Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Nyaralós képek - tippek, tanácsok a fotózáshoz

Shutterstock

Aki nyaralni megy, minden bizonnyal néhány emléket is szeretne magával hazahozni. Nem is lehetne jobb program egy hideg téli estén, mint a tengerparton készült fényképeket nézegetni és felidézni a nyaralás legszebb pillanatait. Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogy mindenki remek fotókat készíthessen következő utazása során. 

1. Tipp: Találjuk meg a tökéletes fényt!

A fotózáshoz nemcsak egy jó témára van szükség, hanem megfelelő fényviszonyokra is. A profi fényképészek sokszor a reggeli órákra időzítik a képek elkészítését. Megéri korán kelni, mert nagyjából fél órával a napfelkelte előtt a legmelegebbek a fények. Napnyugta előtt fél órával majdnem ugyanolyan szép lesz a végeredmény, így a későn kelőknek is van esélyük festői képeket készíteni. 

Napsütötte virágmező

Napsütötte virágmező Shutterstock

2. Tipp: Váltogassuk a perspektívát!

A kezdők leginkább a legegyszerűbb módon, szemből szoktak fotózni, mert így is viszonylag jó képeket lehet készíteni. Viszont az igazság az, hogy az ezredik ugyanolyan beállításból készült fotót látni az ismert látványosságokról már egyáltalán nem érdekes. Legyünk kreatívak, és próbáljunk különböző nézőpontokból fényképezni. Például guggoljunk le, vagy emeljük magasabbra a kamerát! Ha szeretnénk igazán látványos képeket készíteni, akár magunkról is, akkor érdemes beszerezni egy hordozható stabil állványt. Helyezzük a kamerát a földre vagy akár egy fára – meg fogunk lepődni, hogy mennyire másképp néznek ki a később nagy becsben tartott nyaralós képeink. 

3. Tipp: Teremtsük meg a legjobb feltételeket!

A fény és a háttér tökéletes? Már csináljuk is a képet! Azonban akadályt jelenthet, ha a fényképezőgép nem működik kifogástalanul. A nyaraláson különösen fennáll a veszély, hogy a lencse vizes vagy homokszemcsés lesz, elrontva a precízen beállított fotónkat. A legjobb, ha mikroszálas törlőkendővel tisztítjuk meg a kamerát, semmi esetre sem zsebkendővel, mert az karcolásokat okozhat. Éppen ilyen fontos, hogy a kamera akkumulátora mindig fel legyen töltve, és egy cserét is érdemes magunknál tartani. Sajnos sok pillanatot csak egyszer lesz lehetőségünk megörökíteni a nyaraláson, amit kár lenne elszalasztani. 

Készítettél már „szelfit“?

Készítettél már „szelfit“? Shutterstock

4. Tipp: Válasszuk ki a kedvenc képünket! 

A nyaralás után a képeket lapozgatva arra döbbentek rá, hogy végül egyáltalán nem tetszenek? Gyakran előfordul, hogy az utazás közben érdekesnek vélt helyszínek, témák vagy tárgyak már nem váltják ki belőlünk ugyanazt az érzést. A szakemberek azt javasolják, hogy ne a látnivalókat fotózzuk szakadatlanul, hanem vigyünk egy kis életet a képekbe. Például szerepeljenek rajta a szeretteink, lehetőleg nem beállítva, hanem mozgásban. Ennek nemcsak a videókban van értelme, hanem a fotókat is izgalmasabbá teszi, mivel érzelmeket tudunk hozzájuk társítani. Persze a tájképek is hangulatosak lehetnek, ha ideális fényeket sikerül elkapnunk. Állítólag még a rossz időjárás is bravúrossá teheti a fotókat, csakúgy, mint a panoráma felvételek. 

5. Tipp: Vásároljuk meg a megfelelő kamerát!

Ha szeretnénk jó minőségű fényképekkel hazatérni a nyaralásról, nem feltétlenül kell a legújabb, legdrágább modellt megvenni. A világutazók valószínűleg jobb befektetést is találnak a pénzüknek, mint egy márkás kamera. Ne csak olyan gépek után érdeklődjünk, amelyek 2023-ban kerültek piacra. Fontos, hogy tisztában legyünk a saját igényeinkkel a megfelelő fényképezőgép kiválasztása előtt. Hátizsákos nyaraláson szeretnénk szép képeket készíteni? Ebben az esetben egy könnyű eszközre van szükségünk, amely nem lehet túl drága, például kompakt kamera vagy egy tükör nélküli digitális rendszerkamera (MILC). Ha nagy poggyásszal utazunk, akkor egy digitális tükörreflexes fényképezőgép (DSLR) is jó választás. Vásárláskor ne csak a megapixelek számára, hanem a lencse minőségére is figyeljünk oda! 

A legjobb instagram helyszínek

Ez is érdekelhet:

A legjobb instagram helyszínek

2023.07.18. Invia

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.