszerteket illeti, egy kicsit nehezebb a helyzet, mivel a klasszikus édességek tojást vagy vajat tartalmaznak. Egy biztos, a friss mediterrán gyümölcsök mindig a rendelkezésetekre állnak!

2023.08.21. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.