Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Spanyolország ősszel is tökéletes úti cél

Ha azt hinnéd, hogy novemberben már túl hűvös és esős az idő a városlátogatáshoz, akkor bizony tévedsz! Szerencsére az utolsó őszi hónapban is akad olyan közeli európai desztináció, mely ideális úticélul szolgál, ez pedig nem más, mint Spanyolország. Az itteni kellemesen enyhe, 15 °C körüli, napsütéssel tarkított időjárás, a laza spanyol életérzés, a híres nevezetességek és a finom tapasok csábításának nehéz ellenállni. A következő sorokat olvasva, garantáltan Te sem fogsz tudni nemet mondani Spanyolország hívó szavára!

Barcelona

Güell Park, Barcelona

Güell Park, Barcelona Shutterstock

Spanyolország egyik legismertebb városa nem érdemtelenül vált az utazók kedvenc célpontjává. A Gaudí alkotásaiban bővelkedő Barcelonában lépten-nyomon valami különlegességre bukkanhatunk. Ezek közül természetesen a leghíresebb nem más, mint a Sagrada Família, vagyis a Szent Család-templom, melynek építése a mai napig nem fejeződött be, ennek ellenére az egyik legszebb bazilika Európában. Antoni Gaudí zsenialitását nem csak az UNESCO kulturális világörökség részét képező székesegyház, hanem a Güell Park, a La Pedrera (Kőbánya), a Csontok háza, vagy éppenséggel a középkori várra emlékeztető Torre Bellesguard épülete ugyancsak bizonyítja.

Az oroszlánkirály nyomában: melyik helyszínek inspirálták a kedvenc mesénket?

Ez is érdekelhet:

Az oroszlánkirály nyomában: melyik helyszínek inspirálták a kedvenc mesénket?

Természetesen a katalán építész munkáin kívül egyéb izgalmak is várják az ide érkező kíváncsi utazót. A mediterrán hangulatú utcákat róva olyan helyekre bukkanhatunk, mint a Picasso múzeum, a Kolumbusz Emlékmű, vagy a gótikus negyedben magasodó Catedral de Barcelona.

A jó időt kihasználva érdemes a magaslati helyeket is felkeresni, hogy teljes valójában megtapasztalhassuk a katalán főváros szépségét. Így a Tibidabo-hegyről szemünk elé táruló panoráma, vagy a Montjuic kikötőre néző dombtetője abszolút elengedhetetlen elemei városnéző utunknak. Ha már a Montjuic-nál járunk, a Katalán Nemzeti Szépművészeti Múzeumot és a Táncoló szökőkutat se hagyjuk ki a megnézendők listájából.

Annak ellenére, hogy novemberben koránt sincs már strandidő, mindenképpen érdemes egy sétára indulni a tengerparton. A Földközi-tenger morajlásának évszaktól függetlenül lehetetlenség ellenállni, hiszen egy-egy itt eltöltött sétával teli óra garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.

Madrid

Almudena katedrális, Madrid

Almudena katedrális, Madrid Shutterstock

Spanyolország fővárosa ugyancsak remek választás lehet, ha egy izgalmas városnéző utazásra vágynánk. A tapas tálak Madridban is isteni finomak, a mediterrán hangulat szintén megvan, akárcsak a megismerésre váró múzeumok és neves épületek hada. Az időjárás itt is rendkívül kellemes és Európa legmagasabban fekvő fővárosában még jó néhány nyugalmat árasztó parkot is találni.

Egyedül a tengerpart közelsége adhat némi hiányérzetre okot, de ősz lévén ez egyáltalán nem probléma, főleg úgy, hogy nemcsak Madrid, hanem a szomszédos területek is érdekes nevezetességekben gazdagok. Ráadásként ott van a focirajongók nem hivatalos mekkája, a Santiago Bernabéu Stadion, amely még a sport iránt kevésbé fogékonyakat is garantáltan lenyűgözi.

Európai tél: TOP 10 úticél, amit látnod kell!

Ez is érdekelhet:

Európai tél: TOP 10 úticél, amit látnod kell!

Nade, Madrid megismerésre érdemes látnivalóinál maradva feltétlenül meg kell említenem a Királyi palotát, a Real Jardín Botánicot, vagyis a Királyi Botanikus Kertet, az Almudena katedrálist, a híres bevásárló utcát, a Gran Vía Madridot, meg persze a Museo del Pradot, melyet a világ egyik legjelentősebb szépművészeti múzeumaként tartanak számon.

Ahogy azt már pedzegettem, nem csak a fővárosban, hanem attól egy picit távolabb is megannyi izgalmas épületet találni. Így többek közt a Világörökség részét képező San Lorenzo de El Escorial királyi kolostor egyértelműen kihagyhatatlan.

Ha időnk engedi, akkor a Madridtól alig 70 kilométer (kb. 1 órányi) távolságra fekvő, ugyancsak UNESCO Világörökség részéhez tartozó Toledo történelmi belvárosát a gótikus stílusban épült Katedrálissal vétek lenne kihagyni. Érdekes tény, hogy egykor itt élt és alkotott El Greco a világhírű festő.

Andalúzia

Ronda, Andalúzia

Ronda, Andalúzia Shutterstock

Ha Barcelona vagy Madrid nyüzsgő nagyvárosainak forgataga helyett inkább szeretnéd felfedezni a vidéki Spanyolországot, akkor Andalúzia autonóm tartományánál jobb helyet keresve sem találhatnál!

Andalúzia neve tulajdonképpen egyet jelent a fenséges andalúz lóval, a bikaviadalokkal, a flamenco tánccal, a sherry likőrborral és a lenyűgöző hegyvidékekbe ékelődött történelmi városkákkal. A térség központjának Sevilla számít, tengerpartjai közül a Málagához tartozó Costa del Sol, azaz a napospart vált a turisták kedvencévé. Habár a tengerpart mindig, minden időben vonzó, én a novemberi utazás alkalmával mégis Córdoba, Granada és Ronda tüzetesebb megismerését ajánlom.

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Ez is érdekelhet:

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Az ország egyik legszebb településeként jegyzett Ronda egyértelműen elvarázsolja az ide érkező kíváncsi utazót. Már maga a hely fekvése sem mindennapi, ugyanis a meredek El Tajo kanyon felett található. A Guadalevín folyó által kettészelt városka fehérre mázolt falai, a gazdag történelemről mesélő kanyargós utcái, hangulatos éttermei és a körötte elterülő táj az, ami ellenállhatatlanul vonzóvá. Ahogy napjaink utazóit megbabonázza és újra, meg újra visszacsábítja Ronda, úgy egykoron Ernest Hemingway, valamint Orson Welles is beleszeretett egyedüliségébe.

Córdoba, Andalúzia

Córdoba, Andalúzia Shutterstock

Andalúzia kevésbé ismert gyöngyszemén túl a híresebb látnivalókat ugyancsak érdemes felkeresni. Ez azt jelenti, hogy Granadát és a mór időkből hátrahagyott lenyűgöző épületegyüttest, az Alhambrát kötelező tüzetesen bejárni. Az UNESCO Világörökség részt képező grandiózus palota és erőd falain belül a múlt egy különös szelete kel életre.

A gazdag mór idők örökségét nemcsak az Alhambrában, hanem Andalúzia harmadik legnagyobb városában Córdobában szintén tetten érhetjük. Az egykor virágzó kulturális és gazdasági nagyhatalom belvárosa ma UNESCO Világörökségi helyszín és felejthetetlen úti cél. A város utcáit róva valódi időutazásban lehet részünk, hiszen hajdan a világ legnagyobb városaként számon tartott Córdoba római, mór és zsidó emlékeket is őriz. E tények tudatában nem meglepő, hogy napjainkban olyan híres nevezetességekre bukkanhatunk, mint a Mezquita nagymecset, mely mindmáig a  muszlimok egyik legfontosabb szent helye. Ezen felül a Zsidó negyed (vagyis a Juderia), az Alcázar de los Reyes Cristianos, a Guadalquivir  folyón átívelő Puente Romano, a Museo de Bellas Artes (vagyis a Szépművészeti Múzeum) és a várostól picit távolabb fekvő Medina Azahara romjai ugyancsak kihagyhatatlan, életre szóló élménnyel kecsegtető látnivalók.

2019.11.15. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.