Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mitől lesz igazán stresszmentes egy utazás?

Ami folyton változik, nem biztos, hogy kiszámíthatatlan is

Az utazásszervezők minden szakértelmüket és tapasztalatukat bevetik, hogy szervezett útjaikon minden zökkenőmentes és kiszámítható legyen - a Világ viszont nem az, és ez ellen, mint tudjuk, senki nem tehet semmit ennek a ténynek az elfogadásán túl. A legaprólékosabban megtervezett utazásokon is felmerülhetnek előre nem látható nehézségek, a rugalmasságunk és a szervező szakmaiságába, illetve segítő szándékába vetett bizalmunk megőrzésével viszont könnyedén átlendülhetünk ezeken.

Lehetőségek, amikkel érdemes számolni

A légitársaságok különböző, alapvetően a velük utazók biztonságát szolgáló okok miatt -, mint például az időjárás, egy fontos karbantartás vagy a légtér előre nem látott torlódása miatt - esetenként a járatok tervezett menetrendjének módosítására kényszerülnek, ami késésekhez vagy a járatok váratlan átütemezéshez vezethet.

Menetrendek, charter járatok, utazási napok…mik ezek, mit tudnak és miért vannak?

Ez is érdekelhet:

Menetrendek, charter járatok, utazási napok…mik ezek, mit tudnak és miért vannak?

 

A helyi közlekedési szokások, váratlan útlezárások hatással lesznek a reptér és a választott szálloda közti transzfer útvonalára, és az ahhoz szükséges időre is, így nem biztos, hogy pl. a google maps által kalkulált idő alatt tudjuk majd megtenni a repülőtér és a szállásunk közti utat, míg a helyi események és ünnepnapok a közlekedési lehetőségek mellett a boltok és látnivalók nyitvatartását is módosíthatják.

A különböző szállodák, kapacitásaik és rendelkezésükre álló humánerőforrásaik, illetve aktuális foglaltságuk függvényében különböző bejelentkezési időpontokat tudnak biztosítani, emiatt elképzelhető, hogy az érkezést követően nem tudjuk azonnal elfoglalni a szobánkat, és egy kicsit várnunk kell a bejelentkezéssel.

Szabadtéri terveinket, fakultatív programjainkat az időjárás váratlan változásai befolyásolhatják - egy hirtelen esőzés, egy komoly vihar vagy egy nagyobb hőhullám is eredményezheti a programváltozás szükségességét.

Utazás során a rugalmasság a nyugalom záloga

Utazás során a rugalmasság a nyugalom záloga

A biztos háttér szerepe az elkerülhetetlen változások közepette

A Világ folyton változik, és minden nap változások sorával küzdünk meg: a hétköznapokban megszoktuk, hogy rugalmasság nélkül elvesztünk, hiszen egyik nap a gyerek betegsége, másik nap valamelyik háztartási gépünk meghibásodása, harmadik nap egy barátunk segítségkérése miatt kényszerülünk terveink megváltoztatására, és akkor még nem beszéltünk a pótlóbuszokról, az áramkimaradásokról, a felújító szomszédokról, a nyáron hetekre leálló üzleti partnereinkről... megannyi apró fennakadás, amit a hétköznapokban rutinosan küzdünk le.
Egy utazás során számos szervező segít minket abban, hogy a lehetséges zökkenők számát a minimálisra csökkentsük - senki nem tudja viszont sajnos teljesen megszüntetni ezeket, hiszen számos olyan tényező befolyásolja egy utazás élményét, amire a szervezők és szakértők sem lehetnek hatással.

Amire viszont hatással lehetnek, az a segítség, amit váratlan helyzetekben nyújtani tudnak: ha szervezett utazást választunk, minden helyzetben számíthatunk arra, hogy az esetlegesen felmerülő nehézségekkel nem maradunk egyedül.

Elindulni a legnehezebb: így készülj az utazásra

Ez is érdekelhet:

Elindulni a legnehezebb: így készülj az utazásra

 

Került elég türelem és rugalmasság is a bőröndödbe?

Ha a következő dolgokat is beteszed a bőröndödbe csomagoláskor, az esetleges változások, váratlan események jó eséllyel válhatnak nehézség helyett egy új élmény lehetőségévé:
- pozitív hozzáállás,
- rugalmasan alakítható (nem kőbe vésett) tervek,
- nyílt kommunikáció (az utazásszervező és az idegenvezető azokban a problémákban tudnak segíteni, melyekről tudnak)
- megértő türelem és bizalom (ne feledd, a szervező, az utazásközvetítő, a többi, utazási szolgáltatást nyújtó cég szakemberi mind azért dolgoznak, hogy nyaralásod valódi élmény lehessen),
- valamint utasbiztosítás: egy jól megválasztott utasbiztosítással nem kell aggódnunk a váratlan helyzetekben.

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

Ez is érdekelhet:

Utasbiztosítás - A felhőtlen nyaralás elengedhetetlen kelléke

 

Az utazó szuperereje

Az az utazó, aki el tudja fogadni, hogy utazásának egyes elemei minden szervezés és előkészület ellenére kiszámíthatatlanok maradnak, képes ehhez alkalmazkodni, így utazása valóban stresszmentes lehet! A rugalmas gondolkodásmód, a türelem és az alkalmazkodóképesség gyakorlásával jobban felkészülhetünk arra, hogy az esetleges váratlan pillanatokat értékes emlékké változtassuk.
Ne feledd, mindez nem a szervezők hozzáértésének, szakértelmének, segítő szándékának vagy elhivatottságának a tükre, hanem egy fontos emlékeztető, hogy Változó világunkban az utazás egyik szépsége a spontaneitásban és az ismeretlen felfedezésének lehetőségében is rejtőzhet, ha képesek vagyunk azt meglátni.

2023.08.18. Viktoria Nagy

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.