Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Portugália ízei

Boltíveket alkotó magas szirtek és sziklaalakzatok fogják közre a homokos strandokat Portugália déli csücskében, Algavre-ban. Porto és Lisszabon városaiban pedig több évszázados egyházi és világi épületek mesélnek a régi idők pompájáról, elbűvölve a Portugáliába érkezőket. A festői környezeten kívül valami mással is kecsegtet az Ibériai-félsziget nyugati részén található ország. Ha kíváncsiak vagytok, hogy milyen hagyományos ételek várnak rátok a nyaraláson, mindenképp maradjatok velünk.

ÁttekintésKonyhát érő hatásokÉtkezési szokásokElőételek és levesekFőételekPortugál desszertekItalokVegetáriánus és vegán

 

Áttekintés

  
Más országok konyháihoz képest, a portugál ételek kevésbé képviseltetik magukat a határokon túl. Milyen kár! Ezért még fontosabb megkóstolni a helyi különlegességeket, ha arra vezet az utunk, mert máshol talán nem lesz alkalmunk rá, hacsaknem mi ragadunk fakanalat. Jól gondoljuk, hogy rengeteg féle hal és tenger gyümölcsei sorakoznak a portugál étlapokon, hiszen egy dicsőséges tengerész nemzetről van szó. A bőséges húsételeket sem mellőzik, sőt, a hal és a hús párosítása sem szokatlan. A portugálok különösen kedvelik az egytálételeket és a pörkölteket. Köretként általában rizst és burgonyát szolgálnak fel. Ami a zöldségeket illeti, szeretik a brokkolit, a káposztát, a borsót és a fehérrépát. Érdemes még kiemelni a babot, amit nagyon sokoldalúan hasznosítanak az ételekben.

Portugál ételek színes választéka

Portugál ételek színes választéka

Portugál ételek színes választéka


A fűszerezés nem a portugál konyha erőssége. Bár visszafogottan bánnak velük, ez korántsem jelenti azt, hogy nem elég ízesek az ételek. A göröghöz hasonlóan, a portugál fogások is viszonylag egyszerűen elkészíthetőek, de ez nem megy az ízek rovására! Az olívaolajjal egyáltalán nem spórolnak, és a fokhagymát is nagylelkűen teszik az ételek többségébe. Az édességek világában fontos szerepe van a leveles tésztának, csakúgy, mint a babnak. A cukorral sem óvatoskodnak. Készüljetek fel erre a szerteágazó kulináris utazásra, mert ez a kis ország sok finomságot tartogat!

Történelem és a portugál konyhát érő hatások

  
A többi nemzeti konyhához hasonlóan a portugál ételeket is a természet adta kincsek határozzák meg. Természetesen az Atlanti-óceán bőséges forrása a halételeknek. A talaj kiváló legelőt biztosít olyan jószágoknak, mint a tehenek, juhok és kecskék, amelyek húsa később a tűzhelyre kerül. Az állatok tejét is hasznosítják, például különféle sajtokat készítenek. A hegyvidéki területeken, például az ország északi és keleti részén gabonaféléket termesztenek, míg délen a gyümölcsök és a zöldségek találnak kedvező feltételeket. Emellett az olajfák is remekül megélnek a napsütötte déli tájakon. A szőlészet és a borászat leginkább az észak-portugáliai Douro völgyében, és a déli Algarve-ban jellemző.

Halászhajók Cascais kikötőjében, Lisszabon kö

Halászhajók Cascais kikötőjében, Lisszabon kö

Halászhajók Cascais kikötőjében, Lisszabon közelében


Ha visszatekintünk egy kicsit Portugália történelmébe, megállapíthatjuk, hogy a gasztronómiára nagy hatással voltak a mórok, akik az ország nagy részét néhány évszázadon keresztül uralták. Nekik köszönhetik a portugálok a nagyon cukros édességeiket. Brazíliából, vagyis az egykori gyarmatról származik a főként marhából készült churrasco nevű fogás. A tenyérnagyságú hússzeleteket először sóban megforgatják, majd a klopfolás után nyársra tűzik és grillezik. A korábbi tengerentúli területekről fűszerek, például fahéj és gyömbér érkeztek az országba, valamint cayenne bors, chili és kardamom is. A világ távoli részeiről importált paradicsom, burgonya és paprika még ma is fontos alapanyagok.

11 kötelezően felkeresendő, de még nem nagyon ismert portugál helyszín

Ez is érdekelhet:

11 kötelezően felkeresendő, de még nem nagyon ismert portugál helyszín

 

A portugálok étkezési szokásai

  
Aki azt feltételezi, hogy más dél-európaiakhoz hasonlóan a portugálok is szeretnek bőségesen reggelizni, az nem téved. Ha úgy akarunk élni egy napig, mint a helyiek, akkor rendeljünk egy Galão-t, tehát egy eszpresszót habos tejjel. A teljes élményért együnk mellé egy pastéis de nata-t, ami egy krémpudinggal töltött leveles tésztás péksütemény. Amennyiben nem laktunk jól, akkor vajas pirítóssal, sajttal és sonkával is befejezhetjük a reggelit. Ha tartalmazza a reggelit a szálloda ára, akkor ezt érdemes kihasználni. A portugálok általában fél tizenkettő és fél három között ebédelnek.

Étkezés tengerre néző kilátással

Étkezés tengerre néző kilátással

Étkezés tengerre néző kilátással


Legyen szó otthoni vagy éttermi vacsoráról, általában este fél nyolc és tíz óra között kerül rá sor. A portugáloknak valójában a vacsora az első “igazi” étkezés. Hogy pozitív benyomást keltsünk egy éttermi látogatásnál, hagyjuk, hogy a pincér ültessen le minket. Jó hír, hogy a legtöbb vendéglátóhelyen kérhetünk fél adagot az ételekből, ha nem vagyunk túlságosan éhesek. Ha kenyér, sajt és olívabogyó vár titeket a terített asztalon, a fogyasztásuk sajnos nyomot hagy a számlán. Nem meglepő, hogy a nyaralók körében leginkább népszerű dél-portugáliai Algavre éttermei drágábbak, mint például az északi területek vidékein.

Előételek & levesek a portugál nemzeti konyhából

  
Az előételek a „petiscos“ nevet viselik Portugáliában. A spanyol tapasszal ellentétben ezek nem kis falatkák, hanem a hagyományos ételek kis változatai. Tehát érdemes több ilyen petiscos-t rendelnie annak, aki minél több portugál különlegességet kipróbálna az étlapról. Az apró adagok biztosan nem fognak ki rajtatok! Ennek megfelelően nincsenek tipikus előételek, inkább olyan fogások, amelyek petiscos formájában népszerűbbek vagy ajánlottabbak, mind főételként. Hoztunk néhány példát:

  • Ibériai sertés sonka és kolbász 
  • Farinheira - a füstölt kolbász lisztet, sertészsírt és fűszereket tartalmaz 
  • Carabineros (királygarnélarák) - grillezve a legfinomabb
  • Queijo Serra da Estrela: portugál juhsajt, kevésbé érett (vegetáriánus)


Abacate à moda da Funchal (halas)


Ebben a Madeira-szigetekről származó receptben az avokádókat elfelezik és kimagozzák. Ezután az avokádópürét visszatöltik a gyümölcsbe, tonhalkonzervvel, finomra kockázott paradicsommal, apróra vágott vöröshagymával és zúzott, főtt tojással együtt. Az egészet sóval, borssal, citromlével és olívaolajjal fűszerezik. Pirított fehér kenyeret szolgálnak fel mellé.

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

Ez is érdekelhet:

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén


Pastéis de Bacalhau (halas)


Portugáliában számtalan ételt készítenek tőkehalból vagy bacalhau-ból (szárított tőkehal). A nemzeti étel elkészítése a következőképpen néz ki: főzés után a halat héjas burgonyával együtt pürésítik, majd nyers tojással és apróra vágott hagymával keverik össze. Só, bors, szerecsendió és lapos levelű petrezselyem szolgál fűszerként. A keverékből kis golyókat formáznak és olívaolajban aranybarnára sütik. Jó étvágyat hozzá!

A Pastéis de Bacalhau, Bolinhos de Bacalhau n

A Pastéis de Bacalhau, Bolinhos de Bacalhau n

A Pastéis de Bacalhau, Bolinhos de Bacalhau néven is ismert


Amêijoas à Bulhão Pato (tenger gyümölcsei)


A serpenyőben egy kevés olívaolajon fokhagymát és vénuszkagylót pirítanak, később pedig egy kevés koriandert és pár csepp citromlevet adnak hozzá. Végül sóznak és borsoznak, majd fehér borral locsolják meg az egészet. Tunkoljátok a mártást fehér kenyérrel, és igyatok hozzá egy pohár bort! Lehetne ennél tökéletesebb egy nyári vacsora Portugáliában?


Peixinhos da Horta (vegetáriánus)


Szó szerint lefordítva ezt az ételt "kerti halnak" nevezik, de semmilyen tengeri élőlény nem kell hozzá. A főtt futóbabot tejből, tojásból, lisztből és sóból álló tésztába töltik, majd olívaolajban megsütik.

Peixinhos da Horta, tengeri lények nélkül

Peixinhos da Horta, tengeri lények nélkül

Peixinhos da Horta, tengeri lények nélkül


Levesek


Levesek nélkül elképzelhetetlen a portugálok élete. A műfaj legnépszerűbb képviselője a caldo verde, melynek jelentése „zöld húsleves“. Nemzeti ételként ismerik el. Párolt vörös- és fokhagymából készül, amelyhez később vizet és burgonyát adnak. Addig főzik, amíg krémes állagú húsleves nem lesz belőle. Végül sertéskolbász (chouriço) és káposztalevek (couve galega) kerülnek az ételbe.

Caldo verde burgonyával, kolbásszal és káposz

Caldo verde burgonyával, kolbásszal és káposz

Caldo verde burgonyával, kolbásszal és káposztával


Gazpacho (vegán)


A gazpacho egy hideg zöldségleves és nyerskoszt egyszerre. Lényegében paradicsomot, kígyóuborkát és fokhagymát tartalmaz, és felüdülést nyújt a forró nyári napokon! Bár a leves hazája Spanyolország, a portugálok is imádják! 


Açorda (vegetáriánus)


Az açorda kenyérlevesben tojást, fokhagymát és koriandert találunk az említett kenyér mellett.

Főételek Portugáliában

  
Az étvágygerjesztő előételeket a fenséges főfogások követik. Az alábbiakban sok egytálételt mutatunk be, ugyanis ezek különösen fontos szerepet játszanak Portugália gasztronómiájában.


Cozido à portuguesa (húsos)


Portugáliában mindenütt kedvelt étel a cozido à portuguesa, amely egy húsos egytálétel. A marhahúst és a sertéshúst, valamint a csirkét babbal együtt főzik. Egyéb összetevője a sárgarépa, a fejes káposzta, a kelkáposzta és a rizs. Ezt az ételt energiatartalma miatt nem feltétlenül ajánlott röviddel lefekvés előtt enni!

Cozido à portuguesa: Laktató húsos egytálétel

Cozido à portuguesa: Laktató húsos egytálétel

Laktató húsos egytálétel


Caldeirada de peixe (halas)


Ebben az ízletes egytálételben többféle hal is van, például atlanti laposhal, vörös álsügér és tőkehal, de ördöghalat és makrélát is gyakran használnak. Mártás is készül hozzá, amiben só, bors, fokhagyma és vöröshagyma van. A paradicsomon kívül burgonya is kerülhet bele. Nagyon kiadós!


Sardinhas assadas (halas)


A szardíniát sóval és olívaolajjal pácolják, majd paprikával megszórva grillezik. Adnak hozzá hagymakarikákat és egy kis citromlevet is. Főtt burgonyával és zöld salátával tálalják.

Sardinhas assadas: Grillezett szardínia

Sardinhas assadas: Grillezett szardínia

Grillezett szardínia


Arroz de Pato (húsos)


A rizses kacsához a kacsamellet vajpuhára sütik a sütőben, hozzá pedig rizst, kockára vágott sonkát és a már ismert chouriço kolbászt szolgálják fel. A mártáshoz tesznek olívaolajat és vizet, valamint fokhagymát, vöröshagymát és babérlevelet. Finomra szeletelt piri pirivel, azaz piros chili paprikával fűszerezik.


Feijoada à portuguesa (húsos)


A portugál babpörkölt hamar eltelít, ami nem csoda, ha a tartalmára gondolunk. A vörösbab, a chouriço, a sertéscsülök, a borda, a sonka és a farinheira kolbász mellett az összetevők közé tartozik a sárgarépa, a paradicsom és a kelkáposzta is. Olívaolajjal, fokhagymával, hagymával, babérlevéllel és petrezselyemmel együtt lesz ellenállhatatlan a végeredmény.


Francesinha (húsos)


A francesinha névre hallgató melegszendvicset a legenda szerint egy Franciaországból Portugáliába hazatérő férfi találta ki 1970-ben. A sonkát, kolbászt vagy sült marhahúst pirítósra pakolják, majd tükörtojással és sajttal egészítik ki. A mesterművet egy paradicsomos, sörös és mustáros mártással öntözik meg. Gyakran szolgálnak fel mellé hasábburgonyát.

 Francesinha: Melegszendvics kolbásszal, sonk

Francesinha: Melegszendvics kolbásszal, sonk

Melegszendvics kolbásszal, sonkával, sajttal és hasábburgonyával


Ovos mexidos com espargos (vegetáriánus)


A portugál kirándulás alatt a tojásrántottáról sem kell lemondani. Európa nyugati szélén egy olyan elkészítési módot szeretnek, amivel itthon valószínűleg még nem találkoztatok. Ez pedig a spárgás rántotta, amihez a zöld spárgát vajban megsütik, majd hozzáadják a tojást, a sót, a borsot és a tejszínt.

Portugál desszertek

  
Még ha úgy is érezzük, hogy már egyáltalán nincs hely a desszertnek, a portugál édességekre semmiképp se mondjunk nemet. A következő finomságokat két étkezés között is nyugodt szívvel fogyaszthatjuk!

Arroz doce (vegetáriánus)


Szeretitek a tejberizst? Akkor a portugál változatában sem fogtok csalódni. A tej, a cukor és a fahéj mellett tojássárgája, vaníliarúd és reszelt citromhéj is a recept része.


Pastel de Nata (vegetáriánus)


A leveles tésztából készült tortácskák a pudingnak köszönhetően nagyon krémesek. Tojássárgája, cukor, tej és liszt kell hozzá. Ha ez valamilyen csoda folytán nem lenne elég finom, a "pastel de belém" néven ismert fahéjas, porcukros torta már biztosan elnyeri a tetszéseteket!

 Pastéis de nata, mennyei élvezet

Pastéis de nata, mennyei élvezet

Pastéis de nata, mennyei élvezet


Ovos Moles de Aveiro (vegetáriánus)


Az ovos moles de aveiro-nál nem szabad a kalóriákra gondolni! A lisztből és vízből készült gofritésztát tojássárgája és cukor keveréke borítja. A desszert gyakran más külsőben pompázik, néha golyókra vagy halakra formázzák.


Az ovos moles de aveiro megédesíti az életet

Az ovos moles de aveiro megédesíti az életet

Az ovos moles de aveiro megédesíti az életet


Pastéis de Feijão (vegetáriánus)


A torta alapjához mindössze lisztre, vajra és vízre van szükség. A töltelékhez pedig pürésített babot használnak, valamint tojássárgáját, reszelt mandulát, cukrot és lisztet. Befejezésül porcukorral szórják meg a babos tortácskákat.


Pudim Flan (vegetáriánus)


A cukorból, tojásból, tejből, citromhéjból és fahéjból készült pudingkrémet egy olyan edénybe öntik, aminek a falain már karamell van. A tálat vízfürdőbe helyezik, majd a sütőben melegítik. Miután kihűlt a puding, kiborítják a formából és tálalják.

Puding karamellel

Puding karamellel


Puding karamellel

Italok

  
A portugál konyha nemcsak ízletes ételeket, hanem italokat is kínál. A portugál borok nem örvendenek akkora hírnévnek, mint például a francia vagy az olasz fajták, és nem is annyira egzotikusak, mint az Ausztráliában vagy Dél-Afrikában termeltek. Ennek ellenére kihagyhatatlan ízélményt nyújtanak! A fehérbor termőterületei főként az ország északi részén, Douro és a spanyol Galícia között találhatók, míg a vörösbort inkább délen termelik. Kár lenne a portói bor fogyasztását Portugália második legnagyobb városára, Portóra korlátozni. Érdemes máshol is megkóstolni, például aperitifként vagy digestifként! A likőrök ugyanolyan népszerűek, a legismertebb gyártó a Beirao.


Portói bort kortyolgatni a Douro folyó partjá

Portói bort kortyolgatni a Douro folyó partjá

Portói bort kortyolgatni a Douro folyó partján


Olyan portugál specialitásokat, mint például a Medronho eperfa pálinka, nem szabad kihagyni! Ha inkább a régi kedvenceitekhez ragaszkodtok, például a sörhöz, akkor valószínűleg a Sagres márka lagerét vagy a Super Bock pilsenerjét kérhetitek az itallapról. Ezek úgymond megosztják a piacot. Eszpresszót ("Bica") a nap bármely szakában ihatunk, még este is. Ha nem ízlik a Bica, akkor a már ismert Galão-t is kérhetjük a csészénkbe.

Fedezd fel Portugália legrégebbi városát, Bragát!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Portugália legrégebbi városát, Bragát!

Vegetáriánus és vegán portugál ételek


A hagyományos portugál konyha nem bővelkedik a hús és hal nélküli ételekben, a vegánoknak pedig még nehezebb dolguk van. Vidéken nagyobb nehézséget jelent vegetáriánus vagy vegán ételeket találni. Itt előfordulhat, hogy köretekkel kell megelégednetek, tehát burgonyával, rizzsel vagy salátával. A tésztaételek sem igazán népszerűek. Jobb a helyzet az olyan metropoliszokban, mint Porto vagy a főváros, Lisszabon és más turisztikai régiókban, például Algarve-ban. Ott jobban figyelembe veszik a külföldi nyaralók étkezési szokásait. A (nagyobb) szállodák gazdag büféiben nagy eséllyel megtaláljuk amire vágyunk, még akkor is, ha nem portugál specialitásokról van szó. Bőven találunk olyan éttermeket is, amelyek más nemzetek ételeit kínálják! 

2023.08.16. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.