Megnyitás | Vissza a főmenühöz

11 kötelezően felkeresendő, de még nem nagyon ismert portugál helyszín

Ezekről a Portugáliában található látnivalókról valószínűleg még nem hallottál – pedig méltán tartanak számot az érdkelődésedre!

1. Aveiro

Aveiro városát a „portugál Velencének” is nevezik. Csatornák hálózata alkotja, amelyeken színes és keskeny moliceiro csónakok közlekednek, melyeket manapság elsősorban az emlékművek körbejárásához használnak. Érdemes megnézni a szecessziós stílusban épült épületegyüttest, valamint a Jézus kolostora múzeumot (Convento de Jesus), ahol aranyozott, faragott tárgyakat láthatsz. A város ismert édes helyi finomságáról, a cukros, tojásos Ovos Moles de Aveiro-ról.

Aveiro, Portugália

Aveiro, Portugália

2. Capela do Senhor da Pedra

A tengerparti Miramar város szikláin található a Capela de Senhor da Pedra. Maga a templom 1686-ban épült, de a szikla, amelyen található, már több mint kétezer éve szolgál istentiszteletek helyszínéül, ma pedig emellett a zarándokok kedvelt célpontja. A folyamatos hullámverés ellenére a hatszögletű templom nagyon szép állapotban maradt fenn.

Capela do Senhor da Pedra

Capela do Senhor da Pedra

3. Conímbriga

Conímbriga az egyik legjobb állapotban fennmaradt, római kori régészeti lelőhely a mai Portugália területén. Nagy mennyiségben díszítették látványos és lenyűgöző mozaik-csempékkel. Condeixa-a-Nova városa mellett, 16 km-re Coimbry-től található. Az egyik legszebb látnivaló a Szökőkutak háza (Casa dos Repuxos); szökőkutakat mozaikok borítják, amelyeken vadászati és mitológiai motívumokat láthatunk. Ne hagyd ki a múzeumot sem, ahol falfestményeket, érméket és más tárgyakat is találsz.

Szökőkutak háza, Conímbriga, Portugália

Szökőkutak háza, Conímbriga, Portugália

4. Elvas

Elvas városa 2012-ben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára – ezt a Világ legnagyobb erődítményével érdemelte ki. 1498 és 1622 között építették a 40 méter magas, csillag alakú falakat. Érdemes még felkeresni a római-arab várat, a nemes házakat, a templomokat, a régészeti vagy a néprajzi múzeumot - és persze az Amoreira vízvezeték-rendszert.

Amoreira, Elvas, Portugália

Amoreira, Elvas, Portugália

5. Batalha kolostor

A dominikai Batalha kolostor 1983-ban került fel az UNESCO Világörökségi Listájára. Az építése több, mint száz évig tartott (1386-1517). A kolostor és a templom alapjait Afonso Domingues tervezte. Munkáját Huguet folytatta, akinek a vezetése alatt készült el a templom bejárati boltozata. Építettek egy kápolnát is, valamint az Aviz királyi dinasztia mauzóleumát, ahol I. János és felesége, Philippa szarkofágja is megtalálható. Itt helyezték örök nyugalomra fiukat, Tengerész Henriket is.

Batalha kolostor, Portugália

Batalha kolostor, Portugália

6. Menhirs dos Almendres

Évora közelében (15 km-re) található a 95 megalit, amelyet vélhetően a nap istenének szenteltek. A terület nincs elkerítve, és belépőt sem kell fizetni. A kövek egy domboldalon találhatóak, és látványuk nyomán különleges érzés lepi el az embert séta közben. Nem messze található egy menhir, amelyet Menhir dos Almendres-nek neveznek, és majd 4 méter magas.

Menhirs dos Almendres, Portugália

Menhirs dos Almendres, Portugália

7. Monsanto

Monsanto városa a Serra de Estrela hegység lábainál fekszik. A helyiek házai a sziklákból emelkednek ki, és egyes részeken úgy néz ki, mintha bármelyik pillanatban lezuhanhatna valamelyik hatalmas kő. Nem minden város büszkélkedhet ilyen szépen fennmaradt kőépítményekkel, mint Monsanto, ezért 1938-ban megkapta a Portugália „legportugálabb faluja” megtisztelő címet.

Monsanto, Portugália

Monsanto, Portugália

8. Óbidos

Óbidos egy tipikus, festői portugál városka fehér házakkal, szűk utcákkal és két kilométeres erődfallal övezve – de bájos látványa mellett sok emlékművet is rejteget. Itt található az Igreja de Santa Maria templom és a vár: luxusszobákkal és egy nagy területtel, ahova ingyenes a belépés.

Óbidos, Portugália

Óbidos, Portugália

9. Baleár-szigetek

Portugália nyugati részén, Peniche-től 3 km-re északra található a kis sziget. A bőséges vízisportok választéka miatt nincs vetélytársa Európában. A térség jellegzetessége a szakaszos tengerpart, ami ideális feltételeket biztosít a kezdő szörfösök számára is.

Baleal, Portugália

Baleal, Portugália

10. Praia de Bordeira

Algrave térség legjobb strandjai közé tartozik a Praia da Bordeira, Carrapateira falunál. Ismert a durva mészkősziklákról és a széles homokdűnékről is . Egy védett lagúnát találsz itt, amely homokdűnés résszel van elválasztva. Meglepően kevés ember jár erre a csodás helyre.

Praia de Bordeira, Portugália

Praia de Bordeira, Portugália

11. Berlengas-szigetek

A Berlengas-szigeteket néhány kiemelkedő szikla alkotja, és Peniche városától 10-15 km-re, nyugatra található. A legnagyobbon, Berlenge Grande-n egy átépített erőd található, amely ma világítótoronyként szolgál. Nyáron sok kutató, és néhány turista látogatja a helyet. A kristálytiszta tenger tele van élettel, ezért tökéletes a búvárkodásra. Berlengas tengerpartja Portugália egyik legfestőibb strandja.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.