Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A páratlan Madeira: Édenkert az óceán közepén

A páratlan és fürge Madeira

A páratlan és fürge Madeira Shutterstock

Az Atlanti-óceán hullámai drámaian csapódnak a magas sziklákhoz, mintha csak ennek a szigetnek a fürgeségét szimbolizálnák. Madeirán egy helyen található meg szinte a teljes nagyvilág, a hegycsúcsoktól kezdve a hófehér partokon és tengerparti városokon a ködbe borult mocsárig és az egyedülálló babérerdőig. A zöld Madeira, amely az örök tavasz szigetét idézi sokszínűségével, mindenkit nagyon hamar elvarázsol.

A Föld ezen aprócska részét egy tenger alatti vulkán kitörése után fedezték fel a múltban. A lávából és hamuból álló föld csakis lenyűgöző, és természetesen hegyvidéki lehet.

Életed túrája

A sziget legmagasabb pontját Pico Ruivo-nak nevezik, amit színe miatt vörös hegynek is hívnak. Ezt a pontot a második legmagasabb ponttal, a Pico do Arieira-val egy hegygerinc köti össze. Amikor ennek a túrának nekiindulsz, legalább részben felfedezheted Madeira hegységének sokszínűségét. A szélsőségeket kedvelők számára nem lesz nehézség, bár az út során olyan részekhez is eljuthattok, ahol nem árt belekapaszkodni az acélkötelekbe. Az út körülbelül négy órát vesz igénybe és egy zegzugos, kanyargós úton keresztül vezet, olykor belefuthattok meredekebb szirtekbe, máskor a völgybe fog vezetni az út, végül pedig a felhők közé is elérhettek.

Madeirán a hegyi túrák szerelmese leszel

Madeirán a hegyi túrák szerelmese leszel Shutterstock

Kövessétek a bazaltköveket, ahol kavicszúzalék, de hófúvás is várhat rátok. Ha sikerül feljutni a csúcsra, semmiképp se hagyd ki a levádokat, amelyek ennek a szigetnek az életet adó artériái. Ezek az öntözőcsatornák oda szállítják a vizet a sziklákból, ahol arra szükség van - azoknak akik azt egyszer felépítették, kemény harcot kellett vívniuk a sziklák tömegével.

Inspirálódj: tudj meg mindent a szigetről

Meglepő módon a Pico Ruivo tetején, 1862 méter magasan egy faházikós étkezde található. Ha szerencséd van, akkor élvezheted az egész szigetre tárulkozó gyönyörű kilátást. De pár perccel később akár ködbe is borulhat minden. Légy türelmes, és pár perc múlva Madeira ismét napsütéssel ajándékoz meg. Ugyanis szeret meglepetést okozni, és különösen a turistákat kápráztatja el szépségével.

Végtelen morajlás

Madeira híres tengerpartja a Praia Formosa

Madeira híres tengerpartja a Praia Formosa Shutterstock

Madeira nem a tipikus tengerparti üdülést kedvelők úticélja. Ez a sziget elsősorban a felfedezésekhez és természet csodáinak megéléséhez ajánlott. Állandó hőmérsékletének, amely egész évben 22 fok körül mozog, és az Atlanti-óceán hideg vízének köszönhetően nem engedi, hogy sokáig a parton heveréssz. De a maga módján és annak varázslatosságával elbűvöl. Már az is elég, ha csak a végtelen óceánra pillantasz. Hihetetlenül felszabadító érzés figyelni az óceán hullámait és hallgatni annak végtelen morajlását.

Válaszd ki: A legjobb utazások Madeirára

Az óceán Madeira környékén éppen annyira titokzatos a felszín alatt, mint amennyire drámai annak felszínén. Az óceán mélyebb része, aminek alját roncsok borítják, csupán néhány kilométerre van a parttól, amelyet akár búvárkodás közben is felfedezhetsz.

Madeirát nem lehet nem megszeretni

Madeirát nem lehet nem megszeretni Shutterstock

Ha az óceánban szeretnél fürdőzni, nem sok választási lehetőséged van – Madeirán nem sok homokos tengerpart található. Funchal város legnyugatibb részén találjátok az egyik legfotogénebb tengerpartot, a Praia Formosa-t. Részben sziklás, helyenként fekete homokkal borított. De találunk Madeirán két, mesterségesen kiépített tengerpartot is, ahová a fehér homokot Afrikából és Portugáliából hozták. Az egyiket délnyugaton, Cahlet partján, a másikat pedig Machico délkeleti részén találjátok. Mindemelett az érintetlen természetben a leggyönyörűbb fürdőzés kalandját élhetitek át a híres madeirai lávamedencékben.

Édenkert

Madeira - az Atlanti-óceán Édenkertje

Madeira - az Atlanti-óceán Édenkertje Shutterstock

Madeira a szárazföldtől több száz kilométerre található és az óceán közepén egy kicsit elveszettnek tűnhet. Örökké zöld és madártávlatból úgy néz ki, mint egy lebegő kert. Madeira északi részére egész évben viszonylag nagy esőzések jellemzőek – az eső szinte naponta esik (vagy legalábbis az idő borult). A növényzet pedig ennek megfelelően burjánzó.

fedezd fel Portugália kincseit

Ebben a botanikus paradicsomban 700 féle virág és növény növekszik. Találkozhattok itt különféle fajtájú páfránnyal, borókával, babérral - Madeira valódi kincseivel. Sehol máshol a világon nem látsz annyi liliomot, magnóliát vagy azáleát virágozni, mint itt. Itt az anyatermészetnek van a legnagyobb hatalma. A helyiek néhány helyen megpróbálják ezt visszafogni és bájos kis parkokat, kerteket építenek, ahol a szépséges kamélia is növekszik. A leggyönyörűbb parkok közé tartozik az ázsiai Monte Garden , amely telis tele van trópusi növényekkel és madarakkal.

Bármelyik Madeirában található kertben való séta feledhetetlen lesz minden európai számára. Az örök tavasz szerelmesei számára a Madeirán eltöltött utazás egy valóra vált álom lesz.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.