Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Toledo – Andalúzia spanyol történelmi ékköve

Toledo

Toledo

Madridtól kevesebb, mint 70 km-re, délnyugatra terül el a királyok és a püspökök egykori székhelye, Toledo városa. Spanyolország egyik legszebb történelmi városa egy sziklás hegyre épült, amelyet három oldalról a Tajo folyó három vesz körül. A történelmi központ, illetve a város maga is nagyon változatos építészeti stílusok szempontjából. Toledo 1986. óta szerepel – nem csak emiatt - az UNESCO világörökségi listáján.

A ritka műemlékek városa két domináns épület, az Alcázar keresztény erődítmény és a gótikus katedrális köré épült, amelyek közelében az összes turisztikai látványosságot megtalálod. Viszonylag kis területen különböző kultúrák és építészeti stílusok váltakoznak. A katolikus templomok és katedrálisok mellett zsinagógák és mecsetek is megtalálhatóak a városban.

Szent János kolostora

Szent János kolostora

A toledói katedrális

A toledói katedrális gyakorlatilag folyamatosan a turisták ostroma alatt van. Nem csoda, hisz a méreteivel és szépségével eléggé figyelemfelkeltő. Az öthajós bazilikát, aminek az északi tornya 90 méter magas, 1226-ban kezdték el felépíteni, nyugati felét viszont csak 1500 körül fejezték be. A következő évszázadok során végzett javítgatásokban észrevehetőek a különböző korok stílusjegyei. A templom 120 méter hosszú és 59 méter széles, így pár órát igénybe vesz a körbejárása.

Toledoi katedrális

Toledoi katedrális

Alcazar

A 10. századben épült keresztény erődítményt a katonai történelem rajongói különösen kedvelik, hiszen a katonai múzeum mellett számos olyan helyiség látogatható itt, melyekben egykor katonák laktak. A négyzet alaprajzú, hatalmas építmény sarkain őrtornyok találhatóak. Építészeti szempontból az épület a szép díszítés és a boltíves ablakok nagy száma miatt is vonzó. Az erőd központja egy hatalmas belső udvar.

Alcazar erődítmény

Alcazar erődítmény

Plaza de Zocodover

Toledo központja a Plaza de Zocodover tér, a korábbi kivégző helyszín, amely az idők emlékezete óta minden esemény központja. Itt fontos kulturális és társadalmi események zajlottak – lovagi versenyek, bikaviadalok és kivégzések, természetesen a vérre szomjazó nyilvánosság előtt. Szerencsére manapság már nincsenek hasonló események, de részt vehetsz más, érdekes programokon vagy koncerteken is. A tér elsősorban a helyiek és a turisták találkozóhelye, így ha meg szeretnéd ismerni az igazi toledoi légkört, akkor itt mindenképpen tarts egy pihenőt.

Plaza de Zocodover

Plaza de Zocodover

Ízleld meg Toledot

Ha a város felfedezése közben megéheztél, látogasd meg az egyik helyi éttermet és élvezd a nagyszerű, helyi specialitásokat. Kóstoltál már párolt foglyot, gombás szarvashúst vagy darált hússal töltött krumplit? Bűn lenne kihagyni ezeket az izgalmas gasztronómiai élményeket. A turisták számára remek választás lehet a "menú del día", az általunk is jól ismert napi menü, amely előételből, egy vagy két főételből, italból és egy finom desszertből áll. Jobb egy kisebb utca, eldugottabb éttermébe beülni, mint a főtéren lévőkbe - ezekben jóval magasabbak az árak. Szuvenírnek ne felejts el marcipánt vagy manchego sajtot vásárolni, hiszen ezek tették Toledot kulináris és gasztronómiai szempontból is ismert várossá.

Hagyományos marcipán Toledoból

Hagyományos marcipán Toledoból

Mikor utazzunk Toledoba?

A várost a tavaszi és az őszi hónapokban a legjobb bejárni. Nyáron, amikor Spanyolországban trópusi hőmérséklet uralkodik, a túlmelegedett utcákon nem túl kellemes nagyokat sétálni. Télen a hőmérséklet 0°C körül mozog, ha jól viseled a kicsit hidegebb időt, akkor érdemes ilyenkor meglátogatni Toledo városát. Legalább biztosa lehetsz abban is, hogy csatangolásaid során nem fogsz turisták tömegeibe botlani.

A szűk utcák labirintusai könnyen összezavarhatják az idelátogatókat, de nem kell aggódnod, mert végül úgyis minden út a központba vezet. Ha mégis eltévednél, a jelzőtáblák, amelyek minden sarkon megtalálhatóak, elvezetnek úticélodhoz.

Toledo szűk utcái

Toledo szűk utcái

2018.02.27. Iveta Zouharová

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.